Back

22 Aprilie- Ziua Mondială a Pământului

.

 

COMUNICAT DE PRESĂ

22 Aprilie- Ziua Mondială a Pământului

      Ziua Pământului , un eveniment simbol al responsabilităţii civice în protecţia mediului  a apărut cu scopul de a conştientiza populaţia şi factorii de decizie privind necesitatea conservării resurselor naturale ale lumii. Protejând resursele naturale  (plante, animale, depozite minerale, soluri, apa, aer, combustibili fosili ca petrol, gaze naturale, cărbuni, etc) protejăm biosfera, dar mai ales protejăm viaţa şi sănătatea oamenilor.

      Această zi a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson, în anul 1970, cu scopul de  a conștientiza societatea cu privire la dezinteresul pe care îl arăta faţă de mediu, într-o perioadă în care industria elibera noxe şi alte substanţe toxice fără a se teme de consecinţele legale.

Ziua Pământului trebuie să fie o zi cu participare civică pentru a apăra principiile esenţiale ale Generaţiei Verzi.

      Anul acesta, tema principală este limitarea poluării cu materiale plastice. Doar 9% din materialele plastice sunt reciclate în prezent, potrivit unor studii publicate în acest an în revista Science Advances. Deşeurile din plastic omoară peste 100 de milioane de vieţuitoare marine anual şi mai mult de 8 milioane de tone de plastic ajung în oceane în fiecare an, arată un studiu din 2015. Directivele europene în domeniul gestionării deşeurilor au stabilit mai clar obligaţii şi responsabilităţi pentru toţi factorii implicaţi în procesul de gestionare a deşeurilor: de la cetăţean la operatorul economic,                                                                                      respectie de la autorităţile locale la cele centrale.                                              

În perioada 02.04.2018 – 18.05.2018 se desfășoară cea de-a VI-a ediție a  acțiunii de colectare a hârtiei cu participarea şcolilor şi grădiniţelor din județul Bihor organizată de  Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea,  Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, Garda de Mediu Bihor,  Asociația de Dezvoltare   Intercomunitară Ecolect Group şi   Eco-Bihor SRL –    Centrul de Management Integrat al Deşeurilor. Acțiunea are ca scop implicarea unui număr cît mai mare a unităților școlare care să nu-și elimine deșeurile din hârtie și maculatură prin ardere sau aruncare la tomberon, ci să fie reciclate, precum și formarea unei atitudini eco a tinerilor care vor lua parte la colectarea de maculatură. .  

      Cu ocazia celebrării acestei zile, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor desfășoară în perioada 23.04-24.04.2018 activităţi de educaţie ecologică, organizate în colaborare cu Școala Gimnazială ”Ioan Slavici” din Oradea – clasa IV –a A  și  Școala Gimnaziala ”Lucreția Suciu” din Oradea – ciclul primar. Alăturat v-am atașat imagini de la activitatea desfășurată în 23.04.2018 la sediul APM Bihor cu elevii clasei a IV-a de la Școala Gimnazială ”Ioan Slavici” Oradea.