Back

REZUMAT NETEHNIC S. FABRICA DE PULBERI S.A. Fagaras

 

 

REZUMAT NETEHNIC

la

RAPORTUL DE AMPLASAMENT

S. FABRICA DE PULBERI S.A. Fagaras

 

 

 

S. FABRICA DE PULBERI S.A. Fagaras,  filiala a COMPANIEI NATIONALE „ROMARM”, avand sediul social in Fagaras, Str. Extravilan, nr. 1, Judetul Brasov, este o societate juridica romana pe actiuni, infiintata prin reorganizarea prin divizare partiala a SC Uzina de Produse Speciale Fagaras SA, prin HG 1033/9.08.2006.

Conform Certificatului de Inregistrare, domeniul principal de activitate al societatii este fabricarea explozivilor (cod CAEN 2051).

In conformitate cu Legea 278/2013 privind emisiile industriale, societatea este incadrata potrivit Anexei nr. 1 la punctul 4. Industria chimica – 4.6. Producerea de explozivi.  

S. FABRICA DE PULBERI S.A. Fagaras a detinut Autorizatia Integrata de Mediu nr. 87/30.11.2007, insotita de Plan de actiuni, societatea beneficiind de perioada de tranzitie de conformare cu prevederile Directivei 96/61/CE - 31.12.2014.

 

 Raportul de amplasament pentru S. FABRICA DE PULBERI S.A. Fagaras a fost intocmit de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Industriala – INCD ECOIND Bucuresti, avand drept scop evidentierea situatiei existente in prezent in cadrul societatii, in momentul obtinerii noii  autorizatii integrate de mediu, pentru instalatiile functionale: Instalatia de fabricare Hexogen si Instalatia de reconcentrare acid azotic uzat cu parcurile de acizi aferente.

 

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Industriala INCD ECOIND Bucuresti este inregistrat la poz. 79  in Registrul National al elaboratorilor de studii pentru protectia mediului .

Includerea unui Raport de amplasament ca document distinct in cadrul Documentatiei de solicitare a Autorizatiei integrate de mediu este reglementata prin Ordinul MAPAM nr. 818/2003 pentru Aprobarea procedurii de emitere a autorizatiei integrate de mediu (completat si modificat cu Ord. MMGA nr. 1158/2005 si Ord. 3970/2012). Documentatia este intocmita in conformitate cu aceste reglementari, tinand cont si de prevederile art. 20 – „Solicitarea autorizatiei integrate de mediu pentru o instalatie /activitate noua sau pentru modificari substantiale ale unei instalatii/activitati existente se depune inainte de punerea in functiune a instalatiei, cu respectarea cerintelor din cap. II si a prevederilor legale in vigoare privind evaluarea impactului asupra mediului”.

 

Lucrarea s-a realizat pe baza:

{C}-        analizei documentatiilor si informatiilor puse la dispozitie de beneficiar, pentru corectitudinea carora acesta si-a asumat intreaga responsabilitate

{C}-       observatiilor directe ca urmare a vizitarii amplasamentului ce face obiectul studiului.

 

AMPLASAMENT

 

Din punct de vedere teritorial si administrativ, S. Fabrica de Pulberi SA este amplasata in orasul Fagaras (la 2.5 - 5 km sud),   in zona industriala, str. Extravilan, nr. 1, jud. Brasov.

Amplasamentul societatii este situat pe cursul superior al raului Olt, la poalele masivului Fagaras, la 4 km sud de municipiul Fagaras, in zona industriala a orasului, pe aceeasi platforma cu SC Uzina de Produse Speciale Fagaras SA (din care s-a desprins prin divizare) obiectivele acestor societati fiind practic total intercalate intre ele si cu societatile care s-au format prin divizarea fostei SC Nitramonia SA Fagaras. 

Coordonatele geografice ale amplasamentului sunt: X= 478414,67 m si Y=496646,74 m.

Pe langa amplasamentul principal prezentat, societatea mai detine un amplasament, respectiv Depozitul Dejani, situat in comuna Recea, jud. Brasov, la cca. 20 de km de zona de derulare a activitatilor productive ale societatii, in care sunt pastrate produse explozive apartinand unor beneficiari si produsele finite ale societatii.

Conform datelor  puse la dispozitie de beneficiar, suprafaţa totală a amplasamentului este de 287.012 mp din care suprafaţa construită este de 29.096 mp.

