Back

COMBATEREA PLANTEI INVAZIVE AMBROZIA

Nr. 7456/25.05.2022

 

 

                                                        COMUNICAT DE PRESĂ

 

                              COMBATEREA PLANTEI INVAZIVE AMBROZIA

 

Agenția pentru Protecția Mediului Brașov informează: cetățenii, autoritățile administrației publice locale, autorități publice, cu privire la obligativitatea curățării terenurilor de planta invazivă ambrozia,  numită in termeni populari și iarba pârloagelor sau iarba de paragină.

 

Este cea mai răspândită plantă dintre speciile buruieni, răspândită în aproapte toate zonele și crește spontan pe terenurile aflate în pârloagă, în principal de-a lungul căilor ferate, a drumurilor, pe marginea apelor curgătoare, a lacurilor, pe marginea pădurilor, in apropierea dărâmăturilor, respectiv pe terenurile lipsite de vegetație și prost întreținute, dar și în grădini și parcuri neîngrijite, pe șantierele de construcții, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, în culturile de cereale şi de florea-soarelui, producând pagube semnificative de recoltă.

 

Se înmultește foarte repede, produce mari cantități de polen începând de la mijlocul lunii iulie, în funcție de condițiile pedoclimatice și se încheie spre finalul lunii septembrie. De aceea, este necesar ca terenurile să fie curățate de această plantă invazivă, pentru a preveni răspândirea polenului, care provoacă alergii, cât și reducerea rezervei de semințe pentru anii următori.

 

”Agenția pentru Protecția Mediului Brașov a solicitat prin adresa nr. 2563/24.2022, încă din februarie a.c. implicarea autorităților administrativ teritoriale, direcțiilor nationale și județene de drumuri și poduri, structurilor naționale și județene de căi ferate, precum și agenților economici a căror activitate poate genera condiții propice răspândirii plantelor”, a precizat Ciprian Băncilă, director executiv al APM Brașov.

Potrivit prevederilor HG nr.707/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, art. 5 și 6 ”proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane”.

 

 

                                                            BIROUL DE PRESĂ AL APM BRAȘOV