Back

Comunicat de presa - Ziua Mondială a Zonelor Umede

 

 

Nr.:

..................../............................

 

 

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

2 februarie 2011 - Ziua Mondială a Zonelor Umede

 

Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin aminteşte publicului sărbătorirea, în data de 02 februarie a fiecărui an, a Zilei Mondială a Zonelor Umede. Această zi marchează data adoptării Convenţiei asupra zonelor umede - 2 februarie 1971, în oraşul iranian Ramsar de pe malul Mării Caspice. În fiecare an începând din 1997, agenţiile guvernamentale, organizaţiile non-guvernamentale, şi grupuri de cetăţeni la toate nivelurile comunităţii au profitat de posibilitatea de a întreprinde acţiuni menite să sensibilizeze opinia publică asupra valorilor zonelor umede şi asupra beneficiilor oferite de acestea.

 

Tema sugerată pentru Ziua Mondială a Zonelor Umede din 2 Februarie 2012 este „Zonele umede şi Turismul” şi este legată de tema reuniunii din acest an a Conferinţei Părţilor la Convenţia de la Ramsar (COP11) asupra zonelor umede de importanţă internaţională, ce va avea loc în luna iulie 2012, în Bucureşti, respectiv ,,Zone umede, Turism şi Recreere”.

În lume, există în prezent peste 1600 zone umede de importanţă internaţională. Judetul Caras Severin are o suprafata de  de 2159 hectare zone umede în interiorul Parcului Natural Porţile de Fier - Sit Ramsar. Aceste zone umede, respectiv Balta Nera, Zona Umedă Ostrov – Moldova Veche,  Zona Umedă Calinovăţ Zona Umedă Divici – Pojejena, adăpostesc o diversitate de  specii de păsări şi habitate naturale de importanţă deosebită la nivel naţional , european si nu numai.

In perioada 2011-2012, zonele umede din Porţile de Fier vor beneficia de măsuri de conservare venite în scopul asigurării unui statut favorabil de conservare a speciilor de păsări prin Proiectul LIFE10 NAT/RO/000740 „IMBUNĂTĂŢIREA STATUTULUI DE CONSERVARE PENTRU SPECIILE ŞI HABITATELE PRIORITARE DIN ZONELE UMEDE ALE PORŢILOR DE FIER” implementat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin în parteneriat cu Administraţia Parcului Natural Porţile de Fier, Universitatea din Bucureşti si Muzeul Naţional de Istorie Naturală Grigore Antipa.

Proiectul  urmăreşte:

  • Imbunătăţirea statutului de conservare a speciilor de pasări prioritare prin refacerea habitatelor de iernat, cuibărit si hrănit.
  • Îmbunătăţirea statutului de conservare a habitatelor prioritare prin acţiuni demonstrative de eliminare a speciilor invazive acvatice si ripariene.
  • Implementarea unui sistem de avertizare timpurie si eradicare a prezentei speciilor acvatice invazive
  • Creşterea conştientizării diferitelor categorii sociale despre importanta biodiversităţii in zonele umede.

 

APMC S va organiza in perioada 02-10 februarie 2012 o serie de acţiuni  cu elevii şcolilor din judeţ, care au ca scop educaţia ecologică a acestora cu privire la importanţa zonelor umede în dezvoltarea durabilă în aceste zone la nivel naţional cât şi internaţional.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Întocmit: Mirela Ianoşi, consilier APM CS

strong