Suprafaţa societăţii repartizată pe instalaţii este:

- Hexogen: 112.386 mp;

- Reconcentrare acizi: 16.059 mp;

- Nitroglicerină: 18.073 mp;

- Pulberi cu dublă bază: 95.928 mp;

- Trotil: 44.566 mp;

 

UTILIZAREA ACTUALA  A TERENULUI

 

Prin preluarea, la nivelul anului 2006, a unei parti din patrimoniul SC Uzina de Produse Speciale Fagaras SA , societatea  S.Fabrica de Pulberi SA Fagaras dispune, in amplasamentul analizat, de urmatoarele instalatii:

 

Instalatii functionale, pentru care se solicita Autorizatia Integrata de Mediu:

{C}-          Instalatia de fabricare hexogen

{C}-          Instalatia de reconcentrare acid azotic rezidual cu parcurile de acizi aferente

 

Instalatii nefunctionale, aflate in conservare conform OUG 95/2002 :

{C}-          Instalatia de fabricare nitroglicerina

{C}-          Instalatia de fabricare a pulberilor cu dubla si tripla baza

{C}-          Instalatia de fabricare TNT

 

Acestea sunt destinate producerii de:

{C}-          Explozivi si incarcaturi explozive cu aplicatii industriale si militare

{C}-          Combustibili solizi pentru rachete, proiectile reactive si grenade reactive

{C}-          Pulberi cu dubla baza pentru munitia de artilerie, aruncatoare de bombe si aruncatoare de grenade reactive

{C}-          Acid azotic si acid sulfuric reconcentrati.

 

Pe langa acestea se mentioneaza activitatile conexe fabricatiilor principale:

         -   reparatii mecanice, electrice, electronice – atelierul mecanic si electro-AMA ;

         - asigurarea cu utilitati a fabricatiilor – gospodaria de apa, instalatia de frig (sola), centrala termica pentru abur, statii de aer comprimat, energie electrica, gaze naturale

         -   activitati de cercetare, inspectia calitatii control interfazic si de produs finit

         - activitati legate de aprovizionarea, gestionarea si depozitarea materiilor prime materialelor, produselor intermediare si finite, desfacerea produselor finite

         - preepurare si epurare ape reziduale si controlul calitatii apelor uzate

         - gestionarea si recuperarea deseurilor

         - distrugerea deseurilor explozive pe plaja de ardere

          Ca urmare a Hotararii nr. 1/2017 a Consiliului de Administratie a S. FABRICA DE PULBERI S.A., instalatiile de fabricatie nitroglicerina, pulberi cu dubla si tripla baza, TNT sunt trecute in conservare. Acestea fac parte din Inventarul Centralizat al Productiei de Aparare, aprobat prin HG 01156/2011, in conformitate cu OUG 95/2002 si Legea 477/2003 si reprezinta capacitati de productie fara incarcare la pace. In conformitate cu reglementarile sus-mentionate, operatorii economici care detin asemenea capacitati sunt obligati sa le conserve, pastreze in stare de functionare in asa fel incat in situatii de forta majora sa poata fi repuse in functiune in cel mai scurt timp.

          Referitor la aceste instalatii, conform documentatiilor puse la dispozitie de beneficiar, se pot face urmatoarele precizari:

{C}-          Instalatia de fabricare  nitroglicerina este nefunctionala din anul 2005 iar din anul 2009 s-a realizat si blindarea conductei de evacuare a apelor uzate din instalatie catre statia de epurare  a SC NITROPOROS SA

{C}-          Instalatia de fabricare  pulberi cu dubla baza si instalataia de pasta pentru pulbere cu tripla baza sunt nefunctionale din anul 2005;  in cadrul instalatiei mai exista in prezent ca deseu slam de pulbere cu dubla baza care este mentinut in conditii de securitate sub apa pana la eliminare. Deasemenea in cadrul instalatiei de presare a existat o cantitate de 25 seturi de PRTF 100, in custodie de la UPS Fagaras din anul 2013, ulterior depozitata la depozitul de materiale explozive Dejani, punct de lucru al S. Fabrica de Pulberi S.A. Fagaras

{C}-          Instalatia de fabricare TNT nu functioneaza din anul 2005, conducta de evacuare a apelor uzate din instalatie catre statia de epurare a SC NITROPOROS SA fiind blindata din anul 2009. Incineratorul de ape rosii este nefunctional, partial dezafectat.

