Înapoi

Zilele Mediului 2020 la Iaşi: 22 mai – 5 iunie

Comunicat de presă

 

Zilele Mediului 2020 la Iași culminează cu 5 iunie Ziua Mondială a Mediului. Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Iaşi și partenerii săi sărbătoresc cea mai importantă zi din calendarul ecologic internațional prin activități educative on-line, colectare de deșeuri de echipamente electrice și electronice și continuă campania social media de promovare a biodiversității din județul Iași.

Atfel, celebrăm Biodiversitatea, tema din acest an a Zilei Mondiale a Mediului, prin:

  • Campania de colectare deșeuri de echipamente electrice și electronice “Cu un singur apel reciclezi!” (2 - 30 iunie).

Mai multe detalii la: https://www.facebook.com/events/725301468224265/ .

  • Seminar pe tema Zilei Mondiale a Mediului 2020 la Salubris S.A. (4 iunie)
  • Expoziția de postere Ascultați cu inima ECO-ul Naturii!ce va putea fi vizitată la sediul nostru din Calea Chișinăului nr. 43, odată cu deschiderea programului cu publicul.
  • două webinarii tematice împreună cu Biblioteca Județeană “Ghe. Asachi” Iași și Facultatea de Biologie – Univ. “Al. I. Cuza” din Iași (5 iunie).
  • Observații în Natură și activități practice și artistice tematice realizate de preșcolarii de la Grădinița cu Program Normal nr. 3 din Iași (22 mai – 5 iunie).
  • Eseuri cu tema conservarea biodiversității în mediul școlar din Iași (5 iunie).

Biodiversitatea este o preocupare în același timp urgentă cât și existențială. Evenimentele recente, de la incendiile din pădurile amazoniene, din Statele Unite ale Americii și Australia, până la  invazia de lăcuste fără precedent din Africa de Est, iar acum o pandemie – demonstrează interdependența dintre oameni și ecosistemele în care trăiesc. Natura ne trimite un mesaj!

Tema Zilei Mondiale a Mediului 5 Iunie 2020 este o chemare la acțiune, un ultim apel disperat pentru a combate pierderea accelerată de specii și degradarea lumii naturale. Un million de specii de plante și animale riscă să dispară, în mare măsură din cauza activităților umane.

Ziua Mondială a Mediului 2020 ne îndeamnă să regândim modul în care au evoluat sistemele noastre economice și impactul acestora asupra mediului.

Acestea aspecte trebuie avute în vedere mai ales în contextul pandemiei de coronavirus și a crizei climatice în desfășurare.

Trăim vremuri excepționale în care natura ne transmite un mesaj: pentru a ne îngriji de noi înșine trebuie să avem grijă de natură!

Este timpul conștientizăm, să acționăm, să ne facem auzită vocea pentru Natură. Este timpul să reconstruim ecosistemele, mai bine, pentru noi și planetă!

Ziua Mondială a Mediului 2020: Este Timpul pentru Natură!

Mulțumim tuturor organizațiilor implicate: Biblioteca Județeană “Ghe. Asachi” Iași, unități de învățământ din mun. Iași, Facultatea de Biologie – UAIC, Asociația Română pentru Reciclare RoRec, Primăria Municipiului Iași, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Iași, S.C. Salubris S.A., Univ. De Științe Agricole și Medicină Veterinară Ion Ionescu de la Brad”, Fabrica de Print, Palatul Copiilor Iași.

 

p. Director executiv,

ing. Galea TEMNEANU

 

 

 

Informații suplimentare:

 

În anul 1972 Adunarea Generală a ONU desemnează 5 Iunie drept Ziua Mondială a Mediului, marcând prima zi a Conferinței de la Stockholm privind Mediul Uman. În aceeași zi, Adunarea Generală a adoptat rezoluția ce a dus la crearea Programului Națiunilor Unite pentru Mediu.

Ziua Mondială a Mediului este cea mai cunoscută zi de acțiune pentru mediu și a fost sărbătorită pentru prima data în 1974. De-a lungul anilor, milioane de oameni au participat, contribuind la schimbarea obiceiurilor noastre de consum, precum și la politica națională și internațională de mediu.

Din 1974, a fost celebrată în fiecare an pe 5 iunie, implicând guverne, companii, celebrități și cetățeni pentru a-și concentra eforturile pe o problemă presantă de mediu.

Mai presus de toate, Ziua Mondială a Mediului oferă o platformă globală pentru a inspira schimbări pozitive. Recunoaște că schimbarea globală necesită o comunitate globală. Determină indivizii să se gândească la modul în care consumă; companiile să dezvolte modele de afaceri verzi; fermierii să producă mai durabil; guvernele să protejeze lumea sălbatică; educatorii să inspire elevii să trăiască în armonie cu Natura; tinerii să devină aprigi apărători ai unui viitor verde. Este nevoie de fiecare dintre noi!