Back

Comunicat de presa - În perioada 17-19 Mai, 2011 a avut loc la Snagov, în Complexul de la Ghermăneşti, cea de-a doua întâlnire din anul 2011, la nivel naţional a Agenţiilor pentru Protectia Mediului

În perioada 17-19 Mai, 2011 a avut loc la Snagov, în Complexul de la Ghermăneşti, cea de-a doua întâlnire din anul 2011, la nivel naţional a Agenţiilor pentru Protectia Mediului.

Au fost discutate aspecte ale perioadei care a trecut de la precedenta întâlnire, Dl. Iosif NAGY - Preşedinte al ANPM, apreciind ca benefic modul în care s-a desfăşurat întregul eveniment, punctându-se atât la capitolul organizare, modul în care au fost gestionate problemele şi activităţile zilnice ale Agentiilor pentru protecţia Meidului, precum şi răspunsul acestora la provocările perioadei „post emitere HG-ului nr. 918/2010”.

S-a subliniat faptul că este necesară o gândire strategică în privinţa modului în care este văzută şi dorită poziţionarea Agenţiilor, atât în zona locală cât şi regională, din punct de vedere al reglemetării şi implementării în domeniu protecţiei mediului.

S-a menţionat că provocările au venit în special din modul în care înţelegem să răspundem cu celeritate cerinţelor interne şi prevederilor Directivelor Europene.

Incidentele majore pe plan global, care au afectat echilibrul de mediu, (Cutremurul din Japonia, urmat de accidentele majore ale Centralei de la Fukushima ), au trebui să-şi găsească un răspuns şi în întrebările venite din partea mass-media cât şi ale publicului.

În acest sens Reţeaua Naţională pentru Supravegherea Radioactivităţii Mediului (RNSRM), aflată în subordinea autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului (Ministerul Mediului şi Pădurilor), în coordonarea Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi administrarea agenţiilor pentru protecţia mediului judeţene, a derulat un program susţinut de monitorizare a aerosolilor atmosferici şi a depunerilor atmosferice totale (uscate şi umede - precipitaţii) în scopul detectării prezenţei în mediu a radionuclizilor artificiali.

Ţara noastră nu a fost afectată, concentraţiile măsurate nu reprezintă un pericol pentru mediu şi populaţie. Zilnic, pe website-ul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), la secţiunea “Radioactivitatea mediului”, este postat un raport privind situaţia radioactivităţii factorilor de mediu monitorizaţi.

O altă problemă importantă a fost legată de tema transpunerii Directivei 2008/98, aşa numita Directivă Cadru Deşeuri, care înlocuieşte Directiva Cadru Deşeuri din 2006 şi care în acest moment se află spre examinare la grupurile de lucru din Camera Deputaţilor.

S-a mai arătat că au fost continuate alături de colegii de la Garda de Mediu campaniile duse pentru conştientizarea acţiunilor privind protecţia mediului, unele chiar împreună cu partenerii mass-media tradiţionali, în acest fel reuşindu-se să se înregistreze rezultate mult mai bune.

S-a subliniat că pentru realizarea unei reale colectări selective a deşeurilor este foarte importantă colaborarea şi implicarea Autorităţilor Publice Locale cât şi a Organizaţiilor de specialitate în colectarea deşeurilor, iar pentru implementarea Directivelor menţionate anterior, este necesară o întelegere şi o abordare comună.

S-a subliniat importanţa faptul că fără o reală colaborare şi implicare a Organizaţiilor de specialitate în colectarea deşeurilor şi a Autorităţilor Publice Locale, pentru realizarea unei reale colectări selective a deşeurilor, iar implementarea Directivelor menţionate anterior, nu se va putea face fara un efort şi o întelegere comună.

Din punct de vedere al accesării fondurilor cu diferite tipuri de finanţări, s-a arătat că la nivelul Agenţiilor Regionale şi Locale se derulează circa 15 proiecte internaţionale în domeniul: conştientizării, informaţiei de mediu, deşeurilor, zonelor transfrontaliere, etc.

S-a menţionat că la nivelul ANPM, suntem în derularea unui proiect ambiţios, de amploare, Sistemul Integrat de Mediu, în acelaşi timp mai derulăm, tot cu finanţare de la UE, proiecte care privesc Monitorizarea Calităţii Aerului, la nivel European, România având un cuvânt important de spus în ceea ce înseamnă atenţia la menţinerea unei bune calităţi a factorilor de mediu, şi în special a aerului.

De asemenea, suntem preocupaţi de gestionarea în bune condiţii a ariilor naturale protejate şi în acest sens, avem în derulare un proiect cu finanţare POS Mediu - Axa 4 Natura.

În domeniul internaţional, se continuă activitatea strânsă cu Agenţia Europeană de Mediu, prin cooperarea pe platforme comune care privesc atât starea mediului din punct de vedere al monitorizării radioactivităţii cât şi a altor aspecte de prim interes pentru bunăstarea calităţii mediului.

Nu neglijăm nici celelalte aspecte care privesc marcarea zilelor din Calendarul Evenimentelor Ecologice sau colaborările noastre de tradiţie cu zona de învăţământ mediu sau superior.

La întilnire au participat şi reprezentanţi din partea Unităţii de Management al Proiectului privind Controlul Poluării cu Nutrienţi, derulat în cadrul Ministerului Mediului şi Pădurilor. Au fost prezentate probleme de un real interes privind managementul gunoiului de grajd, posibilele implicaţii privind contaminarea solului şi implicaţiile privind poluările datorate nutrienţilor folosiţi în agricultură.

Pe parcursul celor două zile de dezbateri, reprezentanţii prezenţi la lucrări au ridicat şi unele probleme concrete, cum ar fi: cooperarea cu celelalte entităţi ale Minsterului Mediului şi Pădurilor, legătura cu mass-media în situaţia producerii de evenimente cu impact semnificativ de mediu.

Biroul de Presa ANPM