 

Asadar, cele trei instalatii aflate in conservare sunt, la momentul elaborarii prezentului Raport de amplasament studiu, nefunctionale si neconforme.  Pentru acestea societatea a luat o serie de masuri dupa cum urmeaza:

- la oprirea instalatiilor s-au golit toate vasele si traseele, s-au denocivizat si s-au debransat de la alimentarea cu utilitati;

- s-au demontat utilajele de mici dimensiuni (schimbatoare de caldura, pompe, vase de mici dimensiuni din OL, etc.) si au fost depozitate in conditii de siguranta;

- este asigurata paza cu personal propriu continuu conform planului de paza aprobat de catre autoritatile competente exceptie facand instalatia de fabricare TNT care are paza asigurata cu firma specializata SC SILNEF SECURITY SRL;

 

In prezenta documentatie s-au analizat din punct de vedere al proceselor tehnologice si al emisiilor in mediu doar instalatiile de fabricare hexogen si reconcentrare acizi uzati (acid azotic), cu parcurile de acizi aferente, detaliile referitoare la descrierea proceselor tehnologice si a emisiilor pentru instalatiile nefunctionale nefiind relevante in aceasta etapa in conditiile mentinerii in stare de conservare.

Instalatia de fabricare a hexogenului

Hexogenul se obtine prin nitrarea hexametilentetraminei (urotropina) cu acid azotic concentrat.

Pe instalatia de fabricare hexogen se fabrica si bustere, compozitie B si explozivi plastici. Aceste produse nu se fabrica simultan, pe aceasta nu se poate fabrica decat un singur produs odata, functie de cerintele pietii.

Din procesul tehnologic de fabricare a hexogenului rezulta urmatoarele emisii in mediu:

a) aer:

- emisii de gaze nitroase de la coloana de absorbtie evacuate in atmosfera printr-un cos de dispersie

- emisii difuze de gaze reziduale cu continut de NOx pot rezulta in mod accidental de la rezervoarele cu acid azotic din parcul de acizi. Acestea sunt prevazute cu elemente de inchidere hidraulica formate din conducte de 2 toli din V2A montate pe fiecare rezervor si curbate la capatul liber (gat de lebada), unde este montat un recipient din V2A de aprox 5 litri, umplut cu apa  astfel incat conducta sa fie imersata in apa.

b) ape uzate:

     - ape uzate anorganice acide care sunt dirijate prin reteaua de canalizare acida catre statia de epurare a societatii

c) deseuri:

- deseuri de hexogen

- slamul de la curatarea filtrelor si din decantor

- materiale filtrante

- acid azotic uzat diluat rezultat din procesul de nitrare,  se stocheaza in rezervoare de unde se trimite apoi  la Instalatia de reconcentrare  acid azotic rezidual

 

Instalatia de reconcentrare acid azotic rezidual

Procesul de concentrare a acidului azotic uzat consta in distilarea extractiva, folosind pentru extractie acidul sulfuric 96%. Procesul este condus prin calculator de proces.

Acidul azotic uzat ce urmeaza a se concentra rezulta din procesul de fabricare a hexogenului.

Din procesul tehnologic de reconcentrare a acidului azotic uzat rezulta urmatoarele emisii in mediu:

a) aer:

- emisii de gaze reziduale cu continut de NOx de la coloana de absorbtie aferenta instalatiei de reconcentrare acid azotic uzat.

- emisii difuze de gaze reziduale cu continut de NOx pot rezulta in mod accidental de la rezervoarele cu acid azotic din parcul de acizi. Acestea sunt prevazute cu elemente de inchidere hidraulica formate din conducte de 2 toli din V2A montate pe fiecare rezervor si curbate la capatul liber (gat de lebada), unde este montat un recipient din V2A de aprox 5 litri, umplut cu apa  astfel incat conducta sa fie imersata in apa.

b) ape uzate:

- apele uzate acide (condens acid) provenite din coloanele de distilare care sunt neutralizate si apoi epurate in statia de epurare a societatii

c) deseuri:

- nu rezulta deseuri

 

Utilizarea chimica

 

In prezent, fabricatiile tehnologice si activitatile auxiliare din cadrul S Fabrica de Pulberi SA presupun vehicularea unei varietati relativ mici de substante chimice (materii prime, produsi intermediari cat si ca produse finite).

            Materiile prime aprovizionate de societate sunt selectate functie de parametrii de calitate impusi de procesele tehnologice si de eficienta economica, pe baza procedurilor de calitate implementate.

