Back

Agentia Nationala pentru Protectia Mediului colaboreaza cu Agentia Guvernamentala Americana Corpul Pacii in domeniul educatiei si constientizarii problemelor de mediu

Incepind din aceasta saptamina,un voluntar al Agentiei Guvernamentale Americane Corpul Pacii activeaza in cadrul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului de la Bucuresti.

Elie Teichman s-a inrolat in Peace Corps in luna mai 2006 si de atunci isi desfasoara activitatea in Romania. Aici a acordat sprijin siasistentapentru dezvoltarea capacitatii organizationaleaunor fundatii din domeniile protectieimediuluisi social din judetul Galati. Aaccesat un grant pentru crearea unor laboratoare informatice pentru educatiede mediu, de care au beneficiatpeste 200 de copii din zona rurala. De asemenea, a facut parte din comitetul ce a evaluat si a acordat grant-uri USAIDin valoare de 30.000 de dolari pentru proiecte cu impact asupra dezvoltarii comunitatilor si organizatiilor din Romania,program implementat deCorpul Pacii. Activitateasa a inclus si cursuri de limba engleza pentru elevi si studenti romani. Inainte de ase altura Peace Corps, Elie Teichman a fost secretar de presa si purtator de cuvant pentru liderul majoritatii Senatului american, dr. William Frist.Dupa incheierea serviciului de Voluntar Peace Corps, Elie va urma cursurile programului de master in relatii internationale la prestigioasa Universitate Princeton din Statele Unite.

Printr-un Memorandum semnat pe 27 mai 2008 de presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului Zoltan Levente Nagy si de directorul Corpului Pacii in Romania Kenneth Goodson, se instituie o colaborare constanta intre cele doua institutii.

Memorandumul a fost elaborat in baza si respectând termenii acordului dintre Statele Unite şi România, din data de 3 octombrie 1994 (Acordul între ţări), privind Programul Corpului Păcii din România.

Conform Memorandum-ului, activitatile ce urmeaza a fi realizate de către Corpul

Păcii/România pentru susţinerea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului sunt urmatoarele:

  • Sprijin pentru implementarea proiectelor in domeniu derulate de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.

  • Trainning pentru comunicare şi specializare în limba engleză utilizată în domeniul protecţiei mediului.

  • Trainning pentru formatori in vederea elaborarii şi diseminarii informaţiei de mediu.

  • Organizarea de seminarii, conferinţe şi campanii de conştientizare la nivel naţional şi local.

“Agentia Guvernamentala Americana Corpul Pacii este onorata de parteneriatul stabilit cu Agentia Nationala de Protectia Mediului (ANPM). Sub coordonarea Directorului nostru de Program de Mediu, Daniela Duca si a partenerilor din cadrul Agentie Nationale de Protectie a Mediului, au fost identificate oportunitati strategice prin care Voluntarii Corpului Pacii pot sprijini Agentiile de Protectie a Mediului in atingerea obiectivelor lor nationale privind mediul inconjurator. Atat eu cat si colegii mei suntem increzatori ca vom asista la dezvoltarea si consolidarea acestui parteneriat.”,a declarat Directorul Peace Corps Romania, dl. Kenneth Goodson.

Conducerea Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului considera ca ajutorul oferit de Peace Corps Romania in domeniul educatiei si constientizarii problemelor de mediu este binevenit.

“Primul lucru pe care trebuie sa il intelegem este ca starea mediului din Romania reprezinta un subiect de interes national si, pentru a atinge acest obiectiv, avem nevoie de comunicare eficienta. Trebuie ca oamenii sa discute mai mult despre problemele de mediu si sa priceapa dimensiunea lor reala. De aceea, orice ajutor din partea unor organizatii cu experienta care vin sa ne ofere know how in mod voluntar este binevenit.”, a spus presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, Zoltan Levente Nagy.

Informaţii generale:



In 1961, Preşedintele John F. Kennedy a înfiinţat Peace Corps pentru promovarea păcii şi înţelegerii intre ţările lumii. Cele trei obiective ale Corpului Pacii sunt următoarele:

  1. Să sprijine naţiunile interesate în a-şi forma specialişti în diverse domenii.
  2. Să promoveze o mai bună cunoaştere a poporului american de către poporul ţării gazdă.
  3. Să promoveze o mai bună înţelegere a culturii, dezvoltarii sociale si modului de viata al celorlalte popoare din partea poporului american.

Potrivit Memorandum-ului semnat la Bucuresti, Corpul Păcii recruteaza candidaţi calificaţi din Statele Unite ale Americii pentru a servi in Romania si a contribui la susţinerea priorităţilor de mediu ale ANPM. Aceste persoane lucreaza ca voluntari pe o perioada de 2 ani cu o Agenţie Regională / Locală pentru Protecţia Mediului. Corpul Păcii România va administra şi coordona programul şi repartizarea voluntarilor în România, prin intermediul Biroului sau din Bucureşti.