Back

Eradicare planta invaziva Ambrosia artemisiifolia

Ambrosia artemisiifolia

 

Ecosistemele pot fi perturbate prin prezenţa speciilor vegetale invadatoare şi colonizatoare. Pentru ţara noastră sunt menţionate 73 de specii invazive (autohtone şi alohtone), lemnoase şi ierboase.

Schimbarea climatică globală este de asemenea este un factor semnificativ care contribuie la răspândirea şi stabilirea speciilor invazive străine. Una dintre cele mai întâlnite plante invazive este Ambrosia artemisiifolia.

Ambrosia artemisiifolia sau iarba pârloagelor se găseşte frecvent de-a lungul şoselelor şi al căilor ferate, atât în intravilan cât şi în extravilanul localităţilor. Ea este o specie invazivă, inclusă pe lista oficială a burienilor de carantină, caracterul nociv al speciei fiind cauzat de afecţinile alergice care le provoacă în perioada înfloririi.

Ambrosia artemisiifolia este o plantă originară din America de Nord prezenţa ei fiind remarcată în 1853 în Germania şi în 1870 în Elveţia.

La noi în ţară s-a aclimatizat recent putând fi întâlnită în judeţul Arad dar şi în judeţele limitrofe.

În contextul verilor secetoase şi cu temperaturi crescute din ultimi ani a crescut mult producţia de polen de ambrosie; cantitatea de polen dublându-se în perioadele secetoase cu temperaturi crescute.

Planta are o perioadă lungă de înflorire din iulie până în octombrie şi reprezintă una din principalele cauze ale rinitelor alergice dar şi un factor agravant al asmului bronşic.

Specialiştii recomandă eradicarea prin: smulgerea din rădăcini a plantei înainte de înflorire pentru a putea împiedica apariţia alergiilor de la nivelul căilor respiratori, aplicarea de substante chimice sau cosirea.

Pe această cale solicităm colaborarea cu persoanele fizice şi juridice din judeţul Arad în eradicarea acestei burieni, prin cosirea şi smulgerea ei pe terenurile aflate în administraţia/propietatea lor, ceea ce ar spori considerabil eficienţa măsurilor care vor fi luate de către APM Arad împreună cu autorităţile locale.