Sistemul de management al calitatii implementat in societate prevede o selectie riguroasa atat a materiilor prime introduse in procesul de fabricatie cat si a furnizorilor acestora.

            Pentru substantele vehiculate pe amplasamentul S Fabrica de Pulberi SA sunt intocmite Fise cu date de securitate. Aceste substante sunt stocate in conditii de siguranta pentru mediu.

Nu se detin informatii referitoare la modul de utilizare/valorificare a materiilor prime, produselor aferente instalatiilor aflate in conservare. Acestea se afla depozitate, in conditii de siguranta,  in magazia de materii prime si magazia de materiale aferente instalatiei de fabricare hexogen.

 

Canalizare

Conform informatiilor furnizate de reprezentantii societatii S. Fabrica de Pulberi S.A., in amplasament sistemul de canalizare este compus din:

- canalizare ape uzate anorganice, din tuburi ceramice antiacide cu Dn 200-300mm si conducta PEHD Dn 110 in combinatie cu tronsoane de legatura din PVC Dn 110 – preia apele uzate chimic impure provenite din instalatia de fabricare hexogen, reconcentrare acid azotic uzat si parcurile de acizi aferente;

- canalizare ape uzate cu impurificare redusa si meteorice (conventional curate), colecteaza apele cu impurificare redusa, inclusiv apele meteorice, cu deversare in emisar (paraul Racovita);

- canalizare ape uzate menajere – retea formata din tuburi de beton cu Dn 200-300 mm, cu descarcare in decantoarele Imhoff apartinand SC APA CANAL SA Sibiu – Sucursala Exploatare Fagaras.

 

In prezent retelele de canalizare nu se mai intrepatrund cu cele ale UPS intrucat aceasta nu mai detine instalatii tehnologice si a fost blindata iesirea apelor uzate tehnologice de pe amplasament catre statia de epurare a SC Nitroporos SRL in caminul de joctiune Cex.

Societatea, nu dispunea de sistem propriu de epurare a apelor uzate rezultate pe amplasament, a realizat o noua investitie, respectiv o statie de epurare ape uzate rezultate de la instalatiile hexogen si reconcentrare acizi.

Statia de epurare este amplasata in apropierea cladirii de reconcentrare acizi, in vecinatatea parcului de rezervoare (pe latura vestica) si cuprinde:

- instalatie de neutralizare

- instalatie de tratare finala prin osmoza inversa

- evaporator sub vid pentru concentratul de la osmoza inversa

- vasele tampon pentru apele uzate acide, ape neutralizate si concentratul de la osmoza inversa

- vase de preparare (stocare) pentru agentul de neutralizare

 

In prezent statia de epurare a apelor uzate provenite de la instalatia hexogen, instalatia reconcentrare acizi uzati si parc rezervoare acizi este realizata in totalitate si, dupa obtinerea avizului autoritatilor de mediu (APM Brasov, SGA Brasov), respectiv autorizarea functionarii instalatiilor tehnologice, va fi pusa in functiune.

 

In concordanta cu actuala situatie, respectiv realizarea statiei de epurare, s-au construit o serie de tronsoane noi de canalizare

Conform Autorizatiei de Gospodarire a Apelor permeatul rezultat din instalatia de osmoza inversa (debit maxim 3,036 mc/h ) este dirijat in canalizarea conventional curata a platformei si ulterior, evacuat prin punctul U5 in emisarul Racovita; in Acordul de mediu pentru statia de epurare din luna octombrie 2015 este mentionat faptul ca se are in vedere si reutilizarea apei epurate (permeatul) prin  pompare in reteaua de apa industriala.

 

Apele cu impurificare redusa (conventional curate) dupa dirijarea in reteaua de canalizare corespunzatoare sunt trimise la punctele de evacuare in emisar (paraul Racovita), U2 si U4.

Apele uzate menajere sunt colectate in reteaua interna a platformei industriale si trimise in colectorul orasenesc conform contractului de prestari servicii nr. 2613 din 30.05.2016 incheiat cu S.C. Apa - Canal S.A. Sibiu sucursala Fagaras.

 

Conform informatiilor furnizate de beneficiar, in general starea fizica a retelelor de canalizare este buna. Permanent reprezentantii societatatii asigura intretinerea caminelor de vizitare si lucrari de reparatii (inlocuiri) ale tronsoanelor de canalizare.

