Back

Agenda Locală 21

 Agenda Locală 21

Agenda Locală 21 a fost elaborată şi adoptată la Summitul Mondial de la Rio de Janeiro în 1992, ca instrument de promovare a conceptului de dezvoltare durabilă. După 10 ani, la Johannesburg, al II-lea Summit global promovează Agenda Locală 21 ca principal instrument de realizare a bunăstării populaţiei lumii. Dedicată administraţiei locale, agenda stabileşte prin participare publică un echulibru între dezvoltarea economică, echitatea socială şi protecţia mediului.

Agenda Locală 21a preluat scopurile generale ale Agendei 21 şi le-a transpus în planuri şi acţiuni concrete pentru comunitatea locală. În cadrul acestui proces, autorităţile locale colaborează cu celelalte sectoare ale comunităţii, implicând populaţia într-un amplu proces de consultare publică, pentru a întocmi planuri de acţiune concrete, care stau la baza Strategiei de Dezvoltare Durabilă.

Conceptul dezvoltării durabile determină o reevaluare permanentă a legăturilor dintre om şi natură şi pledează pentru solidaritatea între generaţii ca singura oppţiune viabilă pentru dezvoltarea pe termen lung.

Începând cu anul 2000, sub coordonarea Centrului Naţional pentru Dezvoltare Durabilă, a început implementarea Proiectului "Întărirea capacităţii locale pentru implementarea Agendei Locale 21 în România", finanţat de către Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.

Agenda Locală 21 a municipilui Braşov a fost elaborată în anul 2005, prin proiectul sus menţionat.

Trecutul şi prezentul Braşovului demonstrează constantul interes al locuitorilor săi pentru cultivarea unei atmosfere favorabile construirii unui oraş prosper şi înfloritor.

Dezvoltarea durabilă a comunităţilor locale reprezintă o provocare şi o prioritate în acelaşi timp. O provocare, pentru că o comunitate trebuie să fie receptivă la transformările şi schimbările externe şi interne care o pot efecta, adaptându-se acestor schimbări prin acţiuni şi iniţiative strategice locale. O prioritate, pentru că modul în care se dezvoltă localitatea îi afectează prezentul şi şansele de viitor.

Implicarea braşovenilor în realizarea proiectului Agenda Locală 21 este semnul dorinţei de a face cunoscute comunităţlori naţionale şi internaţionale proiectele noastre de dezvoltare

Agenda Locală 21 urmăreşte integrarea problemelor de protecţie a mediului în procesul de luare a deciziei la nivel local în sectoarele social şi economic, formându-se astfel un parteneriat strategic.

Agenda Locală 21 cuprinde: Strategia Locală de Dezvoltare Durabilă, Planul Local de Acţiune şi Portofoliul de Proiecte Prioritare.

Pentru stadiul implementării proiectelor de mediu identificate în protofoliul de proiecte vă rugăm consultati documentul atasat.

Documente atasate

Stadiul implementarii Agendei Locale 21