Back

Comunicat de presa - Agentia Nationala pentru Protectia Mediului lanseaza un avertisment referitor la situatia suprafetelor defrişate în vederea schimbării categoriei de folosinţă, în anul 2007

Potrivit statisticilor centralizate la nivel de tara pentru anul in curs, suprafata pentru care s-a emis acord de mediu în vederea schimbării categoriei de folosinţă - pentru defrişare - până la această dată este de cca 160 ha, iar suprafata pentru care s-a solicitat acord de mediu si se afla inca in procedura de reglementare este de cca 280 ha.

Conform prevederilor legale, nici un proiect care presupune activităţi pe amplasamente împădurite şi care necesită schimbarea destinaţiei terenurilor, inclusiv defrisare, nu se poate realiza fara acord de mediu.

In cazul in care necesarul de defrisare se inscrie intr-o limita de 10 ha, atunci acordul de mediu se emite de catre autoritatea locala in domeniu (Agentia judeţeană pentru Protectia Mediului sau Agentia Regionala pentru protecţia mediului, după caz). Atunci cind suprafata stabilită pentru defrisare depaseste 10 ha in cadrul aceluiasi proiect, acordul se emite de către Agentia Nationala pentru Protectia Mediului.

Cu toate acestea, in urma constatărilor din teren au iesit la iveala situatii in care prevederile legale au fost ocolite.

Un exemplu este proiectul de construire a soselei de centura Cluj Napoca – Est, care presupune defrisarea a peste 30 ha de padure. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale – Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Cluj-Napoca, a solicitat şi obţinut în anul 2005 acordul de mediu pentru realizarea variantei ocolitoare a Municipiului Cluj-Napoca (acord de mediu nr. 21/30.06.2005 emis de ARPM Cluj – Napoca).

Acest act de reglementare a fost emis pentru construirea drumului cu condiţia obţinerii de către titular a acordurilor şi avizelor legale pentru scoaterile definitive din fondul forestier.

Pe baza acordului de mediu mai sus menţionat, titularul a obţinut autorizaţia de construcţie şi a demarat lucrările de execuţie a drumului.

Solicitarea pentru defrisarea suprafetei de 31,5 ha de padure a fost depusa in septembrie anul acesta la APM Cluj şi transmisă la ANPM in data de 01.10.2007.

La verificarea amplasamentului - realizată în data de 03.10.2007 - s-a constatat că deja au fost executate lucrări de defrişare a materialului forestier pe traseu, între km 7 şi 8,65, desi nu exista acord de mediu in acest sens.

In acest caz, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului a sesizat Garda Naţională de Mediu care urmează să întreprinda măsurile ce se impun, potrivit legii.

Pentru o corecta informare si pentru evitarea situatiilor de incalcare a legii, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului aminteste ca actele de reglementare care trebuie solicitate autorităţilor pentru protecţia mediului în vederea promovarii de proiecte/activităţi pe amplasamente împădurite şi care necesită schimbarea destinaţiei terenurilor sunt:

1. aviz de mediu pentru planul de amenajare a teritoriului sau planul de urbanism prin care se propune schimbarea destinaţiei terenului, conform HG 1076/2004 care prevede în art (2)” Se supun evaluării de mediu toate planurile şi programele care:
a) se pregătesc pentru următoarele domenii: agricultură, silvicultură, pescuit şi acvacultură, energie, industrie, inclusiv activitatea de extracţie a resurselor minerale, transport, gestionarea deşeurilor, gospodărirea apelor, telecomunicaţii, turism, dezvoltare regională, amenajarea teritoriului şi urbanism sau utilizarea terenurilor, şi care stabilesc cadrul pentru emiterea viitoarelor acorduri unice pentru proiectele care sunt prevăzute în anexele nr. 1 şi 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1213/2006privind stabilirea procedurii-cadru de evaluare a impactului asupra mediului pentru anumite proiecte publice şi private”;

2. acord de mediu pentru proiectele care propun „defrişare în scopul schimbării categoriei de folosinţă a terenului” acest tip de proiecte fiind listate în Anexa 2 la HG 1213/2006 privind stabilirea procedurii-cadru de evaluare a impactului asupra mediului pentru anumite proiecte publice şi private.

Nota:

Facem menţiunea că volumul de masă lemnoasă care poate fi recoltată în fiecare an se aprobă prin Hotărâre de Guvern, în baza unui plan anual de valorificare-exploatare masa lemnoasă.

Biroul de presa al Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului