Înapoi

Staţia automată din judeţul Botoşani aparţinând Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA)

Pentru a preveni poluarile accidentale Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice a obtinut un imprumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, pentru proiectul- componenta protectia atmosferei.

Proiectul consta în cresterea capacitatii de alarmare a populatiei in timp real/timp util, in cazul unor situatii de urgenta, cauzate de dezastre naturale sau artificiale asociate cu aparitia unor poluari accidentale semnificative, prin cresterea gradului de monitorizare a calitatii aerului in zonele afectate si adoptarea de masuri urgente pentru protectia populatiei.

Obiectivul general al proiectului este acela de a permite autoritatilor din Romania de a furniza publicului date de calitate a aerului la nivel national, atat in cazuri normale cat si in cazuri de urgenta, precum si catre Agentia Europeana de Mediu.

Prin constituirea Retelei Nationale de Monitorizare a Calitatii Aerului, fiecare APM este capabil sa prezinte publicului, prin sistemul de informare (internet, panou extern, panou intern), date de calitate a aerului.

Statia de monitorizare continuă a calităţii aerului, este dotată cu echipamente automate pentru măsurarea concentraţiilor principalilor poluanţi atmosferici: dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NO2/NOX), monoxid de carbon (CO), ozon (O3), pulberi în supensie (PM10 si PM2.5), benzen (C6H6).