Back

Informare publica cu privire la monitorizarea calitatii aerului

Informare publică

cu privire la monitorizarea calității aerului

București, 23 martie 2022

Site-ul www.calitateaer.ro, dedicat informării publicului în timp real, privind parametrii de calitate a aerului, monitorizați în cele peste 150 stații de pe toată suprafața României care alcătuiesc Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA), prezintă situația actualizată orar a valorilor indicilor conform OM nr. 1818/2020 privind aprobarea indicilor de calitate a aerului, care reprezintă un sistem de codificare utilizat pentru informarea publicului privind calitatea aerului.

Datele furnizate de Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (calitateaer.ro) sunt validate și verificate zilnic de agențiile județene pentru protecția mediului și de Agenția Națională pentru Protecția Mediului – Centrul Evaluare Calitate Aer.

Valorile acestor indici de calitatea aerului reprezintă o medie mobilă a valorilor din ultimele 24 ore, ceea ce înseamnă că o valoare orară foarte mare măsurată în ultimele 24 ore influentează media calculată, chiar daca restul valorilor orare sunt mici. De exemplu, în municipiul București chiar și în ziua de 23 martie 2022, ora 13 00, indicele de calitatea aerului este ”rău” din cauza valorilor orare din  intervalul orar 13 00- 17 00, din ziua precedenta.