Back

Agentia Europeana de Mediu a lansat o noua competitie!

 

Cum arata deseurile ?

Fotografie, desene animate si competitie video

Agentia Europeană de Mediu (AEM), lansează un nou concurs pentru reprezentări artistice reprezentind problema deseurilor in Europa. Fiecare european generează în medie aproximativ o jumătate de tonă de deseuri menajere.   O multime de asa-numite deseuri sunt de fapt o resursă utilă, dar potrivit unei analize recente numai două cincimi sunt reciclate.

Waste Smart este o noua competitie organizata de catre Agentia Europeana de Mediu.

Invitatia, se face pentru intrarile in competitie, pentru cele trei categorii, respectiv:

fotografie, desene animate si filme de scurt metraj.

Cea mai bunăintrare în fiecare categorie vor câstiga € 500. In continuare se va acorda si  "Premiul Tinerete", tot in valoare de 500 €, acordat celei mai bune intrari, pentru cei născuti între 1989 si 1995. Concursul este deschis pentru cetătenii din toate statele membre SEE si tările cooperante. Toti participantii trebuie să aibe 18 ani sau mai mari.

Intrări ar putea atinge pe o varietate de teme. De exemplu, intrarea ar putea fi o fotografie care să ilustreze alimente irosite, deseuri din constructii, depozite de deseuri si reciclarea. Sau poate aveti o idee pentru un desen animat care arată cum putem reduce mai bine, re-utilizarea sau reciclarea deseurilor. Dacă sunteti un regizor, ai putea face un film despre cum ar putea fi îmbunătătită politica în domeniul deseurilor, sau resursele si energia necesară pentru a mentine un stil de viată risipitor. Cu toate acestea, acestea sunt doar cateva idei, intrati sunt încurajati să vină cu propriile lor unghi.

Există o multitudine de informatii utile privind deseurile pe site-ul EEA. De exemplu:
Cele mai recente analize de SEE arată că cetătenii din unele state membre recicleze mai mult de 60% din deseurile menajere, cu toate acestea reciclare este aproape inexistentă în alte tări.
Reciclarea are avantaje economice clare, în conformitate cu un alt raport SEE.
Deseurilor este, de asemenea, din ce în ce tranzactionează ca o resursă între tări.
Un alt raport a arătat că stilul de viată risipitor al Europei înseamnă că avem nevoie pentru a importa o mare parte din materii prime din altă parte.
Fiecare persoană din UE generează aproximativ 160 kg de de?euri de ambalaje pe an, în medie, potrivit celor mai recente date.
De?eurilor generează aproape 3% din emisiile de gaze cu efect de seră în UE.
Fotografii, desene animate si clipurile video ar trebui să fie însotite de un text scurt. Data limită pentru înscriere este 30 septembrie 2013, la 12:00 Ora Europei Centrale. A se vedea conditiile de intrare pentru mai multe detalii.

DETLALII  ALE COMPETITIEI:
 

PREMII:

Câstigătorul din fiecare categorie (foto, video, desene animate), se va acorda un premiu în bani de 500 EUR.
În plus, un premiu pentru tineret de 500 de euro va fi acordat pentru aplicatia câstigătoare, selectata dintre cele prezentate de persoane cu vârste cuprinse între 18 si 24 (născuti în ani calendaristici 1995-1989) la oricare dintre categorii de concurs.

Totii finalistii vor fi prezentati si respectiv eligibili  pentru VOTUL PUBLICULUI iar realizarile lor  vor putea de asemenea, sa fie incluse in viitoarele materiale digitale si imprimate ale AEM si ale partenerilor săi europeni.

Drepturile de autor pentru materialele submise de catre concurenti, sunt valabile pentru aceasta competitie. Cu toate acestea, fiecare participant acordă AEM,  dreptul de a folosi materialele prezentate in competitie, în activitatile sale de comunicarea de mediu, acreditind participantilor, proprietatea asupra drepturilor de autor.

PROCESUL DESELEC?IE:

AEM va numi un comitet de preselectie compus din experti de comunicare si de mediu care va selecta un numar de maximum 10 finalisti pentru fiecare dintre cele trei categorii, care vor fi apoi prezentate unui juriu extern. Juriul va fi format din experti în comunicarea de mediu din Europa si va stabili un câstigător pentru fiecare categorie.
 


PentruPremiulPublicului, la categoria fotoreportaj, in lista de finalisti prezentata de către comitetul de preselectie va fi deschis pentru votul public, in perioada:                                                   15 Octombrie - 15 Noiembrie 2013.

Câstigătorii vor fi anuntati prin e-mail, prin urmare, este esential să se transmita informatii de contact corecte. Anuntarea câstigătorilor se va face 16 decembrie 2013.
Calendarul  intrarilor in competitie:  
 

 

Deschiderea Competitiei :

  1 Iunie 2013

Inchiderea Competitiei:

30 Septembrie 2013 ora 12.00 Timpul Central European

Anuntarea Finalistilor:

15 Octombrie 2013

Deschiderea Votului Public:

15 Octombrie 2013

Inchiderea Votului Public:

15 Noiembrie 2013

Anuntarea Cistigatorilor:

16 Decembrie 2013

Mai multe detalii pe site-ul:

http://www.eea.europa.eu/about-us/what/public-events/competitions/waste-smart-competition

 

Idei inteligente, despre deseurile din Europa