Înapoi

5 iunie - Ziua Mondială a Mediului

În fiecare an, pe 5 Iunie, întreaga lume sărbătoreşte “Ziua Mondială a Mediului”, principalul prilej de sensibilizare a opiniei publice la problemele de mediu cu care se confruntă astăzi omenirea.

Pe 5 Iunie, în anul 1972, se deschidea la Stockholm, în capitala Suediei, prima conferinţă ONU privind mediul. Începând de atunci, problema ecologică a devenit universală, iar data de 5 Iunie este marcată anual şi a intrat în conştiinţa publică drept “Ziua Mondială a Mediului”.

Fiecare „Zi Mondială a Mediului” este organizată în jurul unei teme, recomandată de Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP),  care concentrează atenția asupra unei îngrijorări deosebit de actuale legate de mediu. Tema pentru anul 2020 este "Biodiversitatea". Aceasta reprezintă un apel la acțiune pentru combaterea pierderii speciilor de plante și animale și degradarea  biodiversității.

Biodiversitatea sau diversitatea biologică reprezintă  variabilitatea organismelor vii din toate sursele, inclusiv a ecosistemelor terestre, marine şi a altor ecosisteme acvatice şi a complexelor ecologice din care acestea fac parte.

În prezent, suntem martorii unei pierderi constante a biodiversităţii cu consecinţe profunde pentru natură şi pentru bunăstarea oamenilor. Cauzele principale sunt transformările care se produc în habitatul natural, respectiv schimbarea destinației terenurilor, exploatarea intensivă a resurselor, schimbările climatice, poluarea și extinderea speciilor invazive.

 

Schimbarea  destinației  terenurilor

Cererea  tot mai crescută de alimente și resurse naturale conduce la schimbarea modului de utilizare a terenurilor și distrugerea habitatelor naturale în întreaga lume.  Pe de altă parte, o treime din solul fertil al lumii este degradat din cauza acidificidifierii, poluării  și datorită impactului produs de fenomenele extreme.  

 

Exploatarea intensivă a planetelor și animalelor

Exploatarea pe scară largă a unor resurse cum ar fi exploatarile forestiere, pescuitul sau braconajul faunei sălbatice amenință cu dispariția multe specii de plante și animale. În acestă situație se află pangolinul – cel mai traficat animal de pe planetă,  sturionul  – un pește foarte apreciat pentru icrele sale.  Specialiștii estimează că, un milion de specii de plante și animale riscă să dispară, până în anul 2050, în mare parte din cauza activităților umane.

 

Schimbările climatice

Schimbările climatice și accentuarea fenomenelor extreme  determină degradarea și pierderea habitatelor naturale. De exemplu, încălzirea mărilor duce la topirea  ghețarilor, ce afectează viața ursilor polari și a păsărilor ce trăiesc în acele zone, iar acidifierea oceanelor distruge recifele de corali. Estimările spun că, dacă tendința de încălzire globală se menține, una din șase specii este amenințată cu dispariția.  

 

Poluarea

Poluarea este o amenințare majoră și din ce în ce mai mare  a biodiversității, cu efecte devastatoare asupra habitatelor de apă dulce și sărată, dar și a terenurilor. Este posibil ca în prezent să existe  în jur de 5 trilioane de macro și micro bucăți de plastic plutind în oceane,  reprezentând între 60 % și 90% din resturile ce se găsesc în apele mărilor și oceanelor. De asemenea, depozitele de deșeuri,  pesticidele și îngrășămintele afectează  mult terenurile.

 

Speciile invazive

Speciile invazive amenință biodiversitatea  acționând ca paraziți sau concurenți prin modificarea habitatelor, încrucișarea cu speciile locale și transmiterea de boli. Dezvoltarea comerțului și turismului a intensificat circulația între diferite zone geografice și a dus la apariția unor specii în afara zonelor lor de origine, perturbând noile  comunități și habitatele gazdă.

 

Ziua Mondială a Mediului și COVID-19

Această “Zi Mondială a Mediului”, în care multe persoane sunt izolate la domiciliu, trebuie să ne determine să reflectăm asupra faptelor care ne-au adus în acestă situație. Pandemia COVID -19 ne amintește că sănătatea oamenilor este direct legată de sănătatea planetei.

Coronavirusurile sunt zoonoze, ceea ce înseamnă că sunt boli infecțioase transmise de la animale la oameni, iar studiile de cercetare arată că aceste boli sunt în creștere. Aproximativ 1 miliard de cazuri de boli, și milioane de decese, sunt provocate în fiecare an de zoonoze. Șaizeci la sută din toate bolile infecțioase cunoscute la om sunt zoonoze.

Oamenii de știință prognozează că, dacă nu ne schimbăm comportamentul nostru față de habitatele sălbatice, suntem în pericol de a avea mai multe focare de viruși. Pentru a preveni zoonozele viitoare, trebuie să reducem multiplele amenințări asupra ecosistemelor, a faunei sălbatice, inclusiv pierderea și fragmentarea habitatelor, comerțul cu specii sălbatice, poluarea, speciile invazive și, din ce în ce mai mult, schimbările climatice.

În aceste an, mai presus de toate obiectivele, “Ziua Mondială a Mediului” își propune să inspire pe toată lumea pentru a realiza schimbări pozitive.  Schimbarea globală necesită acțiunea unei comunități globale.  Aceasta celebrare își propune să determine persoanele fizice să se gândească la modul în care consumă; întreprinderile să dezvolte modele mai ecologice; fermierii și producătorii agricoli să producă mai durabil; guvernele să protejeze spațiile sălbatice;  educatorii să inspire cursanții să trăiască în armonie cu Pământul; și tinerii să devină paznici feroce ai unui viitor verde. 

În fiecare an  “Ziua Mondială a Mediului” este găzduită de o altă țară, în care au loc festivitățile oficiale. Gazda din acest an este Columbia în parteneriat cu Germania. Columbia deține una dintre cele mai mari diversități  biologoice din  lume,  cu multe specii importante, cum ar fi aproximativ 3500 de tipuri de orhidee și 19 % din tipurile de păsări din lume. Guvernul Columbiei a făcut din domeniul biodiversității o prioritate națională.

E timpul pentru NATURA!  - este apelul adresat de UNEP cu ocazia acestui important eveniment.