Back

Agentia Nationala pentru Protectia Mediului a preluat Agentia Nationala pentru Substante si Preparate Chimice Periculoase(ANSPCP)

Agentia Nationala pentru Protectia Mediului a preluat Agentia Nationala pentru Substante si Preparate Chimice Periculoase.

ANSPCP a fost preluata printr-un protocol in 8 ianuarie si se va transforma intr-o directie, in subordinea Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului.

Cei peste 700 de agenti economici din tara noastra care produc, importa, distribuie sau transporta substante chimice periculoase sunt anuntati ca toate aprobarile de care au nevoie trebuie solicitate Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului.

ATENTIE!

Activitatea desfasurata pana acum de ANPSC va continua, doar ca specialistii fostei institutii vor fi in directa subordine a presedintelui Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului.

Noua directie care se va infiinta va avea exact aceleasi atributii: se va asigura ca produsele chimice circula pe piata romaneasca in conditii de deplina securitate fara sa puna in pericol sanatatea oamenilor si mediul inconjurator.

Nerespectarea legislatiei in vigoare va fi sanctionata. Acest rol ii va reveni exclusiv Garzii Nationale de Mediu. Sesizarea pentru nerespectarea normelor in vigoare poate fi facuta insa de specialistii noii directii care va functiona in subordinea Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului.

NOTA:

Producatorii, importatorii, toti cei care pun pe piata romaneasca un produs chimic, trebuie sa furnizeze informatii referitoare la:
¦ faptul ca produsul este periculos
¦ riscurile pe care le prezinta respectivul produs atunci cand este utilizat
¦ modul de manipularein conditii de deplina siguranta.
Aceste informatii trebuie furnizate sub forma etichetei care se aplica pe ambalaj.

Responsabilitatea exclusiva pentru clasificare si etichetare revine oricarei persoane juridice care plaseaza un produs chimic pe piata.

Pentru un produs chimic fabricat în Romania, responsabilitatea ii revine producatorului. Pentru un produs chimic importat in Romania, responsabilitatea ii revine importatorului. Daca un produs chimic este livrat din afara tarii direct distribuitorilor din Romania, responsabilitatea le revine acestora.

Persoana juridica responsabila trebuie sa cunoasca si sa aiba competenta sa evalueze pericolul prezentat de produsul chimic si sa clasifice produsul chimic
Clasificarea se face pe baza dovezilor obtinute din investigarea pericolelor pe care produsul le poate prezenta pentru sanatatea umana si pentru mediul inconjurator. Rezultatele clasificarii se comunica prin etichetele si fisele tehnice de securitate ale produselor.