Back

16 SEP 10 | Comunicat de presa Ziua Stratului de Ozon

Nr.  8805/16.09.2010

 

16 septembrie 2010-Ziua Internaţională a Stratului de Ozon

 

        Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) a declarat ziua de 16 septembrie "Ziua Internaţională a Stratului de Ozon", dată la care a fost adoptat Protocolul de la Montreal privind substanţele care epuizează stratul de ozon.

 După descoperirea găurii din stratul de ozon de deasupra Antarcticii în 1985, guvernele a 120 de ţări au înteles că protejarea stratului de ozon este o urgenţă şi au decis semnarea Protocolului de la Montreal pentru a se angaja în lupta împotriva tuturor produselor care distrug stratul de ozon.

Ozonul este o formă alotropică a oxigenului, ceea ce înseamnă că este aceeaşi substanţă sub forme moleculare diferite şi cu diverse proprietăţi în atmosfera superioară, sub influenţa radiaţiilor ultraviolete, o parte din moleculele de oxigen (O2) se disociază în oxigen atomic (O). Aceşti atomi, combinaţi cu moleculele de oxigen formează molecule de ozon (O3), care absorb eficient razele ultraviolete.

Ozonul are proprietăţi oxidante puternice. Este un gaz instabil, în funcţie de temperatura şi presiunea aerului. Stratul de ozon este localizat în stratosferă şi constituie un filtru natural care absoarbe cea mai mare parte a radiaţiilor ultraviolete, periculoase pentru organismele vii. În cantităţi mici, radiaţiile ultraviolete sunt benefice pentru organism (sintetizarea vitaminei D, vindecarea rănilor superficiale) însă în cantităţi mari provoacă îmbătrânire prematură, arsuri ale pielii, cancer de piele, cataracta, boli infectioase, slăbirea sistemului imunitar etc.

Odată cu accelerarea dezvoltarii industriale, stratul de ozon a început să se degradeze, prin cantitatea tot mai mare de gaze nocive produse la suprafaţa terestră, care ajunse în atmosferă au produs dereglări consistente în stratul de ozon.

În judeţul Bistriţa-Năsăud nu există producători de ODS (substanţe care epuizează stratul de ozon) şi nici importatori de astfel de substanţe. Principalele surse de ODS-uri sunt reprezentate de reparaţiile instalaţiilor frigorifice şi activităţile în care se folosesc solvenţi - curăţătoriile chimice.

Pentru a se înlocui toate sursele producătoare de poluare ale atmosferei, va fi nevoie de mulţi ani, chiar decenii. Dar pentru a putea trăi într-un mediu mai curat şi mai adecvat pentru sănătatea oamenilor şi a planetei, merită efortul fiecăruia dintre noi.

 

DIRECTOR EXECUTIV

hidr. Mureşan Ioachim Ştefan