 

MONITORIZAREA

 

            Conform informatiilor furnizate de factorii responsabili ai societatii, monitorizarea mediului s-a realizat tinand cont de precizarile Autorizatiei de mediu nr. SB 87/2007, pentru apa uzata, apa freatica, aer, sol, cu laboratorul propriu (pentru apele uzate) si cu laboratoare externe (pentru sol, apa freatica, aer).

Odata cu modificarile survenite in activitatea desfasurata in amplasament (sistarea activitatii in unele instalatii care au fost trecute in conservare, realizarea statiei de epurare a apelor uzate rezultate din instalatia hexogen, instalatia reconcentrare acid azotic, parc rezervoare acizi) programul de monitorizare va fi revizuit si adaptat noilor conditii.

Societatea va intocmi conform actelor de reglementare, un program de monitorizare a factorilor de mediu cu laboratorul propriu de inspectie a calitatii:

- ape uzate (canalizari ape acide chimic impure), la intrarea in instalatia de osmoza inversa

- ape epurate, la iesirea din instalatia de osmoza inversa;

- ape conventional curate

           

            De asemenea este necesara stabilirea calitatii concentratului rezultat din instalatia de osmoza inversa.

            Conform Autorizatiei de gospodarire a apelor nr. 145/28.11.2016, in vigoare,  se va realiza monitorizarea urmatorilor indicatori de calitate ai apelor uzate dupa epurare, evacuate in paraul Racovita: pH, reziduu filtrabil la 1050C, suspensii, CBO5 , CCOCr, azot amoniacal, azotati, azotiti si sulfati.

De asemenea, calitatea apelor uzate menajere evacuate din amplasament in decantoarele Imhoff apartinand SC APA CANAL SA Sucursala Exploatare Fagaras, se va monitoriza conform Autorizatiei de gospodarire a apelor nr. 145/28.11.2016

 

Pentru urmarirea evolutiei calitatii apei subterane se vor monitoriza in continuare forajele de control de pe amplasament: F1 – (aval) in partea de nord a amplasamentului, langa instalatia de fabricare a pulberilor lamelare cu dubla baza si F2 – (amonte) in partea de sud a amplasamentului, la cca 20 m de incinta, la indicatorii de calitate si frecventa stabilite prin actele de reglementare specifice: pH, CCOCr, sulfati, amoniu, azotati, azotiti,  reziduu filtrabil.

 

De asemenea, pentru urmarirea calitatii solului in amplasament, se propune aplicarea aceluiasi program de monitorizare in privinta indicatorilor  (pH, amoniu, azotati, azotiti, sulfati, fier) si a punctelor (zona Instalatiei Hexogen, zona Instalatiei Reconcentrare acizi), cu frecventa stabilita prin actele de reglementare.

Dupa repornirea instalatiilor in platforma se va realiza monitorizarea calitatii tuturor surselor dirijate (coloana de absorbtie hexogen, coloana de absorbtie reconcentrare acid azotic, unitatea de ulei termic, centrala termica de la reconcentrare acizi); la cosurile aferente coloanelor de absorbtie se va monitoriza NOx iar la cosurile de la unitatea de ulei si centralele termice se va monitoriza NOx, SO2, CO si pulberi. 

De asemenea se impune necesitatea monitorizarii imisiilor la limita incintei amplasamentului, in doua puncte dispuse perimetral opus, pentru pulberi in suspensie PM 10, NO2, SO2, CO.

Pentru evidentierea nivelului de zgomot la limita incintei, produs ca urmare a functionarii instalatiilor in amplasament, se impune necesitatea monitorizarii acestui parametru in doua puncte, dupa repornirea instalatiilor, situate pe laturile invecinate cu locuinte.

 

CONDITII DE CONSTRUCTII

 

            Din informatiile puse la dispozitie de beneficiar, respectiv descrierea obiectivelor construite pe amplasamentul societatii Fabrica de Pulberi SA, rezulta ca materialele utilizate pentru constructia cladirilor, platformelor de fabricatie si depozitare sunt in general : structuri si plansee din beton armat, caramida, structuri metalice (chesoane pentru acoperis, tamplarie metalica), structuri din lemn , pardoseli din beton, gresie antiacida, mozaic,  tigla, tabla ondulata.

  • plansee din beton ;
  • caramida ;
  • structuri metalice (chesoane pentru acoperis, tamplarie metalica) ;
  • hidroizolatie din membrane pluvitec ;
  • structuri din lemn ;
  • pardoseli din beton, gresie antiacida, mosaic ;
  • tigla, tabla ondulata.

