Back

Ziua Mondiala a Pasarilor Migratoare 2021

Ziua mondială a păsărilor migratoare 2021:

Alăturați-vă sărbătorii mondiale a păsărilor și naturii pe 9 octombrie 2021!

„Cântă, zboară, înălță - Ca o pasăre!” este tema Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare din acest an, o campanie anuală globală dedicată creșterii gradului de conștientizare a păsărilor migratoare și a necesității unei cooperări internaționale pentru conservarea acestora.

Anul acesta, campania se va concentra asupra fenomenelor „cântecului păsărilor” și „zborului păsărilor” ca o modalitate de a inspira și conecta oamenii de toate vârstele din întreaga lume în dorința lor comună de a sărbători păsările migratoare și de a se uni într-un efort comun, global pentru a proteja păsările și habitatele de care au nevoie pentru a supraviețui.

Tema Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare din 2021 este o invitație pentru oamenii de pretutindeni să se conecteze și să se reconecteze cu natura ascultând activ - și urmărind păsările - oriunde s-ar afla. În același timp, tema face apel la oamenii din întreaga lume să-și folosească propriile voci și creativitate pentru a-și exprima aprecierea comună față de păsări și natură.

Păsările pot fi găsite peste tot: în orașe și la țară; în parcuri și curți, în păduri și munți și în zone umede și de-a lungul țărmurilor. Acestea conectează toate aceste habitate și ne conectează, amintindu-ne de propria noastră legătură cu planeta, mediul înconjurător, viața sălbatică și una cu alta. Prin mișcările lor sezoniere, păsările migratoare ne amintesc în mod regulat de ciclurile naturii.

În calitate de ambasadori globali ai naturii, păsările migratoare nu numai că fac legătura între diferite locuri de pe planetă, ci și reconectează oamenii cu natura și cu ei înșiși ca niciun alt animal de pe planetă.

În timpul pandemiei, care a încetinit multe activități prin limitarea mișcărilor noastre, oamenii din întreaga lume au ascultat și privit păsările ca niciodată. Pentru mulți oameni din întreaga lume, cântecul păsărilor a fost, de asemenea, o sursă de confort și bucurie în timpul pandemiei, conectând oamenii între ei și cu natura în timp ce rămân la locul lor.

Oamenii de știință din întreaga lume au studiat, de asemenea, impactul pe care pandemia îl are asupra păsărilor și a altor animale sălbatice, analizând modul în care „antropauza” - așa-numita oprire globală a activității umane rezultată din pandemia COVID-19 - a afectat păsările și alte faunei sălbatice din întreaga lume. În același timp, oamenii de știință au analizat, de asemenea, beneficiile pozitive pentru sănătate ale păsărilor și ale naturii asupra oamenilor.

Ziua Mondială a păsărilor migratoare 2021 este, prin urmare, nu numai o sărbătoare a păsărilor, ci este și un moment important pentru a reflecta asupra propriei noastre relații globale cu natura și pentru a evidenția dorința noastră colectivă de a face mai mult pentru a proteja păsările și natura într-o lume post-pandemică.

Ziua Mondială a păsărilor migratoare este organizată de un parteneriat de colaborare între două tratate ONU - Convenția privind speciile migratoare (CMS) și Acordul păsărilor de apă migratoare afro-eurasiatice (AEWA) - și organizația non-profit, Environment for the Americas (EFTA). Campania din 2021 este, de asemenea, susținută în mod activ de către Secretariatul Parteneriatului Asiatic Est - Australasian Flyway (EAAFP) și un număr tot mai mare de alte organizații dedicate.

Sărbătorită în întreaga lume în două zile în fiecare an - în a doua sâmbătă din mai și a doua sâmbătă din octombrie - Ziua Mondială a păsărilor migratoare este singurul program internațional de sensibilizare și educare care sărbătorește migrația speciilor de păsări de-a lungul tuturor trecerilor majore ale lumea.

În județul Arad, la data prezentei, există un număr de 8 situri de protecție specială avifaunistică, ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000, dintre acestea un număr de 6 având plan de management aprobat și în curs de implementare; totodată, pe o suprafață de 17166 ha se găsește o zonă umedă de importanță internațională (Parcul Natural Lunca Mureșului) conform Convenției Ramsar, acesta adăpostind un număr mare de specii de păsări migratoare, oferind condiții de cuibărire/ hrană și odihnă speciilor țintă din punct de vedere al conservării biodiversității.

Pentru materiale informative, vă invităm să consultați pagina de internet al Convenției privind conservarea speciilor migratoare de animale sălbatice, la adresa: http://www.worldmigratorybirdday.org

Videoclip Ziua Mondiala a Pasarilor Migratoare 2021