HOTĂRÂRE nr. 654 din 4 iulie 2012

privind stabilirea măsurilor necesare pentru aplicarea Regulamentului (CE) nr. 1.102/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 22 octombrie 2008 privind interzicerea exporturilor de mercur metalic şi de anumiţi compuşi şi amestecuri de mercur şi depozitarea în condiţii de siguranţă a mercurului metalic

EMITENT:

GUVERNUL


PUBLICAT ÎN:

MONITORUL OFICIAL nr. 470 din 11 iulie 2012


Data Intrarii in vigoare: 10 August 2012

-------------------------------------------------------------------------


Forma consolidată valabilă la data de 11 Ianuarie 2016

Prezenta formă consolidată este valabilă începând cu data de 10 August 2012 până la data selectată



  În scopul asigurării aplicării în România a prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.102/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 22 octombrie 2008 privind interzicerea exporturilor de mercur metalic şi de anumiţi compuşi şi amestecuri de mercur şi depozitarea în condiţii de siguranţă a mercurului metalic,

  în temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,

  Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

  ART. 1


  Prezenta hotărâre stabileşte cadrul legal şi instituţional necesar aplicării Regulamentului (CE) nr. 1.102/2008 al Parlamentului European şi al Consiliului din 22 octombrie 2008 privind interzicerea exporturilor de mercur metalic şi de anumiţi compuşi şi amestecuri de mercur şi depozitarea în condiţii de siguranţă a mercurului metalic, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L, nr. 304 din 14 noiembrie 2008, denumit în continuare Regulament.

  ART. 2


  Pentru aplicarea prevederilor Regulamentului se desemnează următoarele instituţii:

  a) Ministerul Mediului şi Pădurilor, ca autoritate competentă pentru coordonarea măsurilor necesare aplicării Regulamentului;

  b) Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, ca autoritate competentă pentru implementarea prevederilor Regulamentului;

  c) Garda Naţională de Mediu, ca autoritate de control şi inspecţie a aplicării prevederilor Regulamentului;

  d) Inspectoratul General al Poliţiei Române şi unităţile teritoriale subordonate acestuia cu atribuţii în acest domeniu, ca autorităţi de control pentru controlul operaţiunilor cu substanţele reglementate de Regulament;

  e) Autoritatea Naţională a Vămilor, ca autoritate de control al exporturilor de mercur metalic şi de anumiţi compuşi şi amestecuri de mercur prevăzute de Regulament, conform reglementărilor vamale în vigoare.

  ART. 3


  Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului are următoarele responsabilităţi:

  a) primirea copiilor de pe autorizaţiile/acordurile de mediu întocmite în baza procedurii prevăzute la art. 4 şi transmiterea acestora către Comisia Europeană, potrivit prevederilor art. 5 alin. (1) din Regulament;

  b) elaborarea anuală a inventarului de mercur metalic.

  ART. 4


  (1) Evaluarea de siguranţă se efectuează conform procedurii de evaluare de mediu, ţinând cont de criteriile stabilite prin Decizia Consiliului 2003/33/CE din 19 decembrie 2002 de stabilire a unor criterii şi proceduri de admitere a deşeurilor în depozitele de deşeuri, în conformitate cu art. 16 şi cu anexa II la Directiva 1999/31/CE .

  (2) Evaluarea de siguranţă se va întocmi pentru instalaţiile noi odată cu documentaţia de evaluare a impactului asupra mediului şi este necesară obţinerii acordului de mediu.

  (3) Evaluarea de siguranţă va fi depusă la agenţia judeţeană pentru protecţia mediului ca anexă la dosarul tehnic pentru solicitarea acordului/autorizaţiei de mediu.

  (4) După emiterea autorizaţiei, agenţia judeţeană pentru protecţia mediului transmite Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului o copie a autorizaţiei de mediu şi, respectiv, a evaluării de siguranţă.

  ART. 5


  (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 20.000 lei la 40.000 lei săvârşirea de către importatori, de către exportatori şi de către operatorii din cadrul activităţilor prevăzute la art. 2 din Regulament a următoarelor fapte:

  a) nerespectarea prevederilor art. 1 alin. (1) din Regulament, privind exportul din Comunitate al mercurului metalic, al minereului de cinabru, al clorurii de mercur, al oxidului de mercur şi al amestecului de mercur cu alte substanţe, inclusiv aliajelor de mercur, cu o concentraţie de mercur de cel puţin 95% procent de masă;

  b) nerespectarea prevederilor art. 1 alin. (3) din Regulament, privind amestecarea mercurului cu alte substanţe cu singurul scop de a exporta mercurul metalic;

  c) nerespectarea prevederilor art. 2 din Regulament, privind condiţiile de depozitare a mercurului metalic devenit deşeu, în condiţiile Legii nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor, dacă nu întruneşte elementele constitutive ale unei infracţiuni;

  d) nerespectarea prevederilor art. 5 alin. (3) din Regulament, privind transmiterea de informaţii Comisiei Europene şi Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului;

  e) nerespectarea prevederilor art. 6 alin. (1)-(3) din Regulament, privind transmiterea de informaţii Comisiei Europene şi Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.

  (2) Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor prevăzute la alin. (1) se realizează de către comisarii şi personalul împuternicit ai Gărzii Naţionale de Mediu, precum şi de către ofiţeri şi agenţi de poliţie din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române şi unităţilor subordonate ale acestuia, cu atribuţii în acest domeniu, conform competenţelor legale.

  ART. 6


  (1) Birourile vamale pot solicita, prin convocare scrisă transmisă prin fax sau poştă electronică, efectuarea unui control de specialitate de către reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu, în cazul în care există suspiciuni privind neconcordanţa datelor din documentele prezentate autorităţii vamale.

  (2) Garda Naţională de Mediu confirmă prin fax sau poştă electronică, în cadrul termenului fixat de autoritatea vamală pentru confirmare, participarea la controlul de specialitate pentru mărfurile supuse vămuirii şi nominalizează persoana care participă la control.

  (3) Personalul împuternicit din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu efectuează controlul de specialitate, conform competenţelor legale, iar rezultatul controlului este menţionat în nota de constatare.

  (4) În situaţia în care în urma controlului prevăzut la alin. (3) se stabileşte că marfa care conţine substanţe ce fac obiectul Regulamentului nu corespunde cerinţelor de export, personalul împuternicit din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu dispune sancţionarea cu amendă, potrivit prevederilor art. 5.

  ART. 7


  Autoritatea vamală comunică, la solicitarea autorităţilor prevăzute la art. 2 lit. a)-d), datele statistice disponibile referitoare la operaţiunile vamale efectuate cu mărfuri care conţin substanţe ce fac obiectul Regulamentului.

  ART. 8


  (1) Dispoziţiile referitoare la contravenţii, prevăzute la art. 5, se completează cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.

  (2) Contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii prevăzute la art. 5, agentul constatator făcând menţiune despre aceasta posibilitate în procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei.

  ART. 9


  Prezenta hotărâre intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

              PRIM-MINISTRU

             VICTOR-VIOREL PONTA

               Contrasemnează:

               ---------------

           Ministrul mediului şi pădurilor,

               Rovana Plumb

          Ministrul economiei, comerţului

            şi mediului de afaceri,

              Daniel Chiţoiu

         Ministrul administraţiei şi internelor,

                 Ioan Rus

           Ministrul afacerilor europene,

               Leonard Orban

               Viceprim-ministru,

           ministrul finanţelor publice,

              Florin Georgescu

  Bucureşti, 4 iulie 2012.

  Nr. 654.

                 ---------