Înapoi

Comunicat de presa APM Covasna - "Casa Verde"

In data de 25 Iunie 2010, la sediul Agentiei pentru Protectia Mediului Covasna, s-a desfasurat o Conferinta de Presa sustinuta de Dl. Presedinte Iosif NAGY, in care au fost prezentate aspecte privind

Programul privind instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire, denumit generic “Casa Verde” derulat de Administratia Fondului pentru Mediu cit si au fost trecute in revista, actiunile intreprinse de catre ANPM, in perioada care a trecut de la inceputului anului.

In acest sens, au fost subliniate obligatiile si sarcinile ce revin ce revin Agentiilor Judetene pentru Protectia Mediului, pentru punerea in aplicare a prevederilor Ordinului nr. 959/2010, publicat in Monitorul Oficial nr.409 din data de 18.06.2010, in legatura cu Programul mentionat:

  • Astfel, se va organiza un compartiment in cadrul fiecarui APM, se vor numi persoane din cadrul APM-urilor, care vor, pentru a acorda sprijinul necesar persoanelor care urmeaza sa aplice in Program, pentru faza de depunere a Dosarelor ( conform art. 4 – Definitii – beneficiar )si vor primi dosarele ce urmeaza afi depuse de catre potentialii beneficiari;
  • Sesiunea de depunere a dosarelor de finantare este deschisa. Dosarele de finantare se depun personal de catre solicitant la agenţiile judetene pentru protectia mediului, incepand cu 1 iulie 2010 si se primesc pana la epuizarea sumei repartizate fiecarui judet.
  • Pentru detalii tehnice sau orice alte lamuri legate de derularea Programului. Numele acestei persoane si telefonul se vor afisa si la sediul/site-ul APM-urilor si respective AFM.
  • Finantarea Programului, conform Scopului Programului ( art. 2 ), il reprezinta imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului prin reducerea gradului de poluare cauzata de arderea lemnului si a combustibililor fosili utilizati pentru producerea energiei termice folosite pentru incalzire si obtinerea de apa calda menajera, precum si stimularea utilizarii sistemelor care folosesc sursele de energie regenerabile, nepoluante, prin instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire. In acest sens, precizam ca ‘ tipurile de proiecte finantate prin Program’ sunt:
  • instalarea de panouri solare;
  • instalarea de pompe de caldura;
  • centrale termice pe baza de peleti, brichete, tocatura lemnoasa, precum si orice fel de resturi si deseuri vegetale, agricole, forestiere, silvice, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire ;

Personalul responsabil, va afisa la sediul APM cat si pe site-ul APM, la o sectiune dedicata, atat continutul Ghidului, numele persoanelor responsabile de primirea dosarelor, cat si obligatiile solicitantilor (de a se prezenta personal la depunere, de a aduce cererea completata prin tehnoredactare computerizata si semnata in original, de a aduce documentele in original sau copie legalizata, in functie de cerintele Ghidului, inclusiv de a aduce plicul format A4 pe care se va completa numele si adresa, conform art. 12 pct.g ).

APM-urile vor avea obligatia de a verifica DOSARUL DE FINANTARE, de a completa FISA CONFORMITATII ADMINISTRATIVE SI VOR TRANSMITE DOSARELE COMPLETE CATRE AFM;

  1. Periodic, la finele fiecarei saptamani, conform programului de lucru ce se va afisa la sediul APM, respectiv zile normale de lucru, in cursul saptamanii iar ziua de vineri, pina la ora 12:30, se vaintocmi in excel care va avea rolul a fi: Borderou de primire-predare a dosarelor catre AFM. Principiul de functionare al acestui Program este primul venit-primul servit.
  2. Dupa verificarea conformitatii administrative si a inregistrarii dosarului de finantare, acestea se vor introduce in plic si se vor sigila.
  3. Dupa etapa de verificare si aprobare a dosarelor, etapa desfasurata la sediul AFM, se va desfasura tot cu sprijinul APM-urilor: beneficiarii finantarii se vor prezenta la sediul agentiei pentru semnarea contractului de finantare. Acesta va avea asupra sa actul de identitate in original. Dupa semnarea contractului de finantare de catre beneficiar, acestuia i se inmaneaza un exemplar al contractului, iar celalalt exemplar se va transmite AFM.
  4. Dupa incheierea contractului de finantare, beneficiarii finantarii se vor prezenta la agentie in vederea depunerii DOCUMENTELOR OBLIGATORII NECESARE DECONTARII (art. 22 la din Ghidul de finantare).
  5. Si in aceasta etapa, responsabilii din partea APM-urilor, vor urmari ca Dosarul de decontare sa contina obligatoriu toate documentele necesare decontarii.

Pentru detalii suplimentare,privind acest program, persoane de contact din partea ANPM sunt: Madalina Cozma: mada.cozma@anpm.ro, telefon : 0746248590 si Cristina Turcoiu : cristina.turcoiu@anpm.ro.

Informaţiile oficiale privind modul de derulare a acestui program, vor fi publicate in permanenta pe paginile web ale Ministerului Mediului şi Pădurilor, www.mmediu.ro, Administraţiei Fondului pentru Mediu, www.afm.ro, Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, www.anpm.ro.

Realizari ale perioadei anterioare

Inca de la preluarea MANDATULUI de Presedinte al Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, am avut fixat un obiectiv foarte clar, care se refera in principal, la modul in care noi, ca Autoritati tinem legatura cu populatia, cu mediul unitatilor de invatamint scolar, pre scolar si universitar.

Conceptia noastra este ca munca de informare, preventie, educare si constientizare este extrem de importanta si in acest sens am desfasurat o serie de actiuni, prin care am dorit sa marcam atit aceasta relatie strinsa cu mediul de educatie, dar si actiuni prin care sa marcam evenimente din calendarul actiunilor ecologice.

In sensul celor aratate, mentionam : participarea ANPM, alaturi de Ministerul Mediului si Padurilor, la manifestarile expozitionale ROMENVIROTEC, atit cu un stand de prezentare cit si cu seminarii si conferinte de interes in domeniu. La initiativa Agentiei Europene de Mediu, am marcat prin intilniri cu publicul interesat, manifestarile post Copenhaga 2009, prin Conferinte de specialitate privind schimbarile climatice si un film de real interes, toate sub titlul „ UN GRAD CONTEAZA „

O initiativa mai veche a Agentiei, am reusit sa o concretizam prin lansarea CENTRULUI AARHUS in parteneriat cu Universitatea Ecologica din Bucuresti si sa indeplinim astfel un deziderat al Conventiei privind liberul acces la informatia publica de mediu si la transparenta decizionala, in domeniul mediului.

Tot pe linia creerii unui climat de apropiere fata de mediul educational, am lansat impreuna cu PEACE CORPS, organizatie a SUA, cu traditie in domeniul voluntariatului, site-ul de educatie ecologica ‚ ECOWEB’. Trebuie sa subliniez, ca in actiunile mentionate ne-am bucurat de un sprijin si un parteneriat foarte apropiat din partea UNIVERSITATII ECOLOGICE BUCURESTI, care s-a dovedit a fi o gazda minunata si un bun sfatuitor in probleme de specialitate in domeniul protectiei mediului.

Nu trebuie sa uitam, o initiativa de pionierat si anume : Lansarea „ ZILELOR PORTILOR DESCHISE DE MEDIU „ care in acest an s-au desfasurat impreuna cu studentii din cadrul Universitatilor de profil din Sfantu Gheorghe si Miercurea Ciuc. Este numai un inceput si suntem convinsi ca vom reusi, ca la inceprea Noului An Universitar, sa mai avem alaturi si alte scoli superioare de profil. Anul 2010, asa cum cunoasteti este Anul International al Biodiversitatii si in acest sens, ZIUA MONDIALA A MEDIULUI, am aniversat-o prin intilniri de profil, cu colegii care lucreaza in domeniul Protectiei Mediului, la MUZEUL NATIONAL DE GEOLOGIE.

Am avut aici un cadru bun pentru a primi atit elevi, care au putut cunoaste aspecte privind Biodiversitatea, dar chiar si colegii nostri s-au bucurat pentru citeva ore de reintilnirea cu colectiile minunate de roci, pastratoare si martore tacute ale istoriei Terrei.

ANPM, desfasoara in parteneriat cu organizatii de profil, actiuni intense de constientizarea si in acest sens, mentionam in primul rind desfasurarea Campaniei pentru colecatrea deseurilor Electrice si Electronice „ OFENSIVA VERDE CONTINUA ” , in cadrul careia am avut intilniri cu Autoritatile Publice Locale, au fost prezentate aspecte privind importanta realizarii selective a deseurilor si au fost strinse, din localitatile implicate in Program cca. 15 to de DEE-uri.

As dori sa remarc, in sensul celor mentionate, actiunile desfasurate pe raza judetului Cluj dar si pe raza judetelor Harghita si Covasna.

In continuarea dezvoltarii relatiilor internationale, am avut discutii si intilniri cu reprezentanti ai Ambasadelor Republicii Chineze, Finlandei si Marii Britanii si speram in gasirea unor modalitati coerente de dezvoltare a acestor relatii. Vom continua sa avem grija ca acest an sa fie in mod special remarcat prin actiunile si evenimentele care scot in evidenta grija si preocuparea pentru pastarea si mentinerea biodiversitatii si in acest sens, pregatim vizita de tara, din partea Agentiei Europene de Mediu, vizita care va include si prezentarea unui aspect concret privind protectia florei si faunei in tara noastra.

Vreau sa inchei prin a lansa, o rugaminte catre toti cei interesati in Protectia Mediului, Aveti Grija de Natura pentru ca si Natura sa va respecte !

PRESEDINTE,

Iosif NAGY