Back

DECIZIA ETAPEI DE INCADRARE TEHNO PROD SRL

 

 

DECIZIA ETAPEI DE INCADRARE

 

Nr.    /I din      .2016

 

Ca urmare a solicitarii de emitere a acordului de mediu adresata de TEHNO PROD SRL   cu sediul  in Mun.Brasov, str. Bobalna, nr.23, inregistrata la APM Brasov cu nr. electronic 3123  din 11.11.2015, nr.18289 din 17.12.2015 si completari ulterioare, in baza:

                  HG nr.445/2009, privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului;

                  OUG nr.57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, aprobata cu Legea nr. 49/2011, cu modificarile si completarile ulterioare,

APM Brasov decide, ca urmare a consultarilor desfasurate in cadrul sedintei Colectivului de Analiza Tehnica, din data de 25.01.2016, ca proiectul „Desfiintare constructii existente.Construire spatiu comercial cu depozit, birouri si anexe”,  in Mun. Brasov, str.Avram Iancu,  nr.167, nu se supune evaluarii impactului asupra mediului si nici evaluarii adecvate.

Justificarea prezentei decizii:

I. Motivele care au stat la baza deciziei etapei de incadrare, in procedura de evaluare a impactului asupra mediului, sunt urmatoarele:.

a) proiectul intră sub incidenţa HG nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, Anexa 2 pct .10 b) proiecte de dezvoltare urbana....;

-titularul  si APM Brasov au mediatizat in presa locala cat si pe pagina web atat depunerea solicitarii acordului cat si decizia etapei de incadrare, nu s-au inregistrat observatii din partea publicului;

-in urma parcurgerii listei de control pentru etapa de incadrare si a analizarii criteriilor de selectie pentru stabilirea necesitatii efectuarii evaluarii impactului asupra mediului, prevazute in Anexa 3 din HG nr. 445/2009, s-a constatat ca proiectul analizat nu este susceptibil de a avea un impact semnificativ asupra mediului din urmatoarele considerente:

1.Caracteristicile proiectului 

a) marimea proiectului –  

Prin proiect Societatea comercială TECHNO PRO S.R.L., care are ca obiect principal de activitate comercializarea de scule electrice, utilaje si echipamente mici, doreste construirea unui „SPATIU COMERCIAL CU DEPOZIT, BIROURI SI SPATII ANEXE” in Brasov str. Avram Iancu nr 167, in imediata vecinătate a sediului actual  situate pe latura vestica a amplasamentului studiat , catre str. De Mijloc. Noua constructie se va alatura celei existente, ambele urmand sa comunice prin goluri alaturate. Noul spatiul este necesar pentru depozitarea produselor, comercializarea lor si pentru a oferi clientilor servicii de intretinere in care să se desfăsoare activităti de revizii si reparatii pentru sculele, echipamentele si utilajele livrate/comercializate.

Pe terenul destinat noii constructii se afla in prezent doua case de locuit  si o anexa care  nu mai corespund standardelor actuale de locuire, motiv pentru care ele vor fi demolate.Imobilele sunt  de caramida, cu inaltimea de cca. 3,5 m ,fara valoare arhitecturala si aflate intr-o stare de degradare avansata. Clădirile denumite C1, C2 si C3 prezintă următoarele caracteristici:

C1 – Casă de locuit, parter,  intr-o  stare foarte  avansata de degradare,zidarie din caramida,  cu inaltimea la cornisa de 3,65 m, suprafata construită la sol = 98,00 mp; suprafata desfăsurata = 98,00mp; 

C2 – Casă de locuit, parter,  intr-o  stare mediocra  de degradare,zidarie din caramida,  cu inaltimea la cornisa de 3,50 m, suprafata construită la sol = 147,00 mp, suprafata  desfasurată = 294,00 mp;

C3 – Constructie anexă neintabulată, suprafata construită la sol = 19,00 mp, suprafata  desfăsurată = 19,00 mp.