 

Turnul de racire aferent instalatiei de reconcentrare acid azotic are in componenta placi din azbociment.           

Fata de situatia precedenta la obtinerea AIM nr. SB 87/2007 nu s-au mai construit alte obiective/cladiri in amplasament; singurele modificari, modernizari aparute au fost cele doua turnuri de racire pentru recircularea apei in instalatia de fabricare hexogen si montarea instalatiei de osmoza inversa amplasata intr-un container, in vecinatatea parcului de rezervoare din cadrul instalatiei de reconcentrare acid azotic.

 

Majoritatea obiectivelor construite in amplasamentul S. Fabrica de Pulberi S.A. prezinta un grad de uzura mediu (20-40%), o serie de obiective necesitand lucrari de refacere.

 

RASPUNS DE URGENTA

 

A fost revizuita notificarea SEVESO conform Legii nr. 59/2016.

            Potrivit Legii 59/2016, societatea a elaborat si transmis la Agentia pentru Protectia Mediului, un Raport de securitate in conformitate cu masurile pentru prevenirea riscurilor de accidente majore.

Societatea are elaborate urmatoarele Planuri:

{C}-          Plan de prevenire, combatere si interventie in cazul poluarilor accidentale

{C}-          Plan de urgenta interna

{C}-          Plan de interventie in caz de incendiu pe amplasament

{C}-          Proceduri operationale in caz de incendiu, explozie si dispersie toxica

{C}-          Plan de pregatire in domeniul situatiilor de urgenta pentru toate categoriile de personal

Planurile de masuri cuprind sursele, punctele vitale si vulnerabile, masurile de prevenire si de remediere, responsabilii de actiune, pentru situatiile de: Incendiu, poluari accidentale.

 

RECUNOASTEREA TERENULUI

 

Investigatiile asupra amplasamentului studiat au avut la baza recunoasterea terenului prin observatii directe, precum si analiza rezultatelor monitorizarii realizate conform prevederilor Autorizatiei Integrate de Mediu nr. SB 87/30.11.2007.

 

Calitatea solului

In perioada de la ultima revizuire a AIM si pana in prezent, societatea a realizat monitorizarea calitatii solului (laboratoare Tonnie), prin prelevarea si analizarea probelor de sol din 7 profile din incinta platformei industriale, pe doua adancimi (in apropierea unor potentiale surse de poluare) si dintr-un profil martor (februarie 2013). In luna octombrie 2013 si iunie 2014 investigarea calitatii solului s-a realizat numai in zona instalatiei TNT, la cca. 2m est de rezervor oleum, determinand numai indicatorul de calitate sulfati.

Rezultatele obtinute prin monitorizarea solului aferent amplasamentului societatii Fabrica de Pulberi SA, in perioada 2013-2014,  au indicat faptul ca, zona rezervorului de oleum a prezentat o poluare potential semnificativa cu sulfati, mai mare si decat cea  din Raportul de amplasament din 2006 considerat ca referinta. Aceasta s-a redus semnificativ in timp, atingand nivelul valorilor determinate la momentul acordarii primei autorizatii integrate de mediu.

Semnificativa a fost si reducerea continutului de amoniu fata de datele prezentate in Raportul de amplasament din 2006.

Comparativ cu gradul de contaminare inregistrat in anumite zone, pentru anumiti indicatori, la data realizarii investigatiilor aferente Raportului de amplasament anterior (anul 2006) s-a constatat o diminuare a poluarii ca urmare a derularii activitatii la capacitate redusa si in conditii de siguranta pentru mediu.

 

 

Calitatea apei freatice

In scopul evaluarii impactului potential asupra componentei de mediu apa subterana pe care il pot avea activitatile/procesele desfasurate pe amplasamentul societatii Fabrica de Pulberi SA, in cadrul societatii s-a realizat monitorizarea calitatii apei freatice, conform prevederilor AIM, prin analiza apei prelevate din cele 2 foraje de observatie existente: F1 – (aval) in partea de nord a amplasamentului, langa instalatia de fabricare a pulberilor lamelare cu dubla baza si F2 – (amonte) in partea de sud a amplasamentului, la cca 20 m de incinta in  societatii.

In perioada de la ultima revizuire a AIM si pana in prezent, societatea a realizat monitorizarea calitatii panzei freatice din zona de amplasament, in 2010 -Laborator Calitatea Apei SGA Brasov si in 2013 -Laboratoare Tonnie.

