Noi membrii in familia Eco - Scoala

       

Noi membri in marea “familie” ECO-SCOALA

         Programul mondial  Eco – Scoala a pornit de la necesitatea cresterii gradului de constientizare a elevilor fata de problemele de mediu si elementele dezvoltarii durabile, prin studiu in clasa si implicare efectiva prin actiuni concrete in cadrul scolii si comunitatii locale.

          La nivel international programul este coordonat de Fundatia Mondiala de Educatie pentru Mediul Inconjurator (Foundation for Environmental Education – FEE), care reuneste organizatii ce actioneaza la nivel national in domeniul educatiei pentru dezvoltare durabila. Implementarea cu succes a programului in cadrul scolilor si obtinerea premiului simbol Steagul Verde precum si Certificatul de Eco-Scoala, reprezinta, pentru unele tari ca: Suedia, Danemarca, Anglia, Spania si Scotia etc., unul din indicatorii nationali pentru Dezvoltarea Durabila. Programul Eco – Scoala este sustinut de Programul Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) si la nivel european de Consiliul Europei.             

      Ce ofera Programul Eco-Scoala pentru scolile din Romania?

  • Implicarea in imbunatatirea calitatii mediului in scoala si in imprejurimile acesteia;
  • Oportunitatea de a dezvolta spiritul civic si capacitatea elevilor de a lua decizii;
  • Cresterea nivelului de constientizare a problemelor de mediu;
  • Posibilitatea afirmarii la nivel national prin castigarea unui premiu prestigios: Steagul Verde si statutul de Eco-Scoala;
  • Obtinerea de materiale curriculare pentru noi proiecte si evenimente in viata scolii;
  • Legaturi cu scoli din Romania si din lume;
  • Realizarea unor economiii financiare prin reducerea consumului de apa si energie sau valorificarea deseurilor reciclabile;
  • Premii – prin participarea la Concursul National de colectare si valorificare a deseurilor;
  • O alternativa ecologica de petrecere a timpului liber;
  • Castigarea publicitatii la nivel local si national.

          In Romania, programul se desfasoara sub coordonarea Centrului Carpato-Danubian de Geoecologie (CCDG), in calitate de membru cu drepturi depline al FEE. Programul se desfasoara cu sprijinul: Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor, Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice si Autoritatii Nationale pentru Turism. La nivelul judetului Bacau programul se desfasoara sub coordonarea APM Bacau – reprezentata de consilier Maria Ionos.

           In tara exista 17 centre zonale, fiecare judet fiind arondat unui centru. Programul Eco-scoala a debutat in Romania in anul 1999, cu doar 5 scoli-pilot, ajungand ca in anul 2015, 290 de scoli sa deruleze programul. Pana in anul 2015, 217 unitati scolare au obtinut simbolul mondial Steagul Verde si calitatea de Eco-Scoala.

          In anul scolar 2015-2016 din judetul Bacau erau inscrise in program 15 unitati scolare: 3 gradiniţe, 6 licee şi 6 şcoli generale dintre care 12 unitati detin Steagul Verde şi statutul de Eco-Şcoalǎ. Acestea sunt: Eco-Gradinita nr. 26 Bacau, Eco-Gradinita Magnolia Onesti, Eco-Gradinita nr. 5 Onesti, Eco-Scoala Al. I. Cuza Bacau, Eco-Scoala I. Creanga Bacau, Eco-Scoala nr. 2 Tg. Ocna, Eco-Scoala Traian, Eco-Scoala S. Longhin Dofteana, Eco-Colegiul H. Coanda Bacau, Eco-Colegiul Tehnic N.V.Karpen Bacau, Eco-Colegiul Tehnic Gh. Asachi Onesti (cu 15 ani de activitate si una dintre primele unitati scolare inscrise in program din Romania), Eco-Colegiul Tehnic. G. Cobalcescu Moinesti.

           In perioada 07-08 aprilie 2016 s-a desfasurat campania de reevaluare a 6 scoli pentru revalidare statut si evaluare finala a 2 scoli pentru obtinerea pentru prima data a Steagului Verde (evaluarea/reevaluarea finala are loc odata la 2 ani). Comisia de evaluare formată din: reprezentantul CCDG - presedinte prof. dr. Cornelia Dinca, reprezentantul APM Bacau – cons. Maria Ionos, inspectorii ISJ Bacau - prof. Popa Camelia, prof. Pistol Alina si prof. Ganea Emil, a sustinut o serie de vizite in cele 8 scoli.

         Cele 6  scoli care aveau deja Steagul Verde si-au reconfirmat statutul si  au impresionat comisia prin: creativitate, entuziasm, cunoasterea problemelor locale de mediu, infrumusetarea salilor de clasa, spatii noi de desfasurare a activitatilor, atragerea unor noi parteneri in program etc.                    

          “Familia” Eco-Scoala din judet s-a marit cu 2 noi membri: Scoala Alexandru cel Bun Bacau si Liceul Teoretic Spiru Haret Moinesti. Desi incepatori, din medii diverse si grupe de varsta diferite, cele 2 scoli au dat dovada ca stiu ce trebuie sa faca pentru a fi buni "ecologisti" si ca au invatat bine lectia despre protejarea mediului, prin implicare constanta si activa in toate problemele de mediu, bineinteles dupa puterile lor.

          Toate scolile s-au intrecut in a demonstra ca pot face expozitii deosebite cu lucruri utile din deseuri, ca le place sa participe la infrumusetarea scolii si curtii, sau la actiuni de ecologizare si plantare de puieti, iar exemplele nu se opresc aici.

          In final, rasplata eforturilor cumulate ale elevilor si cadrelor didactice va consta intr-o comunitate mult mai curata si mai ingrijita la care se va adauga multumirea sufleteasca ca au reusit sa faca un bine  lor si celor din jur, iar pentru autoritatile de mediu rasplata va consta in atragerea a cat mai multe unităti scolare in cadrul programului.