Back

Conferinta pe tema schimbarilor climatice Cluj-Napoca 17-18 Aprilie 2008

Angajamentele in domeniul schimbarilor climatice si implementarea Schema de comercializarea a Emisiilor a Uniunii Europene sunt temele principale ale Conferintei pe Schimbari climatice care are loc in perioada 17-18 aprilie la Cluj-Napoca sub egida Proiectelor de Twinning privitoare la implementarea si aplicarea acquis-ului comunitar in domeniul protectiei mediului.

Conferinta din Cluj-Napoca este onorata de prezenta D-nei Astrid Klug, secretar de stat in Ministerul Mediului din Germania, Dl. Silviu Stoica, secretar de stat in Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Dl. Zoltan Levente Nagy, presedinte al Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, precum si reprezentanti ai Secretariatului Conventiei pe Schimbari Climatice, ai Comisiei Europene si ai Agentiei Europene de Mediu.

Experti romani si straini vor dicuta si vor evalua performantele Romaniei in implementarea cadrului legislativ si strategic pentru reducerea riscului incalzirii globale cauzate de emisiile excesive de gaze cu efect de sera.

Exemplele altor tari membre ale Uniunii Europene sunt foarte importante. Germania si Austria sunt cei mai apropiati parteneri ai Romaniei - guvernele ambelor tari amintite lucreaza impreuna cu autoritatile romanesti in cadrul unor proiecte de Twinning care se deruleaza atat la nivel regional cat si la nivel national. Doua dintre acestea sunt implementate in cadrul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului si al Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Cluj-Napoca.

Romania a finalizat deja Planul National de Alocare a certificatelor de emisie a gazelor cu efect de sera acesta fiind adoptat prin HG 60/2008 precum si Schema de Comercializare a Emisiilor si asteapta unda verde de la Comisia Europeana in vederea implementarii mecanismului.

Desi in Romania exista deja cadrul administrativ pentru emiterea permiselor de emisii de gaze cu efect de sera precum si instrumentele de monitorizare a conformarii, aplicarea si implementarea acestora reprezinta totusi o sarcina dificila pentru Agentiile pentru Protectia Mediului la toate nivelurile- local, regional si national. Conferinta pe tema schimbarilor climatice care se desfasoara la Cluj-Napoca este axata exact pe aceste probleme si pe asistenta pe care ale tari membre al Uniunii Europene o pot oferi Romaniei pentru indeplinirea angajamentelor asumate.

Salutand prezenta participantilor la conferinta, presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului subliniaza ca:

“Agentia Nationala pentru Protectia Mediului reprezinta administratia de mediu in Romania, fiind institutia responsabila cu coordonarea si implementarea legislatiei, programelor si politicilor de mediu .

Tema schimbarilor climatice reprezinta una dintre cele mai provocatoare misiuni ale administratiei de mediu. Dupa 25 de ani de dezbateri stiintifice pe aceasta tema si dupa 15 ani de negocieri in vederea adoptarii a doua acorduri internationale majore, problema schimbarilor climatice a ajuns acum la nivel administrativ.”

Conferinta de la Cluj Napoca este menita, de asemenea, sa aduca noi posibilitati de colaborare in implementarea angajamentelor asumate in domeniul schimbarilor climatice, avand in vedere faptul ca problema incalzirii globale prezinta o importanta majora la nivel mondial.

‘ Evenimente de genul acestei conferinte ajuta statele membre ale Uniunii Europene sa inteleaga mai bine provocarile nationale in domeniul protectiei impotriva schimbarilor climatice; identificarea problemelor si gasirea unei solutii comune. Si ne ajuta in realizarea acestor lucruri nu in spatele usilor inchise ci intr-un dialog deschis cu oamenii de afaceri si cu publicul”a precizat doamna Astrid Klug, Secretarul german de Stat pentru Mediu in discursul sau.

Uniunea Europeana considera ca pentru a mentine impactul schimbarilor climatice la un nivel la care statele membre pot gestiona aceasta problema – adica un nivel la care sunt capabile sa se adapteze acestor schimbari – este necesar ca temperatura globala sa nu depaseasca cu mai mult de 2 grade Celsius nivelul din perioada preindustriale.

E bine de stiut ca schimbarile climatice nu sunt doar rezultatul emisiilor din surse stationare- fabrici sau instalatii care au permise de emisii de gaze cu efect de sera. Pericolul vine , de asemenenea, si din sectorul de transport. Raportul Agentiei Europene de Mediu, publicat recent sub denumirea ‘ Transportul si mecanismul de raportare pe mediu’, subliniaza :

“Pentru ca Uniunea Europeana sa poata atinge tintele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in anul 2020, sectorul de transporturi trebuie sa-si imbunatateasca performantele. Daca emisiile din sectorul de transport ar fi inregistrat o reducere similara celei generale, emisiile de gaze cu efect de sera ar fi scazut cu 14% in loc de 7,9%.

Acelasi raport mentioneaza ca , daca se doreste atingerea tintelor propuse pentru reducerea gazelor cu efect de sera trebuie sa se reduca volumul traficului pana in 2020, lucru greu de crezut avand in vedere tendintele in domeniu. Cum ar fi posibil cand tendinta este de crestere accentuata?

Conform studiului Agentiei Europene de Mediu, in perioada 1990 – 2004, emisiile globale de dioxid de carbon au crescut cu 27% de la 20 463 la 26 079 milioane tone. Cererea de energie in sectorul transporturi – un indicator global pentru emisiile din transporturi – a crescut cu 37% in aceiasi perioada. SUA si China sunt tarile cu emisiile cele mai mari de gaze cu efect de sera. In aceeasi perioada de timp, emisiile de dioxid de carbon in SUA au crescut cu 19%, iar cererea de energie in transporturi a crescut cu 28%. China a inregistrat cea mai rapida crestere a emisiilor de dioxid de carbon si consum energetic in transporturi de 108%, respectiv 168%.

Emisiile pe cap de locuitor (in 2004) in China au fost de 3,7 tone fiind mult sub SUA (19,6 tone/capita) si UE (8,7 tone/capita). In UE-27, emisiile totale in 1990 au fost de 5621 milioane tone echivalent CO2 , scazand la 5177 milioane tone echivalent CO2 ,in 2005 (o scadere de 7,9%). In aceeasi perioada, emisiile din transporturi au crescut cu 26%. In 2005 acestea reprezentau 22% din totalul emisiilor de gaze cu efect de sera din UE-27. Transportul rutier este de departe cea mai mare sursa de emisii din transporturi.

Schimbarile climatice reprezinta una dintre cele mai mari provocari pentru omenire dar au serioase repercusiuni si asupra conservarii biodiversitatii. Raportul al 4-lea de evaluare al IPCC, partea a II-a, precizeaza ca daca temperatura globala creste cu aproximativ 2 grade Celsius – nivelul global pe care noi l-am acceptat deja – aprox. 20 – 30% din speciile de plante si animale vor disparea. Aceasta va grabi viteza de disparitie a speciilor pe care noi am observat-o de atata timp fara sa facem nimic.

De aceea, schimbarile climatice constituie o problema acuta si Romania, ca toate tarile UE, recunosc amploarea sa. Conferinta asupra schimbarilor climatice de la Cluj Napoca este un alt pas in gasirea de solutii, idei si resurse pentru a aborda acest subiect cu responsabilitate, intr-un cadru european comun.

Nota catre editor (redactor):

Schimbarile climatice sunt cauzate direct sau indirect de activitatile umane care altereaza compozitia atmosferei globale si care se adauga variatiilor naturale de lungul anilor. Oamenii de stiinta au dovezi solide in acest sens.

Schimbarile climatice sunt cauzate de activitatile umane care genereaza emisii de gaze cu efect de sera, gaze cum ar fi : dioxidul de carbon, metanul, protoxidul de azot, si altele.

Exista efecte vizibile ale cresterii temperaturii globale cu 0,6 grade Celsius incepind din 1860, respectiv cresterea topirii zapezilor in perioade de vara si cresterea nivelului oceanului planetar cu 10 – 20 cm in secolul 20.

Schimbarile climatice vor conduce probabil la cresterea nivelului marilor si punerea in pericol a zonelor costiere, aparitia unor manifestari extreme ale vremii, seceta, inundatii, vanturi puternice, etc.

In Romania, impactul schimbarilor climatice asupra agriculturii, padurilor, apelor si populatiei devine ingrijorator.

In concordanta cu Protocolul de la Kyoto, Romania s-a angajat sa reduca, pana in 2012, cu 8% emisiile de gaze cu efect de sera in comparatie cu emisiile din 1989 – utilizat ca an de referinta.

Legaturi utile

www.eu-ets.ro

www.ipcc.ch

http://reports.eea.europa.eu/eea_report_2008_1/en

http://www.mmediu.ro/departament_mediu/schimbari_climatice/schimbari_climatice.htm

http://www.anpm.ro/content.aspx?id=8