Back

05 IUN 10 | Comunicat presa plan program aer

Nr. 5390/04 iunie 2010

 

Comunicat de presă

 

Prin Hotărârea de Guvern nr. 543/2004 a fost aprobat cadrul legislativ privind  elaborarea şi punerea în aplicare a planurilor şi programelor de gestionare a calităţii aerului, în vederea menţinerii concentraţiilor poluanţilor în aerul înconjurător sub valoarea limită, respectiv sub valoarea ţintă, atingerea acestora în cazul în care sunt depăşite şi stabilirea responsabilităţilor ce revin autorităţilor implicate în elaborarea acestor planuri şi programe.

Planurile şi programele de gestionare a calităţii aerului se iniţiază de autorităţile locale de protecţia mediului în zonele unde, în urma evaluării calităţii aerului, se constată că valorile concentraţiilor pentru unul sau mai mulţi poluanţi depăşesc pragul de alertă respectiv valorile limită.

Planurile de gestionare a calităţii aerului reprezintă totalitatea măsurilor şi acţiunilor care se desfăşoară pe o durată de maximum 3 zile în cazul apariţiei unui episod de poluare, în timp programele de gestionare reprezintă totalitatea măsurilor şi acţiunilor ce se desfăşoară într-o perioadă nu mai mare de 5 ani, în vederea încadrării sub valoarea limită.

În vederea elaborării planurilor respectiv programelor de gestionare a calităţii aerului autoritatea publică teritorială pentru protecţia mediului trebuie să identifice sursa care a generat poluarea, să informeze autoritatea centrală pentru protecţia mediului, autorităţile administraţiei publice locale,  precum şi direcţia de sănătate publică cu privire la depăşiri şi să asigure accesul publicului la informaţia de mediu.

Ordinul Ministrului Mediului nr. 35/2007 a aprobat Metodologia de elaborare şi punere în aplicare a planurilor şi programelor de gestionare a calităţii aerului, ordin care transpune prevederile Directivei 96/62/CE privind evaluarea şi gestionarea calităţii aerului.

Având în vedere valorile măsurate cu privire la calitatea aerului înconjurător, în multe localităţi din România au fost iniţiate planuri, respectiv programe de gestionarea calităţii aerului.

Printre acţiunile cuprinse în planurile/programelede gestionare a calităţii aerului se numără în special reducerea poluării cauzate de traficul auto prin măsuri de fluidizare sau deviere pe anumite tronsoane de drum, extinderea şi îmbunătăţirea suprafeţelor ocupate de spaţii verzi, modernizarea şi asfaltarea străzilor, salubrizarea şi întreţinerea corespunzătoare a străzilor, reducerea emisiilor provenite de la arderea combustibililor prin schimbarea calităţii şi a tipurilor de combustibili utilizaţi pentru gătit şi încălzire şi reducerea emisiilor din industrie.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa Năsăud nu a iniţiat până în prezent un plan sau un programde gestionare a calităţii aerului. În municipiul Bistriţa în anul 2009 s-au înregistrat un număr de 18 depăşiri ale valorii limită zilnice la indicatorul pulberi în suspensie - PM10 - particule de dimensiuni foarte mici. Valoarea maximă înregistrată a fost de 164 µg/mc, valoarea limită stabilită de Ordinul 592 /2002 fiind de 50 µg/mc.

Ordinul 592/2002 stabileşte că întocmirea programelor de gestionare a calităţii aerului se iniţiază în cazul depăşirii de peste 35 de ori într-un an calendaristic a valorii limită zilnice de 50 µg/mc.  Depăşirile înregistrate în municipiul Bistriţa au fost cauzate de aglomerarea particulelor datorită umidităţii ridicate din perioada  iarnă - primăvară, fenomene specifice zonei noastre.

 

 

 

p. Director Executiv

Şef Serviciu IPM                                                             

Ştefan Ioachim Mureşan                                                    

 

Şef Serviciu MBDR

Marinela Suciu