Înapoi

22 aprilie - Ziua Pământului

 

Pe 22 Aprilie, în fiecare an, se sărbătorește Ziua Pământului - ziua când s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător.

Ziua Pământului a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care îl arata față de mediu înconjurător.

Acesta zi a fost celebrată în primul an de circa 20 milioane de cetățeni americani, în marea lor majoritate tineri și foarte tineri, care au manifestat pe străzile din New York. Evenimentul a însemnat și începutul mișcării ecologice moderne și este recunoscut drept cel mai mare eveniment civic al planetei.

Manifestația nu a trecut neobservată nici în rândul politicienilor americani. În urma ei a fost creată Agenția pentru Protecția Mediului și au fost date legi privind calitatea aerului și a apei, dar și pentru protejarea speciilor pe cale de dispariție. La scurt timp, multe alte țări au adoptat legi similare.

După 2 decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de țări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorința de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre.

În prezent, ecologiștii trag semnale de alarmă asupra marilor problemelor de mediu ale planetei: poluarea aerului, a apelor și a solului, distrugerea ecosistemelor, dispariţia a mii de specii de plante şi animale şi epuizarea resurselor naturale.

De obicei, Zilei Pământului i se atribuie o temă sau o zonă de concentrare, diferită în fiecare an. Tema acestui an este "Acțiunea climatică".

Schimbările climatice reprezintă cea mai mare provocare pentru viitorul umanității și pentru toate sistemele care susțin viața pe Pământ. Schimbările climatice amenință animalele și plantele, afectează statele insulare mici și tot mai mult siturile naturale. 

Ziua Pământului 2020 marchează cea de a 50-a aniversare.

Festivitățile de anul acesta vor include activități precum: Știința cetățenilor, Susțiere, Voluntariat, Educație și Artă. Ziua Pământului 2020 își propune a educa și mobiliza mai mult de un miliard de oameni pentru a conștientiza și a susține următoarea generație de activiști de mediu.

Cele cinci componente de acțiune își propun:

  • Știința cetățenilor: Ziua Pământului susține Știința cetățenilor și tehnologiile emergente pentru a angaja un milion de cetățeni la nivel mondial în a 50-a aniversare - „Provocarea Pământului 2020”, colectând un miliard de puncte de date pentru a măsura calitatea aerului, calitatea apei, poluarea și sănătatea umană. Această inițiativă este dezvoltată în asociere cu zeci de parteneri importanți din comunitățile științifice și de sănătate, precum și cu cele mai importante companii tehnologice.
  • Susținere: Este momentul să ne mobilizăm și să luăm măsuri pentru a salva planeta noastră. Ziua Pământului va amplifica legăturile directe între inovația tehnologică și reducerea efectelor schimbărilor climatice, două teme pe care se va pune accentul în întreaga lume.  Ziua Pământului 2020 creează milioane de căi de implicare civică în toate cele 190 țări din întreaga lume, care lucrează cu factorii de decizie la nivel mondial, inclusiv guvernele, autoritățile regionale și locale, liderii sectorului corporativ, pentru a crea o rețea complexă de cetățeni implicați din întreaga lume.
  • Voluntariat: Ziua Pământului angajează voluntari de pe tot globul pentru un program ce se va desfașura "lună de lună", denumit „Marea curătenie globală” , care va fi condus de voluntari.  Acesta a  început cu curățenia de Ziua Pământului 2019. Se așteptă la 100 de milioane de persoane care să participe pentru a strange miliarde de bucăți de gunoi din cartiere, plaje și parcuri. Rețeaua Ziua Pămantului lucrează de asemenea cu partenerii pentru plantarea a 7,8 miliarde de copaci, unul pentru fiecare om care trăiește pe planetă în 2020. Combinate, aceste activități de voluntariat vor fi cel mai mare eveniment voluntar din istorie.
  • Educație: Ziua Pământului își propune să contribuie la creșterea nivelui de conștientizare a problemelor de mediu și climă la nivel mondial. Rețeaua Ziua Pământului va continua să lucreze cu profesori, studenți, inovatori și lideri pregătiți pentru a educa și activa o nouă generație de lideri de mediu din întreaga lume.

Artă - Artiști pentru Pământ: În timp ce Ziua Pământului sărbătorește 50 de ani de la prima aniversare, în aprilie 2020, natura și mediul înconjurător se confruntă cu provocări enorme legate de pierderea biodiversității, poluarea aerului, apelor și solului, degradarea  ecosistemelor și schimbările climatice. Arta trebuie să se alăture științei pentru a personaliza schimbările climatice și a o disemina către un public cât mai larg.