Back

COMUNICAT DE PRESĂ - ACORD DE MEDIU revizuit, pentru Autostrada A0. Proiectul include noi lucrări și a fost adaptat legislației actuale

COMUNICAT DE PRESĂ

ACORD DE MEDIU revizuit, pentru Autostrada A0.

Proiectul include noi lucrări și a fost adaptat legislației actuale

Acordul de mediu revizuit, pentru Autostrada A0 a fost semnat, ieri, de Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), Laurențiu Alexandru Păștinaru. Modificările aduse proiectului au fost necesare pentru adaptarea soluțiilor tehnice la situația din teren și pentru adaptarea proiectului la prevederile normativelor tehnice în vigoare.

„Au apărut modificări în proiectul inițial și anume relocari de rețele utilitare, suprafețe noi de defrișat, amplasare de panouri fonoabsorbante, modificări de soluții constructive sau  racordarea unor străzi la proiect, astfel încât oamenii să poată avea acces la proprietăți. Mai mult decât atât, proiectul trebuia adaptat la condițiile prevăzute în normativele actuale și a necesitat, de asemenea, evaluarea adecvată pe situl ROSCI ROSPA Lacul și Pădurea Cernica. O dată cu semnarea documentului, proiectul poate merge mai departe, astfel încât bucureștenii și toți cei ce tranzitează zona metropolitană a Capitalei să se bucure cât mai curând de o autostradă ocolitoare a municipiului București, la standarde europene. Agenția Națională pentru Protecția Mediului și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor susțin orice proiect de acest fel, menit să îmbunătățească situația traficului și starea mediului, în cursul anului trecut fiind semnate acorduri de mediu pentru sute de kilometri de autostrăzi și drumuri expres”, a declarat Președintele ANPM, Laurențiu Alexandru Păștinaru.

În urma realizării proiectului se vor îmbunătăţi condiţiile de transport rutier din zona municipiului Bucureşti, cu efect direct asupra reducerii timpilor pierduţi în trafic, fluidizării traficului rutier, în special de mărfuri, asupra accesului spre și dinspre București și în privința atragerii fluxurilor de investiţii în zona din jurul Capitalei.

Având în vedere faptul că realizarea lucrărilor de infrastructură de transport asociază necesitatea unui volum ridicat de materiale de tipul agregatelor minerale, în proximitatea șantierelor de lucru, pe durata realizării lucrărilor vor fi dezvoltate în zonă activități de exploatare a agregatelor minerale și stații de preparare a mixturilor asfaltice.

Proiectul „Autostrada de centură Bucureşti km 0+000 – km 100+900”(A0), al cărui titular este CNAIR, are o lungime totală de 100,9 km și este amplasat pe teritoriul administrativ al judeţelor Ilfov (97,9 km) şi Giurgiu (3 km) şi face legătura între autostrăzile A1, A2 şi A3.

Traseul autostrăzii este kilometrat dinspre A1 (Autostrada București-Pitești) către intersecția cu A2 (Autostrada București- Constanța).

Traseul părții de nord al autostrăzii incepe de la km 0+000 din A1 și se termină la km 52+770 la intersecția cu A2. Traseul părții de sud al autostrăzii incepe de la km 52+770 din A2 și se termină la km 100+900 la intersecția cu A1.

Proiectul traversează următoarele unități administrativ-teritoriale:

pe teritoriul judeţului Ilfov, Autostrada de Centură Bucureşti traversează teritoriul administrativ a 23 comune şi anume: Dragomireşti Vale, Buftea Mogoşoaia, Corbeanca, Baloteşti, Dascălu, Tunari, Ştefăneştii de Jos, Afumaţi, Pantelimon, Cernica, Glina, Popeşti Leordeni, Berceni, Vidra, Jilava, 1 Decembrie, Dărăşti Ilfov, Măgurele, Bragadiru, Clinceni, Domneşti, Ciorogârla.

pe teritoriul judeţului Giurgiu, Autostrada de Centură Bucureşti traversează teritoriul administrativ a 3 comune şi anume: Joiţa, Bolintin Deal, Săbăreni.

Iată 6 efecte ale viitoarei autostrăzi

1. Asigură eliminarea traficului de tranzit din zona urbană cu tot ceea ce presupune acest lucru inclusiv imbunătățirea condițiilor de viață a locuitorilor din zonă;

2. Îmbunătățește calitatea aerului din localități prin reducerea noxelor și a poluării sonore;

3. Reduce timpul de călătorie și cel de tranzit;

4. Crește siguranța circulației;

5. Reduce numărul de accidente;

6. Crește confortul participanților la trafic.

 

Serviciul Relații Publice, Comunicare                                     București, 13 martie 2024