Back

Saptamana Mobilitatii Europene

In perioada 16-22 Septembrie 2007, sute de orase europene participa la cea de-a 6-a editie a Saptamanii Mobilitatii Europene.

Tema centrala a editiei dinacest an este ‘Strazi pentru oameni' si are ca obiectiv principal incurajarea autoritatilor locale de a aloca spatii mai largi traficului nemotorizat si pietonilor si echilibrarea spatiului destinat traficului rutier.

‘In ultimii 50 de ani mijloacele de deplasare au imbunatatit calitatea vietii si au contribuit esential la dezvoltarea europeana si cresterea numarului locurilor de munca.Pretul acestei evolutii este platit de marile orasele prin slaba calitate a aerului, congestionare in crestere a traficului, nivelul inalt de zgomot ambiental si scaderea sperantei de viata.Mai mult, emisiile poluante si gazele cu efect de sera provenite din traficul cotidian contribuie la poluarea regionala a aerului si la incalzirea globala.

Imbunatatirile tehnologice si noul curent de gandire, care pot fi observate in managementul multora dintre orase, referitoare la mijloacele de transport durabile sunt doar segmente ale solutionarii problemelor globale, iar regandirea spatiilor urbane este impetuos necesara ceea ce va duce la crearea unui mediu curat si sanatos pentru copii nostrii, pentru noi insine si pentru afacerile noastre.' (Stavros Dimas, Comisar pentru Probleme legate de Mediu)

Saptamana Mobilitatii Europene a fost lansata in 2002 si este sprijinita de Comisia Europeana prin Directia Generala de Mediu si incurajeaza cetatenii sa-si schimbe modalitatea de deplasare prin folosirea unor mijloace de miscare nepoluante. Astfel, Saptamana Mobilitatii Europene ofera ocazia unica de a testa si lansa noi modalitati durabile de transport care sa devina permanente dupa incheierea celor 7 zile.

Initiativa europena initiaza implementarea unei sfere largi de activitati si reprezinta o platforma pentru autoritatile locale pentru promovarea politicilor existente referitoare la mobilitatea urbana, constientizarea populatiei asupra efectelor negative ale folosirii in exces a mijloacelor poluante de deplasare, stabilirea de parteneriate cu beneficiarii, participarea in cadrul campaniilor desfasurate la nivel european, lansarea unor noi politici si masuri pe termen lung.

Anul acesta autoritatile locale participante sunt puternic incurajate atat sa realoce spatii traficului nemotorizat cat si sa creeze si sa largeasca spatiile destinate activitatilor sportive si in general activitatilor si miscarii in aer liber.

Romania s-a implicat activ in organizarea si sprijinirea actiunilor la nivel national din cadrul Saptamanii Mobilitatii Europene, anul acesta fiind inscrise 94 de orase fapt care plaseaza tara noastra pe locul al 5-lea in Europa.

Informatii suplimentare pot fi gasite: http://www.mobilityweek.eu/

Biroul de Presa al Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului