Înapoi

5 IUNIE 2020: ZIUA INTERNATIONALA A MEDIULUI

Ziua Mondială a Mediului înconjurător este celebrată în data de 5 iunie, ca un strigăt de ajutor pentru mediul înconjurător, dar și ca un semnal de alarmă, tras pentru oameni, adulți și copii deopotrivă.

Instituită în 1972, de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ziua Mondială a Mediului este un prilej pentru a dezbate situaţia în care se află natura şi măsurile ce se impun pentru a o proteja, această preocupare fiind exprimată prin tema anului 2020 "#ForNature – Să ne bucurăm de natură!”.

Ziua Mondială a Mediului 2020 are tema #ForNature. Mai exact, atrage atenția asupra faptului că toate ființele vii de pe Pământ sunt conectate în rețeaua vieții. Așadar, pentru binele nostru, al tuturor, e foarte important să acționăm #PentruNatură. 

”Alimentele pe care le consumăm, aerul pe care îl respirăm, apa pe care o bem și climatul care face planeta noastră locuibilă, vin toate din natură. Trăim perioade excepționale, în care natura ne trimite un mesaj:,,Pentru a ne îngriji de noi înșine, trebuie să avem grijă de natură. E timpul să ne trezim. Să acționăm. Să ne ridicăm vocea. Este timpul să ne întoarcem mai mult către oameni și planetă. Ziua Mondială a Mediului, este timpul nostru pentru natură”, este apelul ONU de Ziua Mondială Mediului 2020. 

De Ziua Mondială a Mediului 2020, în contextul pandemiei cu COVID-19, atragem atenția asupra faptului că degradarea naturii favorizează apariția unor pandemii, de genul celor de coronavirus. ”Pe măsură ce noul Coronavirus a măturat planeta, lăsând suferință, pierderi și incertitudine în urma lui, ni se reamintește că aceasta nu este prima pandemie globală și, probabil, nu ultima. Tăind pădurile, distrugând alte habitate naturale și înlocuind speciile native cu specii domestice și invazive, am deplasat acești agenți patogeni din gazdele lor naturale și am creat o scurtătură pentru ca ei să ajungă la populațiile umane.

Așadar, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, suntem chemați să răspundem și să acționăm colectiv pentru a pune capăt crizei globale de sănătate. Răspunsul nostru pe termen lung trebuie să includă implicarea noastră, a tuturor, în relația noastră cu pământul. 

Misiunea noastră este să oferim o direcţie şi să încurajăm parteneriatul în îngrijirea mediului, informând şi dând posibilitatea oamenilor de a-şi îmbunătăţi calitatea vieţii fără a o compromite pe cea a generaţiilor viitoare.

APM Tulcea a organizat an de an o serie de manifestări prin care a fost marcată Ziua Mondială a Mediului. Printre acestea s-au numărat acţiuni de informare, conştientizare şi educaţie ecologică, acţiuni de ecologizare, dezbateri şi concursuri organizate în parteneriat cu unitățile de învățământ din județul Tulcea.

Ținând cont de măsurile impuse de OMS și Guvernul României, precum și de necesitatea stopării răspândirii virusului COVID-19, Agenţia pentru Protecţia Mediului Tulcea dorește să mențină legătura cu tânăra generație ”elevii de azi, viitorii protectori ai mediului de mâine”, prin marcarea evenimentului de anul acesta în mediul on-line, printr-un  concurs de desene, picturi, eseuri, clipuri video pentru elevii de la unitățile de învățământ din județul Tulcea. 

Pe pagina oficială de facebook a APM Tulcea au fost postate creațiile elevilor de la Școala Gimnazială "I.L. Caragiale", Liceul Tehnologic "Brad Segal”, Școala Gimnazială "Alexandru Ciucurencu", Liceul Teoretic "Grigore Moisil" din Tulcea, precum și Liceul Tehnologic Topolog și Școala Profesională "Vasile Bacalu" Mahmudia, pentru a fi vizionate de publicul larg.

Cele mai reprezentative lucrări vor fi premiate de către APM Tulcea, urmând a fi popularizate pe aceeași pagină.