Back

COMUNICAT - proiect educational "Dă la reciclat bateriile ce s-au descarcat'

 „Dă la reciclat bateriile ce s-au descărcat!”

 

15 martie-5 iunie 2013

 

În contextul  îndeplinirii  obligaţiilor  ce  ne revin ca stat membru al Uniunii Europene în domeniul gestiunii deşeurilor, România are obligaţia ca până în septembrie 2016 să atingă ţinta de colectare a deşeurilor de baterii şi acumulatori  de 45% din totalul cantităţii de baterii pusă pe piaţă de către producători. Această ţintă a fost impusă deoarece, pe de o parte aceste tipuri de baterii au mari şanse să fie eliminate în fluxul de deşeuri municipale solide din cauza faptului că sunt de mici dimensiuni, iar pe de altă parte, nu este apreciată adevărata valoarea economică a reciclării lor.

Având în vedere aceste obligaţii, Agenţia pentru Protecţia Mediului  Bistriţa Năsăud îşi  propune  să se adreseze celor mai tineri utilizatori de baterii în ideea creării unui spirit ecologic încă de la cele mai fragede vârste. Copiii   vor învăţa cât este de important pentru  ei şi pentru mediu ca aceste baterii să nu ajungă în natură.

 Astfel,  în baza unui protocol de colaborare încheiat întreAgenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa Năsăud (APM BN), Asociaţia Română pentru Reciclare RoRec  (RoRec) şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud (ISJ BN), în data de 15 martie 2013 a fost demarat proiectul educaţional

Dă la reciclat bateriile  ce s-au descărcat!”.

Proiectul are ca scop promovarea beneficiilor colectării selective  a bateriilor uzate şi creşterea gradului de conştientizare asupra obligaţiilor de mediu din acest domeniu şi se desfăşoară pe raza judeţului Bistriţa Năsăud, în unităţile de învăţământ preşcolar din mediul urban ( Bistriţa, Beclean, Năsăud şi Sîngeorz-Băi).

Cele 10 unităţi de învăţământ  înscrise  în proiect primesc din partea organizatorilor:

·        kitul de colectarecare conţine 1 recipient pentru colectarea bateriilor şi acumulatorilor portabili.

·        plianteinformativereferitoare la colectarea bateriilor şi acumulatorilor portabili.

 

 Proiectului se va desfăşura pe parcursul a 2 etape:

 

 

ETAPA I: 15 martie-5 aprilie 2013:

 

În această etapă va fi premiată unitatea de învăţământ care va colecta cea mai  mare cantitate de baterii.

Premiul constă într-o invitaţie la Teatru de Păpuşi – Bistriţa  şi promoţionale pentru fiecare copil  aparţinând unităţii de învăţământ câştigătoare.

Festivitatea de premiere va avea loc în data de  4 aprilie 2013, ora 10:00, la Centru Cultural Municipal „George Coşbuc”.

 

ETAPA II:  15 aprilie- 5 iunie 2013:

 

Vor  continua activităţile de colectare a bateriilor şi acumulatori portabili.

Pentru a stimula creativitatea copiilor, pentru a încuraja obiceiul de colectare a bateriilor şi acumulatori portabilişi pentru a-i îndemna să aplice cunoştinţele dobândite prin acest proiect, în fiecare unitate de învăţământ se vor derula activităţi proprii (activităţi educative, practice, de creaţie).

În această etapă vor fi acordate premii pentru:

-cea mai mare cantitate de baterii colectată /preşcolar înscris în program de către o unitate de învăţământ .Cantitatea minimă/preşcolar înscris în proiect/ unitate de învăţământ care trebuie realizată este de 1 kilogram baterii. Premiul acordat constă intr-o  multifuncţională.

- cea mai activă echipă înscrisă în proiect (în urma analizei calitative si cantitative a activităţilor desfăşurate pe durata proiectului) -un aparat foto.

Festivitatea de premiere va fi organizată în perioada 1-5 iunie 2013.