Back

Săptămâna Mobilității Europene 2015

Săptămâna Mobilității Europene 2015

Alege. Schimbă. Combină.

 

Săptămâna Europenă a Mobilităţii este o campanie anuală privind mobilitatea urbană durabilă care se desfășoară în perioada 16-22 septembrie și este organizată cu sprijinul Comisiei Europene. Scopul campaniei este de a încuraja autoritățile publice locale de a introduce și de a promova măsuri durabile de transport, și de a invita cetățenii să încerce alternative la folosirea propriei mașini.

Săptămâna Europenă a Mobilităţii oferă oportunitatea de a iniția o gamă largă de activități și pune la dispoziție o platformă destinată autorităților, organizațiilor și asociațiilor din plan local pentru:

- Promovarea inițiativelor în materie de mobilitate urbană durabilă.

- Creșterea gradului de conștientizare cu privire la efectele negative asupra mediului și calității vieții, ale tendințelor actuale în materie de mobilitate.

- Instituirea de parteneriate cu părțile interesate de la nivel local.

- Lansarea de noi politici și măsuri cu caracter permanent.

Tema din acest an "Alege. Schimbă. Combină."  promovează ideea de combinare a modurilor de deplasare şi încurajează publicul să aibă un stil de viaţă activ. Multimodalitatea invită oamenii să combine diferite moduri de transport pentru a se deplasa, ceea ce poate duce de multe ori la o călătorie mai rapidă și mai plăcută.

Fiecare călătorie este diferită, însă adesea alegem același mijloc de transport fără să ținem cont dacă este într-adevăr cea mai potrivită soluție. Ne urcăm poate din obișnuință în mașină, chiar dacă transportul public sau bicicleta ar fi o alternativă mai eficientă. Combinația potrivită este cea prin care economisești timp, bani, energie și te bucuri de un oraș mai liniștit și mai curat.

Zonele urbane din Europa au fost proiectate pentru a facilita o mai bună circulaţie a maşinilor, de multe ori în detrimentul altor forme de transport. The dominance of private vehicles has resulted in our cities becoming ever more congested, polluted and noisy, as well as less healthy and pleasant. Dominația autovehiculelor personale a dus la orașe din ce în ce mai aglomerate, poluate și zgomotoase, dar și mai puțin sănătoase și neplăcute.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba va desfăşura, și în acest an,  în “Săptămâna mobilităţii europene” acţiuni de promovare a mobilitații durabile, prin realizarea şi diseminarea de materiale informative, acţiuni educative în școli, o masă rotundă cu tema "Probleme de mediu în comunitățile urbane -soluții pentru viitor", un marș pe traseul dintre sediul APM Alba și latura sudica a șanțurilor Cetății  şi acţiunea “În oraş fără maşina mea”.  

„Prin acţiunile ce le vom desfaşura, ne dorim să atragem atenţia asupra necesităţii promovării transportului durabil, astfel încât generațiile următoare să se bucure de un mediu mai puţin poluat”.   

 

 

DIRECTOR EXECUTIV,

Nicolae – Iosif  PIENAR