Back

Informare publică cu privire la monitorizarea radioactivității mediului, având în vedere situația actuală pe plan internațional, respectiv războiul din Ucraina!

            Informare publică

cu privire la monitorizarea radioactivității mediului

București, 25 februarie 2022

Având în vedere situația actuală pe plan internațional, respectiv războiul din Ucraina, din punct de vedere radioactiv nu s-au înregistrat depășiri ale limitelor de avertizare/ atenționare pentru factorii de mediude Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM). Valorile înregistrate până în prezent se situează în tendința multianuală de variație a acestei luni şi nu prezintă un risc pentru mediu sau populaţie.

Precizăm că, au fost luate măsuri proactive de intensificare a monitorizării radioactivității mediului prin intermediul centrelor de gama spectrometrie. Valorile obținute fiind cele normale acestei perioade. Nu a fost pusă în evidență prezența de radionuclizi artificiali în mediu.

RNSRM are implementate mai multe măsuri de verificare și avertizare/ alarmare permanente cu privire la apariția oricăror creșteri ale radioactivității în probele de mediu monitorizate:

  1. Sistemul național de avertizare/ alarmare în timp real pentru determinarea debitului dozei gama absorbite în aer (analize orare, efectuate de către stații automate de monitorizare), unde datele sunt postate permanent pe web site-ul ANPM (http://www.anpm.ro/debit-doza-gama) și APM teritoriale. 
  2. Analize de laborator pe diferiți factori de mediu, precum aerosoli atmosferici, depuneri atmosferice și apă de suprafață: analize beta globale (analize efectuate zilnic) și analize gama spectrometrice efectuate săptămânal și lunar.

RNSRM funcţionează cu un număr de 37 de Staţii de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (SSRM), laboratoare aflate în structura organizatorică şi administrativă a Agenţiilor Judeţene pentru Protecţia Mediului, precum şi cu 86 staţii automate de monitorizare a debitului dozei gama absorbite în aer.

Datele staţiilor automate sunt disponibile online pe site-ul ANPM, respectiv pe platforma EURDEP (European Radiolocical Data Exchange Platform), site-ul comisiei Europene.                                                

                                                    Compartimentul Relaţii Publice, Comunicare