Back

ZIUA ZONELOR UMEDE

RAPORT PRIVIND PROMOVAREA EVENIMENTULUI ECOLOGIC "ZIUA MONDIALA A ZONELOR UMEDE 2016

ZONELE UMEDE PENTRU VIITORUL NOSTRU: MIJLOACE DURABILE DE TRAI

Primul evenimet din calendarul ecologic este "ZIUA MONDIALA A ZONELOR UMEDE". Pe baza parteneriatului la nivel local am desfăşurat trei acţiuni, cu elevii proveniţi de la mai multe şcoli din municipiul Rm. Vâlcea şi de la câteva şcoli din mediul rural, Scoală Gimnazială Olanu, Scoală Gimnazială Orleşti, Scoală Gimnazială Buneşti, Liceul Tehnologic Băile Govora, Liceul Tehnologic de Turism din Călimăneşti. Acestea au fost planificate şi s-au desfăşurat după următorul program:

 

Nr. Crt.

Data/ora

Locaţia

Număr elevi

Număr prof.

1.

28.01.2016/13

Băile Govora - Liceul tehnologic

30

3

2.

30.01.2016/10

Rm. Vâlcea - Scoală Gim. Aton Pann

30

8

3.

02.02.2016/12

Buneşti - Scoală Gim. Buneşti

30

3+1

Acţiunea din 28.01.2016 s-a desfăşurat la sediul Liceului Tehnologic Băile Govora sub coordonarea ri­nei prof. Letiţia Murăruş, o colaboratoare veche şi foarte activă pe acţiunile de mediu. A fost o dezbatere într-un mod interactiv pe tema evenimentului, elevii au fost foarte activi şi au manifestat un real interes. De asemenea a fost şi un moment artistic pliat pe tema evenimentului, mai mulţi elevi au interpretat mai multe cântece populare. Au fost expuse mai multe panouri cu materiale informative, articole sau imagini culese de pe site-ul Ramsar. Au fost expuse de asemenea desene realizate de către mai mulţi elevi participanţi la această acţiune. Materialele informative au fost oferite de către reprezentantul din cadrul APM Vâlcea. In semn de apreciere a preocupărilor în domeniu, cât şi al implicării în astfel de acţiuni, APM Vâlcea a oferit diplome de participare atât elevilor, cât şi cadrelor didactice şi câte un ecuson cu simbolul evenimentului de mediu promovat.

Acţiunea din 30.01.2016 s-a desfăşurat la sediul Scolii Gimnaziale Anton Pann din municipiul Rm. Vâlcea, sub coordonarea aceleiaşi doamne profesoare Letiţia Murăruş. Acţiunea a fost sub forma unui concurs pe tema evenimentului de mediu promovat, între mai multe echipaje aparţinând mai multor şcoli din judeţ:

  1. Colegiul de Silvicultură şi Protecţia Mediului Rm. Vâlcea
  2. Coelgiul Economic Rm. Vâlcea
  3. Colegiul A. Lahovari Rm. Vâlcea
  4. Liceul tehnologic de Turism Călimăneşti
  5. Scoală Gimnazială Anton Pann Rm. Vâlcea
  6. Scoală Gimnazială Olanu
  7. Scoală Gimnazială Orleşti

A fost un efectiv de aproximativ 30 de elevi, însoţiţi de 8 cadre didactice. Fiecare echipaj a prezentat o scurtă dezbatere pe tema zonelor umede. O noutate, a fost alegerea dintre elevii participanţi a unui birou de presă cu menirea de a concepe un articol de presă referitor la acţiunea desfăşurată. A fost o atmosferă antrenantă şi s-a putut vedea interesul elevilor pentru dezbaterea prezentată. Au fost expuse mai multe panouri cu materiale informative, articole sau imagini culese de pe site-ul Ramsar. Au fost expuse de asemenea desene realizate de către mai mulţi elevi participanţi la această acţiune. Materialele informative au fost oferite de către reprezentantul din cadrul APM Vâlcea. In semn de apreciere a preocupărilor în domeniu, cât şi al implicării în astfel de acţiuni, APM Vâlcea a oferit diplome de participare atât elevilor, cât şi cadrelor didactice şi câte un ecuson cu simbolul evenimentului de mediu promovat.

Acţiunea din 02.02.2016 s-a desfăşurat la sediul Scolii Gimnaziale din comuna Buneşti din judeţul Vâlcea, sub coordonarea aceleiaşi doamne profesoare Letiţia Murăruş. Acţiunea a fost un dialog interactiv între toţi participanţii, respectiv: 30 de elevi din şcoală, 3 cadre didactice şi desigur reperezentantul APM Vâlcea.

Ca o noutate, au fost doi invitaţi: părintele din comunitate şi un pui de ecologist din Constanţa, un băieţel de 6 ani, nepotul părintelui. Precizarea trebuie făcută, pentru că acest lucru a făcut diferenţa faţă de celelalte două acţiuni. Părintele a prezentat o scurtă alocuţiune prin care a făcut reuşit legătura dintre credinţă şi zonele umede - apa. Este important de privit problemele de mediu într-o conexiune cât mai complexă şi diversă cu existenţa noastră cea de toate zilele. Puiul de ecologist, care a mai avut şi alte participări la evenimentele de mediu promovate de APM Vâlcea, a recitat o poezie pe tema zonelor umede într-un mod impecabil şi emoţionant! Au mai fost şi alte momente artistice, prezentate la aceeaşi valoare, o poezie compusă şi recitată de o elevă - Povestea Lacului, o melodie populară tot pe tema evenimentului interpretată impecabil la fluier de către o elevă. Au fost expuse mai multe panouri cu materiale informative, articole sau imagini culese de pe site-ul Ramsar. Au fost expuse de asemenea desene realizate de către mai mulţi elevi participanţi la această acţiune. Materialele informative au fost oferite de către reprezentantul din cadrul APM Vâlcea. In semn de apreciere a preocupărilor în domeniu, cât şi al implicării în astfel de acţiuni, APM Vâlcea a oferit diplome de participare atât elevilor, cât şi cadrelor didactice şi câte un ecuson cu simbolul evenimentului de mediu promovat. De asemenea, părintele le-a oferit tuturor participanţilor, ciocolate, bomboane, breloc-uri şi lănţicuri cu simbol religios.

 

Au fost trei acţiuni reuşite!

POZE DE LA CELE 3 ACTIUNI