Back

08 - 14 mai 2012 - Campanie de informare dedicata Zilei Internationale a Pasarilor Migratoare

„Pasarile migratoare si oamenii – impreuna peste timp!”

Ziua Internationala a Pasarilor Migratoare se sarbatoreste anual, din 2006, in cel de-al doilea weekend al lunii mai si este o campanie globala de constientizare a nevoii de protejare a pasarilor migratoare si a habitatelor lor.

Tema din acest an „Pasarile migratoare si oamenii – impreuna peste timp!” simbolizeaza relatia fascinanta, de milenii, a oamenilor cu pasarile. De-a lungul timpului, in toate culturile lumii, pasarile au fost pentru oameni prieteni, surse de hrana, mesageri, simbol al puterii, surse de inspiratie in arta, in stiinta, etc

Conexiunea dintre oameni si pasarile migratoare a creat interdependenta. Pentru a valorifica intelept beneficiile acestei relatii, oamenii trebuie sa fie constienti de modul in care actiunile lor pot afecta acesti prieteni credinciosi. Sunt nenumarate caile prin care, de a lungul timpului, pasarile migratoare servesc umanitatea, iar acest lucru trebuie sa continue. Gandindu-ne la importanta economica, culturala sau ecologica a acestor vietati in viata noastra, avem suficiente motive sa le protejam. In acest fel si generatiile viitoare se vor bucura de beneficiile legaturii importante dintre oameni si pasarile migratoare – impreuna peste timp!

La nivelul judetului Bacau sunt inventariate 220 de specii de pasari protejate de interes comunitar si national; Lunca Siretului Mijlociu, lunca Bistritei precum si lacurile de pe cursul acestui rau, reprezinta un important culoar de migratie a pasarilor, impreuna cu zonele din judet declarate arii protejate situri Natura 2000 pentru protectia pasarilor si habitatelor: Creasta Nemirei, Slanicul, Dealul Perchiu, Magura – Tg. Ocna, Lunca Siretului Mijlociu, Lacurile de acumulare Buhusi-Bacau-Beresti.

In aceste arii protejate (componente ale Retelei Europene Natura 2000) – cu o suprafata de 12.526 ha (pe teritoriul judetului Bacau) sunt supuse unui regim de protecţie cca 174 de specii de pasari de interes comunitar mentionate in Directiva „Pasari” a Uniunii Europene, din care jumatate sunt specii migratoare (barza alba, lebada de iarna, egreta, ciocarlia, starcul, ţiganusul, eretele, codalbul, etc).

Conform prevederilor legale in vigoare, pentru protejatea tuturor speciilor de pasari salbatice, inclusiv cele migratoare, este interzisa capturarea, uciderea, ranirea puilor ori adultilor, culesul oalor, deterioarea cuiburilor, deranjarea in perioada de clocire si maturizare a puilor, detinerea de exemplare dintre cele interzise la vânat. Incalcarea acestor prevederi constituie contravenţie sau infractiune, după caz.

În perioada 08 - 14 mai 2012 ARPM Bacău  a  desfăşurat o serie de seminarii, după cum urmează:

08 mai ora 11 – Grupul scolar Agricol Hemeius, la ora 13 – Şcoala I. Creangă Bacău

09 mai ora 13 - Colegiul Economic I. Ghica Bacău

10 mai ora 12.30 – Colegiul H. Coandă Bacău

11 mai ora 09 – Colegiul Tehnic A. Saligny Bacău, la ora 13 – Scoala M. Dragan Bacău

14 mai ora 09 – Şcoala Al. I. Cuza Bacău

Toate cele 7 acţiuni ale campaniei s-au bucurat de o buna prezenţă (cca. 340 elevi şi 37 cadre didactice), iar elevii au fost interesati despre vulnerabilitatea speciilor de pasari migratoare si despre starea lacurilor, arii protejate, din judet. Din activităţile practice elevii au învăţat: despre calatoria anuala a pasarilor migratoare din locurile de iernat spre locurile de cuibarit şi cât de importantă este păstrarea echilibrului ecosistemelor din aceste zone.

 Numai prin protejarea patrimoniului natural şi prin realizarea unui management adecvat al acestuia, vom avea garantia prezentei pasarilor  migratoare in viata noastra peste timp.