Back

Agenția pentru Protecția Mediului Bihor sprijină Campania națională inițiată de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor -”Vinerea Verde! Stop, azi mașina stă pe loc!”

În data de 12 martie 2021 a debutat Campania națională inițiată de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor: ”Vinerea Verde! Stop, azi mașina stă pe loc!”

Agenția pentru Protecția Mediului Bihor sprijină această inițiativă prin participarea voluntară și activă în cadrul Campaniei naționale ”Vinerea Verde” și recomandă tuturor angajaților instituțiilor publice, cetățenilor în special din municipiile și orașele județului Bihor, să aleagă mijloacele de transport alternative, astfel încât, să contribuim împreună la îmbunătățirea calității aerului și vieții în comunitățile noastre.

     De la ce pornim?

De la o realitate care schimbă viața Planetei: amprenta de carbon din traficul rutier. 

Deplasarea la birou, acasă sau în vacanță face parte din viața fiecăruia dintre noi. Toată lumea se gândește la o mobilizare „în viteză” și „cu confort”, fără să ia în calcul amprenta de carbon pe care o lasă Planetei: peste 70% din emisiile de CO2 din transporturi provin doar din traficul rutier. Anual, fiecare dintre noi amprentează Planeta cu peste 7000 de kg de CO2: pe cele mai multe dintre acestea le producem doar apăsând accelerația mașinii personale.

Ce ne propunem împreună cu dumneavoastră?

    Să instaurăm și în județul Bihor acțiunile de responsabilizare pentru protecția mediului- ”Vinerea Verde!”. Aceasta va fi ziua în care, în fiecare săptămână de acum înainte, vom impulsiona ”mobilizarea verde”.

     Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor va introduce etapizat un plan de măsuri prin care autoturismele personale să fie înlocuite de biciclete, trotinete electrice, mașini electrice sau mersul pe jos, de câți mai mulți români.

     Una  dintre măsurile propuse este impulsionarea mobilității alternative a angajaților din instituțiile publice (măsură voluntară).

  • 2021 – unul din patru angajați ai instituțiilor publice din mediul urban se va deplasa cu mijloace alternative de transport în ”Vinerea Verde”,
  • 2022 - procentul va crește la 25%,
  • 2023 - procentul ajunge la 50%.

Pentru mai multe informații vă rugăm să accesați linkul:

http://www.mmediu.ro/articol/comunicat-de-presa-vinerea-verde-campania-care-incurajeaza-utilizarea-transportului-alternativ-pentru-deplasarea-la-si-de-la-serviciu-se-lanseaza-maine/4072

    Bazându-ne pe puterea exemplului de urmat, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, în calitate de instituție publică care implementează la nivel județean politicile publice în domeniul protecției mediului, lansează tuturor locuitorilor din județul Bihor invitaţia de a adera la această campanie care se derulează sub egida Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

      Vă așteptăm alături de noi în Vinerea Verde!