Back

Campania națională ”Curățăm România” a fost prelungită de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor până la data de 31.05.2022

Campania națională ”Curățăm România” a fost prelungită de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor până la data de 31.05.2022.

 

În acest context Agenția pentru Protecția Mediului Bihor împreună cu Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Bihor și Administrația Bazinală ”Ape Crișuri”, au derulat la sediul Primăriei Municipiului Beiuș o activitate de conștientizare și responsabilizare a elevilor și indirect - a familiilor lor, a cadrelor didactice și chiar a întregii comunități privind colectarea selectivă a deșeurilor.

Am ales să implicăm elevii, deoarece prin pasiunea și perseverența lor - duc societatea mai departe, facilitând conștientizarea familiilor și a întregii comunității privind colectarea selectivă, reciclarea deșeurilor și protecția mediului.

La această activitate au participat 4 unități de învățământ din Municipiul Beiuș: Scoala Gimnazială "Nicolae Popoviciu" Beiuș, Liceul Vocaţional Pedagogic „Nicolae Bolcaş", Beiuş, Colegiul Tehnic ”Ioan Ciordaș” Beiuș și Colegiul Național "Samuil Vulcan" Beiuș, în total 70 de elevi din ciclul gimnazial și liceal și 8 cadre didactice.

Împreună cu reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Bihor și cu reprezentanții GNMediu – Comisariatul Județean Bihor, elevii au aflat despre campania amplă care se desfășoară la nivel național privind curățarea zonelor cu deșeuri abandonate. Ne-am reamintit împreună cum trebuie să colectăm selectiv deșeurile, care categorie de deșeu și în ce tomberon trebuie să ajungă, cum se reciclează deșeurile, unde ajung ele și ce înseamnă economie circulară. Aceasta înseamnă reciclarea materialelor și produselor existente cât mai mult timp posibil, astfel, se prelungește ciclul de viață al produselor.

În practică, presupune reducerea la minimum a cantităților de deșeuri generate. Când un produs ajunge la sfârșitul ciclului său de viață, materialele din care este fabricat sunt păstrate în economie cât de mult posibil. Ele pot fi utilizate în producție încă o dată și încă o dată, creând și mai multă valoare adăugată.

Elevii au vizionat un documentar privind traseul de prelucrare a deșeurilor colectate selectiv și un film documentar privind acțiunile de igienizare a râului Crișul Repede, desfășurate în cadrul prezentei campanii de către colegii de la ABA Crișuri.

Caravana de acțiuni de conștientizare continuă și mâine 06.05.2022, la Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea, unde Agenția pentru Protecția Mediului Bihor împreună cu Inspectoratul Școlar Bihor, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Bihor, Administrația Națională ”Ape Crișuri”, AVE Bihor SRL, ECO Bihor SRL și Asociația Eco-Mountain Transylvania, vor discuta cu elevii din ciclul primar și gimnazial.

Descarca foto