Fata de valorile determinate prin investigatiile din 2006 s-a constatat o reducere a concentratiilor majoritatii indicatorilor analizati ceea ce demonstreaza diminuarea poluarii.

Se impune observatia conform careia calitatea panzei freatice in arealul studiat poate fi influentata si de calitatea emisarului natural, paraul Racovita, care traverseaza amplasamentul societatii. Acest lucru este posibil datorita substratului (structurii litologice) foarte permeabil din zona de amplasament care permite trecerea poluantilor din apa freatica in apa de suprafata si invers, functie de diferenta de nivel a apei.

Se propune continuarea monitorizarii calitatii apei freatice in forajele de control existente.

 

Calitatea apelor conventional curate

Tinand cont de faptul ca instalatiile de fabricatie nitroglicerina, pulberi cu dubla si tripla baza, TNT nu functioneaza din anul 2005 si sunt trecute in conservare, in perioada de la obtinerea vechii autorizatii de mediu si pana in prezent, s-a realizat monitorizarea  apelor conventional curate evacuate din amplasamentul societatii prin racordurile aferente zonelor functionale (U2 si U4 prin care sunt dirijate apele conventional curate in paraul Racovita).

Rezultatele monitorizarii au evidentiat, doar prin racordul U2, depasiri ale valorilor limita pentru unii indicatori: azotati, azotiti, suspensii, reziduu, sulfati.

Tinand cont de situatia actuala conform careia niciuna din instalatiile tehnologice din platforma nu functioneaza se propune ca dupa obtinerea autorizatiei integrate, la pornirea instalatiilor si intrarea in regim optim de functionare, sa se realizeze un program de monitorizare a calitatii apelor evacuate din platforma, adaptat noii situatii (functionarea instalatiilor Hexogen si Reconcentrare acizi, a Statiei de epurare).

 

Calitatea emisiilor in aer

De la obtinerea AIM nr. SB 87/2007 in cadrul societatii au functionat sporadic instalatiile tehnologice de hexogen si reconcentrare acizi si practic nu a fost posibila monitorizarea emisiilor gazoase la sursele dirijate.

La nivelul intregii platforme, singurele masuratori de emisii in atmosfera au fost cele realizate la cosul de evacuare al gazelor arse de la una din centralele termice din amplasament (Laboratoarele Tonnie).

Rezultatele obtinute, au evidentiat faptul ca emisiile de gaze de ardere au un continut de CO, NOx, SO2 care se incadreaza in valorile limita impuse de Ord. 462/93.

Tinand cont de situatia actuala conform careia niciuna din instalatiile tehnologice din platforma nu functioneaza se propune ca dupa obtinerea autorizatiei integrate, la pornirea instalatiilor si intrarea in regim optim de functionare, sa se realizeze masuratorile de emisii gazoase la toate sursele dirijate si de imisii la limita incintei amplasamentului.

 

 

Raport privind situatia de referinta

 

Pentru a defini starea de referinta la momentul acordarii AIM, respectiv „gradul de contaminare a solului si apelor subterane in zona de amplasament, astfel incat sa se poata face o comparatie cuantificata cu starea acestora”, s-au efectuat o serie de investigatii inainte de punerea in functiune a instalatiilor (septembrie 2016).

{C}·         Componenta de mediu sol

INCD ECOIND Bucuresti a prelevat probe de sol din amplasamentul societatii, din 2 profile, pe doua adancimi (0-10 cm si 30-40 cm): din zona instalatiei de fabricare hexogen si din zona instalatiei reconcentrare  acizi precum si dintr-un profil martor situat la cca. 5 km pe directie NE de amplasament.

            In probele prelevate s-au analizat indicatorii de calitate: pH, amoniu, azotati, azotiti, sulfati, fier, rezultatele investigatiilor realizate asupra solului evidentiind, fata de martor, unele diferente, de semnalat fiind concentratiile de amoniu din zona instalatiei de fabricare hexogen care au fost cu mult mai mari.

{C}·         Componenta de mediu apa subterana

INCD ECOIND Bucuresti a prelevat si analizat, probe de apa subterana din forajele de control, F1 (aval) si F2 (amonte), existente in amplasamentul societatii.

Analiza rezultatelor obtinute in urma caracterizarii apelor din foraje, pentru indicatorii determinati, a evidentiat incadrarea valorilor obtinute in valorile limita impuse, cu exceptia amoniului. De remarcat este faptul ca amoniul determinat in forajul situat in amonte este mai mare decat cel determinat in forajul din aval.

