Back

Comunicat de Presa privind participarea reprezentantului ANPM, Dl. Presedinte Iosif NAGY la reuniunea care marcheaza lansarea RAPORTULUI PRIVIND STAREA MEDIULUI LA NIVEL EUROPEAN – SOER 2010 din data de: 30 noiembrie 2010 la Bruxelles, Belgia

Comunicat de Presa

privind participarea reprezentantului ANPM, Dl. Presedinte Iosif NAGY la reuniunea care marcheaza lansarea RAPORTULUI PRIVIND STAREA MEDIULUI LA NIVEL EUROPEAN – SOER 2010

din data de: 30 noiembrie 2010la Bruxelles, Belgia

În data de 30 Noiembrie 2010, s-a desfăşurat la Bruxelles, Belgia in organizarea Parlamentului European si al Agentiei Europene de Mediu, lansarea raportului de starea a mediului – SOER 2010.

Scopul reuniuniia fost discutarea următoarelor aspecte :

  • Lansarea intr-un cadru larg, gazduit de Parlamentul European a Raportului de Stare a Mediului pentru anul 2010;
  • Discutarea in plen cu delegatii prezenti si cu reprezentantii mass media a aspectelor privind indicatorii referitori la starea mediului, confrom Raportului lansat cu aceasat ocazie;

Reuniunea a fost moderata de catre Dl. Domingo Jimenez-Beltran, fostul Director General al Agentiei Europene de Mediu, care a precizat ca acest Raport se afla la cea de a patra sa editie si este foarte important ca lansarea se face intr-un cadru larg cu o participare diversa, cuprinzind reprezentanti din mediile de intres, in dezvoltarea politicii de mediu, de la nivelul UE. Raportul contine date despre starea şi perspectivele mediului (SOER 2010) – o evaluare complexă a modului în care se schimbă mediul înconjurător şi a motivelor care stau la baza schimbării mediului în Europa, precum şi a acţiunilor noastre în acest domeniu. Concluzia SOER 2010 este că o abordare cuprinzătoare şi integrată de a transforma Europa într-o economie ecologică care utilizează eficient resursele nu determină numai un mediu sănătos, ci totodată este benefică pentru prosperitate şi coeziune socială.

In continuare au luat cuvintul, vorbitorii cheie:

Dl.Prof. Jerzy Buzek, Presedintele Parlamentului European, Dna. Prof. Jaqueline Mc,Glade, Director Execuitv al AEM, Dl.Janez Potocnik, Comisar pentru Mediu al CE, Dna. Joke Schauvlige, Minstrul FALMAND AL Mediului, Resurselor naturale si culturii( din partea presedentiei Belgiene a Consiliului European), Dl. Jo Leinen, Presedintele Comitetului ENVI ( Parlamentul European pentru Mediu, Sanatate Publica si Siguranta Alimentelor) .

In cuvintul lor, acestia au subliniat aspecte privind impactul general asupra factorilor de mediu, in sensul ca nu există remedii rapide, însă factorii de reglementare, companiile şi cetăţenii trebuie să coopereze pentru a găsi căi inovatoare de utilizare a resurselor într-un mod mai eficient. Bazele pentru acţiunile viitoare există: principala sarcină este de a ajuta ca aceste acţiuni să prindă rădăcini şi să înflorească.

Noua evaluare a AEM arată că cererea globală de resurse naturale pentru hrană, îmbrăcăminte, locuinţe şi transportul oamenilor creşte în ritm accelerat. Aceste cereri tot mai ridicate de capital natural exercită o presiune crescută asupra ecosistemelor, a economiilor şi a coeziunii sociale din Europa şi din altă parte. Cu toate acestea, SOER2010 confirmă faptul că politicile de mediu bine concepute continuă să îmbunătăţească mediul în Europa fără a submina potenţialul său de creştere. S-a aratat ca, consumăm mai multe resurse naturale decât ne permite stabilitatea ecologică. Acest lucru este valabil atât pentru Europa, cât şi pentru întreaga planetă. Până acum, schimbările climatice au constituit cel mai vizibil semn de instabilitate, însă o serie de tendinţe globale sugerează existenţa unor riscuri sistemice mai mari pentru ecosisteme în viitor.

O trecere completă la o economie ecologică care utilizează eficient resursele impune ca toate resursele de mediu – biodiversitatea, terenurile, carbonul, râurile, mările şi aerul pe care îl respirăm – să fie luate în considerare atunci când luăm decizii privind producţia, consumul şi comerţul mondial.

Vorbitorii au mai aratat ca nu există remedii rapide, însă factorii de reglementare, companiile şi cetăţenii trebuie să coopereze pentru a găsi căi inovatoare de utilizare a resurselor într-un mod mai eficient. Bazele pentru acţiunile viitoare există: principala sarcină este de a ajuta ca aceste acţiuni să prindă rădăcini şi să înflorească. În acelaşi timp, SOER2010 pune în evidenţă o înţelegere mai bună a legăturilor care există între schimbările climatice, biodiversitate, utilizarea resurselor şi sănătatea oamenilor şi subliniază modul în care instrumente precum amenajarea teritoriului, reforma fiscală ecologică, prevenirea poluării, principiul precauţiei şi evidenţa resurselor pot susţine o abordare bazată pe capitalul natural în vederea gestionării acestora.

Detaliile lansarii si evenimentele care au avut loc cu aceasta ocazie, in tarile membre se pot gasi pe :

http://www.eea.europa.eu/soer/launches-and-events/launch-of-the-european-environment