Back

Ghid elaborat prin proiectul PHARE 2004/016-772.03.03/02.01 cu statut de recomandare - Ghid pentru elaborarea rapoartelor sectoriale şi completarea chestionarelor

1. Introducere

1.1 Acest manual

Acest manual cuprinde o serie de ghiduri care descriu atât instituţiile implicate (responsabilităţi) cât şi paşii procedurali şi perioada lor de derulare (termen limită) pentru asigurarea efectuării raportului sectorial cerut de Directiva de standardizare a raportărilor 91/692. In momentul introducerii Directivei de Standardizare a Raportării 91/692, anul 1991, nu existau cerinţe de raportare a implementării directivelor de mediu. Această directivă a modificat sau înlocuit părţi ale directivelor existente şi a creat un cadru de coordonare a raportării sectoriale a directivelor. Procedura de raportare este după cum urmează: Un chestionar pentru una sau mai multe directive este elaborat de către Comisia Europeană cu asistenţa din partea unui comitet tehnic. Chestionarul poate varia de la cereri de informaţii detaliate despre parametri măsuraţi până la informaţie generală şi hărţi, depinzând de caracterul şi scopul respectivei directive. Chestionarul trebuie trimis de către Comisie către Statele Membre cu şase luni înainte de începerea perioadei de raportare. Răspunsurile la chestionarele completate pentru obligaţiile de raportare furnizate pentru diferite Directive dintr-un anumit sec-tor formează baza pentru un raport sectorial care trebuie elaborat de către fie-care Stat Membru. O perioadă de raportare este de trei ani, excepţie făcând direc-tiva privind apa de îmbăiere care are un raport propriu şi pentru care raportarea este anuală. Pentru sectorul apă perioada curentă de raportare este 2005-2007. Pentru sectorul aer perioada curentă de raportare este 2006-2008. Pentru sectorul deşeuri perioada curentă de raportare este 2007-2009. Raportul sectorial este trimis Comisiei, Direcţiei Generale de Mediu, de către Statul Membru in termen de nouă luni după terminarea perioadei de raportare. Comisia Europeană, Direcţia Generală de Mediu, publică un raport sectorial conso-lidat despre implementarea în Uniunea Europeană a respectivelor directive in termen e nouă luni după primirea rapoartelor sectoriale de la Statele Membre. Comisia Euroepană – cu sprijiul comitetului tehnic menţionat anterior – prezintă măsurile necesare a fi luate pentru a atinge scopurile directivelor, dacă în raportul sectorial consolidat se specifică faptul că scopurile directivelor nu sunt atinse.

1.2 Instituţiile implicate în raportare

Instituţiile publice implicate în această activitate sunt instituţii publice guvernamentale, ministere şi agenţii nationale precum şi institute de cercetare de interes public.

Mai concret, instituţiile implicate in activitatea de raportare cerută de Directiva de standardizare a raportărilor 91/692, sunt:

- Ministerul Mediului ş Devoltăii Durabile

- Ministerul Snatatii Publice

- Agenţa Nationalăpentru Protecţa Mediului

- Administraţa Natională Apele Române

- Institutul Naţonal de Cercetare-Dezvoltare Marină"Grigore Antipa" – Constanţa

- Institutul de Sanatate Publică Bucureşti

Ministerul Mediului ş Dezvoltăii Durabile are ca atribuţe, conform Hotăârii de Guvern Nr. 368/2007, notificarea căre Comisia Europeanăa măurilor naţonale care transpun acquis-ul european de mediu [Art.3, (1), 8.]. Ministerul Săăăţi Publice are în responsabilitate rapoartele cerute de Directi-vele privind calitatea apei potabile ş a celei de îmbăere. Aceastăresponsabilitate a delegat-o Institutului de Săăate PublicăBucureşi. Acest institut elaboreazărapoartele necesare ş le înmâneazăMinisterului Săăăţi Publice pentru a fi trans-mise căre Comisia Europeană Agenţa Naţonalăpentru Protecţa Mediului are obligaţa de elaborare a rapoar-telor sectoriale cerute de Directiva de standardizare a raportăilor. Dupăintocmirea acestora, rapoartele sunt trimise la Ministerul Mediului ş Dezvoltăii Durabile pentru aprobare ş transmitere la Comisia Europeană Agenţa Naţonalăpentru Protecţa Mediului, prin structurile sale subordonate Agenţile judeţne pentru Protecţa Mediului, este responsabilăpentru monitorizarea calităţi aerului în România precum ş pentru efectuarea studiului anual privind gene-rarea ş gestionarea deşurilor (în colaborare cu Institutul Naţonal de Statistică. Administraţa NaţonalăApele Româe este autoritatea românăresponsabilăcu elaborarea strategiilor privitoare la exploatarea ş gospodăirea resurselor de apăş administreazăreţaua naţonalăhidrologică hidro-geologica ş de monitorizare a calităţi apelor. Totodată ANAR este responsabilăpentru comletarea chestionarelor de sub directivele din sectorul calitate apă mai puţn cele privind calitatea apei de îmbăere ş a celei potabile. Institutul Naţonal de Cercetare-Dezvoltare Marină"Grigore Antipa" – Constanţa, aflat în coordonarea Ministerului Mediului ş Devoltăii Durabile, este responsabil pentru programul anual de monitorizare a calitaţi apelor pentru moluşe ş pentru elaborarea raportului anual privind calitatea acestor ape.

 

Pentru informaţii suplimentare va rugăm consultaţi fişierul ataşat.

Documente atasate

Ghid elaborat prin proiectul PHARE 2004/016-772.03.03/02.01 cu statut de recomandare - Ghid pentru elaborarea rapoartelor sectoriale şi completarea chestionarelor