            Lucrările de demolare (eliberare a amplasamentului și ale anexelor existente) vor consta in:

  • Dezmembrarea, demolarea și desființarea obiectelor existente pe amplasament:
  • Demontarea materialelor metalice, lemnoase și ceramice aferente , transportul și depozitarea acestora;
  • Lucrări de protejare a construcțiilor învecinate .Peretele constructiei vecine din str. Avram Iancu va fi reabilitat termic, hidrofug si finisat;
  • Lucrări de dezmembrare și demontare a elementelor de arhitectură, a instalațiilor, cablurilor și a elementelor de susținere a acestora;
  • Lucrări de măruntire a elementelor de construcție prin procedee mecanice ;
  • Lucrări pentru taierea armaturilor elementelor din beton armat, unde e cazul;
  • Încărcarea, transportul și depozitarea elementelor de construcție rezultate;
  • Spargerea, evacuarea și depozitarea elementelor de construcție rezultate din plăci si dale din beton armat, unde e cazul;
  • Excavarea terenului in jurul fundațiilor, spargerea fundațiilor prin procedee mecanice, evacuarea și transportul acestora;
  • Evacuarea materialelor reziduale, transportul și epurarea lor;

 

Prin grija beneficiarului și in conformitate cu specificatiile proiectului, si cu avizele obținute, se va asigura dezafectarea instalațiilor și a branșamentelor existente în interiorul incintei și conservarea acestora in vederea branșării ulterioare a noii consțructii, dacă e cazul.

Dezafectarea instalațiilor și a branșamentelor va fi executată numai de către firme autorizate în acest sens.

 

Clădirea propusă  va avea urmatorii indici  urbanistici:

Regim de inăltime:P+2E

Inăltimea clădirii la cornisă respectiv atic :9,30m

Inăltimea clădirii la coamă : 14,25 m

Suprafată teren:979 mp

Suprafată construită la sol:422,50 mp

Suprafată desfăsurată:902,00 mp

Suprafata utila:856,61 mp

P.O.T. Propus = 43,18%

C.U.T. Propus = 0,92

Si va cuprinde următoarele spatii:

     PARTER                                            Suprafata               Inaltime

SAS ACCES

6,00 mp

3,80 m

SPATIU COMERCIAL

172,16 mp

3,80 m

RECEPTIE

12,09 mp

3,80 m

BIROU SEF SERVICE

13,65 mp

3,80 m

DEPOZIT

14,73 mp mp

3,80 m

CAMERA

8,00 mp

3,80 m

SPATIU SERVICE + LIFT

127,76 mp

3,80 m

SCARA SERVICIU

11.28 mp

 

DEPOZITARE SUB SCARA

3,02 mp

3,80 m

ETAJ 1

SPATIU COMERCIAL

180,19 mp

2,90 m

SPATIU DEPOZITARE + LIFT

80,16 mp

2,90 m

 

HOL

10,68 mp

2,90 m

 

OFICIU + SALA DE MASA

25,27 mp

2,90 m

 

VESTIARE + G.S. + DUS

20,54 mp

2,90 m

 

SCARA SERVICIU

11,28 mp

 

 

BALCON

10,26 mp

 

 

POD

 

 

 

POD

104,53 mp

1,20-4,00m

 

ETAJ 2

 

 

 

BIROU

32,51 mp

2,25-3,65 m

 

SALA DISCUTII

20,62 mp

2,25-3,65 m

 

TERASA CIRCULABILA

24,70 mp

2,25-3,65 m

 

SCARA SERVICIU

12,47 mp

 

 

 

 

             

Inaltimea preponderenta a cladirii este de P+1, iar Etajul 2 este propus partial si retras, inaltimea cladiriilor din zona (strada Stadionului, strada Avram Iancu si cele invecinate) fiind preponderent P si P+1E.

Constructia va cuprinde de-a lungul strazii Stadionului la P (parter) si Et1 (etajul 1) zona de comert – magazin.

Inspre curtea imobilului constructia are amplasate birouri si urmatoarele anexe: atelier si spatiu de servicii profesionale spatii de depozitare aferente, vestiare pentru angajati, grupuri sanitare, bucatarie si balcon.

Asigurarea utilitatilor (apa/canal, energie electrica, gaz metan) se poate face din retele publice existente in zona, conform  avizelor si acordurilor obtinute. In baza acestora se vor stabili solutiile optime de bransare pentru constructia propusa, in conformitate cu specificatiile fiecarui aviz.

Cladirile existente (parter) sunt racordate la urmatoarele utilitatile existente in zona – apa, canal, electricitate, gaz, telefonie. Acestea vor fi dezafectate de catre specialisti autorizati inainte de inceperea lucrarilor de demolare.

Oganizarea de santier. Toate activitătile necesare executării lucrarilor de desfiintare si de construire a noului obiectiv se vor desfăsura numai in interiorul incintei, care este imprejmuita,  fără afectarea vecinătătilor proprietate privată, sau a domeniului public.

Lucrarile de organizare de santier vor fi programate si executate in conformitate cu graficul de executie al lucrarilor de constructii montaj, cu respectarea reglementarilor legale in vigoare si in conditiile asigurarii aprovizionarii cu materiale.

Programul lucrarilor de organizare de santier, elaborat de catre antreprenorul general / constructor va contine cantitatile de lucrari de executat in conformitate cu graficul de executie a lucrarii, pe toata perioada de timp a excutiei lucrarilor de constructii.

 

b) cumularea cu alte proiecte –in zona nu sunt in derulare alte proiecte.

c) utilizarea resurselor naturale –  nu este cazul;

d) productia de deseuri – Deseurile rezultate la faza de constructie eliminate cu societati autorizate prin grija constructorului, iar la faza de functionare deseurile menajere se  vor  colecta selectiv si se vor valorifica/elimina cu societati autorizate pe baza de contract.

Lucrarile de constructii nu trebuie sa degajeze poluanti in cantitati susceptibile sa compromita sanatatea si igiena ocupantilor, utilizatorilor si a vecinilor.

Deseurile din constructii si demolari  vor fi gestionate prin grija titualrului sau a societatilor care executa demolarea si/sau construirea  dupa cum urmeaza:

  • deseuri rezultate din demolarea totala a cladirilor (metalice, sticala, moloz, tigle, caramizi, lemne,etc) precum si deseuri rezultate in urma excavarii solurilor - pamant, pietris si vegetatie rezultate de la nivelarea terenurilor, lucrarilor civile, realizarea fundatiilor pentru constructii  vor fi depozitate temporar in incinta si vor fi transportate de cei care executa lucrarile de demolare ori de o alta persoana, pe baza unui contract. Primaria va  indica amplasamentul pentru eliminarea deseurilor  din demolare, modalitatea de eliminare si ruta de transport pana la acesta.      
  • deseuri rezultate din constructia de cladiri (moloz, deseuri ambalaje-saci, curii vopsele , adezivi, etc)  si menajere vor fi  colectate selectiv , vor fi depozitate temporar in incinta amplasamentului  si vor fi predate  pe baza de contract societatilor autorizate in vederea eliminarii/ valorificarii acestora.

e) emisiile poluante, inclusiv zgomotul si alte surse de disconfort: nu este cazul, sau luat toate masurile privind protectia tuturor factorilor de mediu.

