Back

Conferinta de presa ANPM- Directiva IPPC

Marii poluatori” sunt în mare parte agenţi economici care operează instalaţii IPPC ce aparţin unor industrii precum – industria energetică, metalurgică, petrochimică , chimică, ceramică. Potrivit legislaţiei româneşti, care a adoptat normele europene în domeniul protecţiei mediului, aceste societăţi trebuie să ia măsuri urgente şi serioase pentru diminuarea poluării, în aşa fel încât valorile permise de emisii toxice în aer, apă şi sol să nu fie depaşite.

La 30 octombrie 2007, toate instalatiile IPPC fara perioada de tranzitie, ar trebui sa detina autorizatie integrata de mediu, iar cele cu perioada de tranzitie ar trebui sa demostreze ca isi respecta obligatiile de investitii in scopul conformarii, inscrise in planurile de actiune convenite de comun acord cu autoritatea de mediu.

Reuşita procesului de autorizare nu depinde exclusiv de noi! In acest moment agenţii economici au un rol determinant. Ei trebuie sa depuna, la termen, eventualele completări solicitate, astfel încât să nu existe riscul de a pierde autorizaţia integrată de mediu, fără de care nu-şi pot desfăşura activitatea!”, avertizează presedintele ANPM, Zoltan Levente Nagy.

Situaţia instalaţiilor IPPC, conform ultimei inventarierierii, este următoarea:

La nivel naţional au fost înregistrate 660 de instalaţii IPPC, din care:

Autorizate:

instalaţii cu perioadă de tranziţie pentru conformarea cu normele în vigoare130

instalaţiile fără perioada de tranziţie- 455

In curs de autorizare 75

Din cele 455 de instalaţii fără perioadă de tranziţie, 73 sunt noi (deci conforme de la inceputul functionarii, potrivit legislatiei in vigoare), 99 au fost autorizate fara plan de actiune si 283 au fost autorizate cu plan de actiune (deci trebuie sa fie conforme la data de 30 octombrie 2007!).

Prin urmare, autoritatea de mediu a inceput verificari amanuntite pentru a stabili gradul de conformare a agentilor economici care opereaza aceste 283 de instalatii IPPC .

La nivel naţional, conform legislaţiei în vigoare au fost aplicate deja sancţiuni pentru agenţii economici autorizaţi care deţin instalaţii IPPC şi care nu au realizat la termenele scadente masurile pentru conformare, cel mai mediatizat fiind cazul ARPECHIM.

Agenţiile Regionale pentru Protecţia Mediului au emis notificări prealabile pentru nerealizarea măsurilor cuprinse în planurile de acţiuni pentru 34 de agenţi economici. Iar neîndeplinirea măsurilor în termenul de 30 de zile de la data notificării, a determinat suspendarea autorizaţiilor integrate de mediu pentru o perioadă de 6 luni, pentru 9 agenţi economici.

Aplicarea măsurilor coercitive a avut ca rezultat fie realizarea de către operatori a măsurilor cuprinse în planurile de acţiuni, fie închiderea instalaţiilor/sau a parţilor neconforme din instalaţii, astfel că în prezent la nivel naţional avem o singura autorizaţie integrată de mediu anulată (SC JACK MORIS COM SRL).

„Ca si autoritate de mediu trebuie sa precizez ca Uniunea Europeana ne monitorizeaza atent in acest domeniu. Daca nu vom respecta termenele impuse in privinta alinierii la normele internationale de mediu, tara noastra va fi sanctionata drastic, prin asa numita procedura de infringement. Si aceasta sanctiune nu va fi suportata de Agentia de Mediu, de Ministerul Mediului sau de Guvern, ci de Romania, adica de noi toti. Daca agentii economici nu se conformeaza, noi toti platim din buzunarul personal: eu, dumneavoastra, parintii nostri, si toti cei care nu au nicio legatura cu activitatea acestor agenti ce detin instalatii IPPC si care castiga bani de pe urma unor echipamente neconforme!” a concluzionat presedintele Agentiei Nationale pentru protectia mediului, Zoltan Levente Nagy.

Biroul de presa al Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului