Back

5 Iunie- Ziua Mondială a Mediului

Ziua Mondială a Mediului este principalul instrument al Națiunilor Unite pentru încurajarea conștientizării și acțiunilor la nivel mondial pentru protecția mediului.

Organizată anual din 1973, aceasta a devenit o platformă vitală pentru promovarea progresului asupra dimensiunilor de mediu în contextul dezvoltării durabile.

Cu Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) la cârmă, peste 150 de țări participă în fiecare an pentru a susține cauzele de mediu, prin corporații, organizații neguvernamentale, comunități și guverne.

Regatul Arabiei Saudite găzduiește Ziua Mondială a Mediului 2024, cu accent pe regenerarea terenurilor, deșertificare și rezistența la secetă.

Potrivit Convenției ONU pentru combaterea deșertificării, până la 40% din terenurile planetei sunt degradate, ceea ce afectează direct jumătate din populația lumii și amenință aproximativ jumătate din PIB-ul global (44 trilioane de dolari).

Frecvența și durata secetelor au crescut cu 29% din 2000 până în prezent, iar dacă nu se iau măsuri urgente, seceta ar putea afecta peste trei sferturi din populația lumii până în 2050.

Regenerarea terenurilor este un pilon-cheie al Deceniului ONU privind refacerea ecosistemelor (2021-2030), un apel la mobilizare pentru protejarea și revitalizarea ecosistemelor din întreaga lume, esențială pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

Nu putem da timpul înapoi, dar putem planta păduri, reîmprospăta sursele de apă și reface solurile. Suntem generația care poate face pace cu pământul!

Din acest motiv marcăm în fiecare an Ziua Mondială a Mediului și ne implicăm în acțiunile de informare și educație ecologică. Tema de anul acesta este:  ”Restaurează-ne Pământul, Îmbrățișează viitorul nostru”.

APM Bihor a încheiat parteneriate educaționale cu numeroase unități de învățământ din județul Bihor.  În baza acestor parteneriate, cu ocazia Evenimentelor din Calendarul Ecologic, am inițiat dezbateri, dialoguri verzi și activități educative interactive în școli, licee și colegii. Am informat și discutat cu elevii diverse subiecte de inters, doar în cursul anului 2024 au peste 1700 de copii la evenimentele inițiate de APM Bihor. Doar împreună vom reuși să avem un mediu curat pentru noi și  generațiile viitoare.

 Descarca foto