Demolarea constructiilor existente se va realiza de către o firma autorizată în domeniu. Se vor lua măsurile necesare si legale pentru evitarea oricărui pericol de producere a unor accidente, de protecție a construcțiilor învecinate și măsuri pentru reducerea gradului de poluare al atmosferei și protejarea mediului înconjurător. Lucrarile de demolare se vor desfasura exclusiv in timpul programului de lucru normal (L – V, 08.00 – 17.00) si inafara zilelor si orelor de odihna (S-D, 17.00 – 08.00).Se vor  respecata prevederile ORD MS 119/2014

Toate activitățile necesare executării lucrarilor de desființare și de construire a noului obiectiv se vor desfășura numai în interiorul incintei, fără afectarea vecinătăților proprietate privată, sau a domeniului public.

f) riscul de accident, tinandu-se seama in special de substantele si de tehnologiile utilizate – nu este cazul;

2. Localizarea proiectului

2.1 utilizarea existenta a terenului –Terenul este situat in intravilanul localitatii, zona de locuinte individuale si colective cu max. P+2 si functiuni complementare,  conform PUZ   aprobat cu HCL 656/2014 si  conform CU nr.1508 din 08.06.2015 emis de Primaria Mun. Brasov.Folosinta actuala case de locuit si teren de 979 mp.

Terenul este delimitat de proprietăti particulare si drumuri de circulatie, astfel:

  • La nord : strada Stadionului ;
  • La sud: proprietăti private ale persoanelor fizice si juridice ;
  • La est: : strada Avram Iancu;
  • La vest: proprietate privată a aceluiasi investitor, S.C. TECHNO PRO S.R.L. si proprietate privată a persoanelor fizice si juridice;

Terenul este accesibil din str. Avram Iancu – auto si pietonal si din str. Stadionului – doar pietonal.

 

2.3. relativă abundenta a resurselor naturale din zona, calitatea şi capacitatea regenerativa a acestora: - nu este cazul

2.4. capacitatea de absorbţie a mediului, cu atentie deosebita pentru:

a) zonele umede- nu e cazul;

b) zonele costiere- nu e cazul;

c) zonele montane şi cele împădurite – nu este cazul;

d) parcurile şi rezervaţiile naturale-nu este cazul;

e) ariile clasificate sau zonele protejate prin legislaţia în vigoare: nu este cazul;

f) zonele de protectie speciala, mai ales cele desemnate prin OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si a faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare, zonele prevazute prin Legea nr.5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national – Sectiunea a III-a – zone protejate, zonele de protectie instituite conform prevederilor Legii apelor nr.107/1996, cu modificarile si completarile ulterioare, si HG nr.930/2005, pentru aprobarea Normelor speciale privind caracterul si marimea zonelor de protectie sanitara si hidrogeologica zonele de protectie speciala:nu este cazul .

g) ariile în care standardele de calitate a mediului stabilite de legislaţie au fost deja depasite-nu e cazul;

 h) ariile dens populate-  nu este cazul;

 i) peisajele cu semnificatie istorica, culturală şi arheologică- nu e cazul.

 3. Caracteristicile impactului potenţial: se iau în considerare efectele semnificative posibile ale proiectelor, în raport cu criteriile stabilite la pct. 1 şi 2, cu accent deosebit pe:

    a) extinderea impactului: aria geografică şi numărul persoanelor afectate- nu e cazul;

    b) natura transfrontiera a impactului- nu e cazul;

    c) mărimea şi complexitatea impactului- impact  nesemnificativ;

    d) probabilitatea impactului- nu e cazul;

    e) durata, frecventa şi reversibilitatea impactului- nu e cazul;

II. Motivele care au stat la baza deciziei etapei de incadrare, in procedura de evaluare adecvata, sunt urmatoarele: nu intra sub incidenta OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare.


