Back

5 Iunie -Ziua Mondială a Mediului 2020

Ziua Mondială a Mediului este celebrată în fiecare an ca un semnal de alarmă pentru mediul înconjurător, atât pentru oamenii simpli, cât și pentru factorii de decizie.

Ziua Mondială a Mediului 2020 are tema #ForNature. Mai exact, atrage atenția asupra faptului că toate ființele vii de pe Pământ sunt conectate în rețeaua vieții pe care o punem în pericol prin:

  • Degradarea, distrugerea sau fragmentarea habitatelor prin conversia terenurilor în scopul dezvoltării urbane, industriale, agricole, turistice sau pentru transport,
  • Defrișări, suprapășunare
  • Schimbările climatice globale,
  • Supraexploatarea speciilor de către om,
  • Invazia speciilor exotice,

Pierderea diversităţii este legată de degradarea serviciilor ecosistemului care susţine viaţa pe pământ. Așadar, pentru binele nostru, al tuturor, e foarte important să acționăm #PentruNatură.

Ziua mondială a mediului înconjurător a fost stabilită pentru prima dată în anul 1972, de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite. 1972 a fost anul care s-a organizat cea dintâi conferinţă privind problemele de mediu. Această conferinţă a avut loc la Stockholm, în Suedia, între 5-16 iunie, şi este cunoscută sub numele de Conferinţa de la Stockholm.

La 15 decembrie 1972, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie care desemnează ziua de 5 iunie ca Ziua mondială a mediului înconjurător şi care îndeamnă guvernele şi organizaţiile să întreprindă în această zi, în întreaga lume, activităţi pentru conservarea şi îmbunătăţirea mediului.

Începând din 1987, Ziua mondială a mediului înconjurător a fost găzduită de câte o ţară, unde au avut loc festivităţile oficiale la nivel mondial.

Peste un milion de  specii de animale riscă să fie pe cale de dispariție, în mare parte din cauza activităților umane. Anul acesta țara care găzduiește celebrarea Zilei Mondiale a Mediului este  Columbia, în parteneriat cu Germania. Columbia are una dintre cele mai mari diversități de specii din lume, se laudă printre multe altele, cu 3.500 tipuri de orhidee și 19 % din tipurile de păsări din lume. Guvernul a declarat conservarea biodiversității o prioritate națională.

Ziua Mondială a Mediului 2020 este marcată în contextul pandemiei de coronavirus care a afectat întreaga lume. În contextul școlii on line, am inițiat o galerie foto cu cele mai frumoase și reprezentative lucrări realizate de elevi. Vă invităm să admirați lucrările și să le recompensați cu un like.