Analizand comparativ valorile indicatorilor determinati in aval fata de amonte se remarca faptul ca, in aval, acestea sunt mai mici decat in amonte (cu exceptia indicatorului sulfati); aceasta situatie indica o incarcare mai mare a apei subterane in zona din amonte, datorata probabil calitatii emisarului – paraul Racovita si structurii litologice foarte permeabile din zona.

 

 

Depozite chimice

 

Materiile prime, materialele si produsele finite sunt stocate in cadrul S. Fabrica de Pulberi S.A. in depozite specifice situate in cadrul instalatiilor de fabricatie sau in locatii special amenajate functie de natura si cantitatea substantelor depozitate.

Functie de natura produsului depozitat, rezervoarele pentru substantele chimice lichide sunt :

{C}-          din materiale : otel inox, aluminiu, polstif ;

{C}-          amplasate in vertical sau orizontal pe platforme sau in cuve din beton sau beton cu granulatie antiacida ;

{C}-          dotate cu sisteme de siguranta (supape) sau sisteme de urmarire si inregistrare automata a parametrilor functionali, echipamente specifice.

 

            Depozitarea materiilor prime, materialelor si produselor finite se realizeaza in cadrul S. Fabrica de Pulberi S.A. conform cerintelor impuse de normativele in vigoare, iar emisiile, la alimentarea cu materii prime a rezervoarelor, datorita echipamentelor de protectie existente, nu conduc la poluarea mediului.

           

            Potrivit „Legii 59/2016 privind controlul asupra pericolelor de accident major in care sunt implicate substante periculoase”, societatea a elaborat si transmis la Agentia pentru Protectia Mediului, un Raport de securitate in conformitate cu masurile pentru prevenirea riscurilor de accidente majore.

 

Producerea si eliminarea deseurilor

 

Functie de provenienta si natura lor, deseurile generate de activitatile desfasurate in prezent de S. Fabrica de Pulberi SA, pot fi clasificate in :

{C}-          deseuri si reziduuri rezultate din diverse faze ale proceselor tehnologice de fabricare a materialelor explozive – deseuri recuperabile/nerecuperabile ;

{C}-          deseuri menajere.

In lucrare s-au prezentat, pentru fiecare tip de deseu generat in actuala situatie existenta in cadrul societatii, date referitoare la codul de deseu, cantitatea estimata, modul de valorificare/eliminare din amplasament.

 

Din cele prezentate, privind gestionarea si depozitarea temporara a deseurilor in cadrul S. Fabrica de Pulberi S.A., rezulta urmatoarele concluzii :

{C}·         gestionarea deseurilor rezultate din activitatile productive desfasurate se va realiza conform prevederilor legale in vigoare :

{C}·         colectare selectiva ;

{C}·         depozitare in locuri special amenajate ;

{C}·         evidenta clara lunara pe categorii de deseuri generate ;

{C}·         valorificarea deseurilor recuperabile ;

{C}·         eliminare prin incinerare a deseurilor de materiale explozibile (inclusiv ambalaje).

{C}·         eliminarea definitiva a deseurilor recuperabile/nerecuperabile se va realiza prin firme autorizate

 

evaluarea tehnologiilor aplicate DE S. FABRICA DE PULBERI S.A. in raport cu cele mai bune tehnologii disponibile (BAT)

 

Analiza activitatilor tehnologice desfasurate in cadrul S. Fabrica de Pulberi S.A. din punct de vedere al abordarii integrate a impactului asupra mediului s-a facut comparativ cu cele prezentate in documentele de referinta:

- Reference Document on Best Available Techniques for the Manufacture of Organic Fine Chemical -OFC , 2005

-  Reference Document on Best Available Techniques in the Large Volume Organic Chemical Industry- LVOC, 2003.

- Draft Reference Document on Best Available Techniques in the Large Volume Organic Chemical Industry-LVOC, 2014

- Common Waste Water and Waste Gas Treatment/Management Systems in the Chemical Sector, 2003

-Reference Document on Best Available Techniques on emissions from storage, 2006

 

Situatia existenta in cadrul societatii S. Fabrica de Pulberi S.A. raportata la documentele de referinta a evidentiat conformarea cu cerintele acestora; pentru situatiile in care nu a fost posibila cuantificarea impactului asupra mediului, dupa repornirea instalatiilor si functionarea la parametri optimi a statiei de epurare va fi posibila definirea conformarii cu cerintele BAT.