 Condiţiile de realizare a proiectului:

1) Se vor respecta conditiile  impuse de ceilalti avizatori prin avizele obtinute si proiectul inaintat spre avizare; 

2) Se vor respecta prevederile Ordonantei de Urgentă a Guvernului nr. 195/2005 aprobată prin Legea nr. 265/2006 cu  modificările si completările ulterioare, privind protectia mediului;

3)Este obligatorie intretinerea corespunzatoare a mijloacelor de transport si a utilajelor  astfel incat substantele poluante pentru atmosfera sa se  incadreze in C.M.A pentru imisii stabilite de STAS 12574/1987 si V.L.E pentru emisii stabilite de Ord. 462/1993 al MAPPM;

4)In vederea mentinerii calitatii aerului, in parametrii optimi, in zona amplasamentului, in perioada realizarii lucrarilor de demolare/constructie, se vor respecta urmatoarele conditii:

  • utilizarea materialelor speciale (folie de plastic, plasa, etc.) cu care se va acoperi pamantul excavat, pana la reutilizarea sau transportarea lui;
  • utilizarea apei, pentru suprimarea prafului, in cantitatile, frecventa si proportiile necesare, in zona de lucru, la sfarsitul fiecarei saptamani de lucru, daca nu se vor desfasura operatiuni active mai mult de doua zile consecutiv;
  • pe spatiile verzi, acolo unde, pentru efectuarea lucrarilor, s-a indepartat stratul vegetal, la finalizarea acestora, vegetatia va fi replantata;
  • minimizarea activitatilor generatoare de praf (taiere, macinare, spargerea betonului, nisip, pietris, activitati de sablare/slefuire, etc.);
  • folosirea de perdele de protectie pentru acoperirea cladirilor aflate in constructie;
  • se vor lua masuri de acoperire, ingradire, inchidere a stocurilor de materiale de constructie sau deseuri, pentru prevenirea imprastierii cauzata de vant;
  • curatarea vehiculelor care ies de pe santier;
  • oprirea motoarelor tuturor vehiculelor aflate in stationare, in zona santierului;

5)Se vor respecta toate prevederile Legii 211/2011 privind regimul deseurilor si HG 856/2002;

6)Beneficiarul si  anteprenorul lucrarii vor urmari indeaproape executare lucrarilor prevazute in documentatia tehnica de fundamentare;

7)In conformitate cu prevederile Ordonantei de Urgentă a Guvernului nr. 195/2005 aprobată prin Legea nr. 265/2006 privind protectia mediului, cu modificările si completările ulterioare - "Art. 15 alin(2) lit a - «  Titularii proiectelor au obligaţia de a notifica autoritatea competentă pentru protecţia mediului dacă intervin elemente noi, necunoscute la data emiterii actelor de reglementare, precum şi asupra oricăror modificări ale condiţiilor care au stat la baza emiterii actelor de reglementare, înainte de realizarea modificării »;

 

Proiectul propus nu necesită parcurgerea celorlalte etape ale procedurii de evaluare a impactului asupra mediului si de evaluare adecvată.

            Proiectul este valabil pe toata perioada derularii investitiei.

            La finalizarea investitiei  din prezentul act , titularul va notifica autoritatea competentă pentru protecţia mediului, care va face un control de specialitate pentru verificarea respectării prevederilor Deciziei etapei de incadrare, conform art. 49, alin. (3) din Ord. MMP nr. 135/2010 privind aprobarea Metodologiei de aplicare a evaluarii impactului asupra mediului pentru proiecte publice si private.

Procesul-verbal de constatare întocmit se anexeaza si face parte integranta din procesul-verbal de recepţie la terminarea  lucrărilor, conform art. 49, alin. (4) din Ord. MMP nr. 135/2010 privind aprobarea Metodologiei de aplicare a evaluarii impactului asupra mediului pentru proiecte publice si private .

          

Prezenta decizie poate fi contestată în conformitate cu prevederile H.G. nr.445/2009 şi ale Legii contenciosului administrativ nr.554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

 

DIRECTOR EXECUTIV,

    Ciprian BANCILA                                                              

                                                                                               SEF SERVICIU A.A.A.,  

                                                                                                Alexandrina VASILE

 

 

INTOCMIT: Consilier

Liliana BARBU