Înapoi

Păsările conectează lumea noastră

Păsările conectează lumea noastră

09.05.2020

 

Convenția privind speciile migratoare (SMC), Acordul pentru păsările de apă afro-eurasiatice (AEWA) și Mediul pentru Americi (EFTA) și-au unit forțele pentru a consolida recunoașterea și aprecierea globală a păsărilor migratoare.

Anul acesta tema Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare este „Păsările Conectează Lumea noastră” și a fost aleasă pentru a evidenția importanța conservării și restabilirii conectivității ecologice și a integrității ecosistemelor care susțin mișcările naturale ale păsărilor migratoare și care sunt esențiale pentru supraviețuirea lor și bunăstare.

Conectivitatea ecologică și importanța acesteia

Conectivitatea este esențială pentru speciile migratoare și este importantă pentru o mare varietate de funcții ecologice. Descrie mișcarea naturală și necesară a speciilor și fluxul proceselor naturale care susțin viața pe Pământ. Cu un milion de specii care se confruntă cu riscul de dispariție în generația noastră, conectivitatea a devenit un subiect central pentru biodiversitate și durabilitate. Speciile migratoare se deplasează pe glob, alergând, înotând sau în cazul păsărilor care zboară, conectând țări, oameni și continente prin rutele de migrație. Această migrație poate fi realizată doar atunci când animalele sunt capabile să acceseze diferitele site-uri și habitate pe care se bazează pe căile lor. Aceste căi transcend frontierele naționale, planurile naționale și prioritățile de conservare ale oricărei țări.

 

Conectivitate și păsări

Căile de acces utilizate de păsările migratoare conectează diferite habitate. Adesea, aceste trasee de zbor pe distanțe lungi traversează terenuri inospitale, cum ar fi deșerturile și mările deschise. Habitate adecvate pentru iernare, ca oprire, amenajare și reproducere sunt cruciale pentru supraviețuirea acestor păsări. Conectivitatea ecologică a acestor site-uri este importantă pentru supraviețuirea păsărilor migratoare, dar aceasta este amenințată de pierderea și degradarea habitatului. Pierderea sau degradarea unui loc de oprire critică pentru păsările migratoare poate avea un efect devastator asupra șanselor de supraviețuire a păsărilor migratoare și poate duce la o defragmentare care poate avea un efect devastator asupra populațiilor. Alte amenințări, cum ar fi otrăvirea, utilizarea nesustenabilă, coliziunile cu obiecte create de om și schimbările climatice au un impact negativ asupra păsărilor migratoare din întreaga lume.

 

Prin urmare, Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare 2020 va ajuta la sensibilizarea cu privire la importanța conectivității ecologice pentru păsările migratoare și va completa eforturile CMS de a promova conectivitatea și funcționalitatea ecologică, cooperarea internațională și conservarea speciilor migratoare în cadrul biodiversității post-2020.