Back

APM - BN anunt pesta porcina

Informații utile deținătorilor de suine  referitoare la pesta porcină africană la porci domestici din exploatații  de pe raza județului Bistrița-Năsăud

 

În urma confirmării pestei porcine africane la porci domestici din exploatații de pe raza județului Bistrița-Năsăud și având în vedere evoluția pestei porcine africane pe raza județului, diseminăm câteva informații utile deținătorilor de suine:

  • Pesta porcină africană (PPA) este o boală virală sistemică, contagioasă, febrilă, asemănătoare pestei porcine clasice. Virusul care produce boala este mult mai rezistent și stabil în mediu decât virusul Pestei porcine clasice.

Surse de contaminare în cazul PPA sunt sângele, ţesuturile, excreţiile sau secreţiile provenite de la animale bolnave sau moarte, ce pot contamina:

  • direct, prin contact între specii susceptibile

- indirect, prin hrană contaminată, vehicule, habitat, pășune, haine, încălţăminte, vizitatori, comercianţi, veterinar ș.a.

Virusul PPA poate produce mortalitate foarte mare și omoară suine de toate vârstele. Nu există tratament sau vaccin, niciun tratament nefiind posibil și admisibil în PPA.

Porcii afectaţi trebuie sacrificaţi, iar carcasele lor trebuie neutralizate (procesate, incinerate sau îngropate) în condiţii de maximă siguranţă, pentru a preveni răspândirea bolii. Metodele diferite de neutralizare a animalelor moarte pot avea efecte nedorite asupra mediului dacă nu sunt respectate toate reglementările în ceea ce privește măsurile și procedurile ce trebuie urmate.

Detectarea timpurie a virusului pestei porcine africane trebuie să reprezinte o prioritate atât pentru pentru autorităţile şi instituţiile publice implicate în supravegherea, prevenirea şi controlul pestei porcine africane, cât și pentru proprietarii/deţinătorii de porci domestici, pentru administratorii, gestionarii, deţinătorii de porci mistreţi şi pentru vânători.

  • Este foarte importantă respectarea cu strictețe a tuturor măsurilor de profilaxie sanitară și epidemiologică, între care:
  • aplicarea strictă a măsurilor de biosecuritate în exploatațiile comerciale de porcine;
  • carantina porcilor înainte de introducerea lor într-un efectiv;
  • aplicarea condițiilor de biosecuritate în exploatațiile non-profesionale de porcine și respectarea condițiilor de igienă de către proprietari;
  • controlul riguros al mișcărilor de porcine în teritoriu.

 

Având în vedere faptul că în cazul PPA deosebirile clinice și lezionale sunt greu sesizabile faţă de pesta porcină clasică, în scopul detectării timpurii a virusului pestei porcine africane, este imperios necesară  notificarea imediată a medicului veterinar de liberă practică sau a medicului veterinar oficial a cazurilor de îmbolnăvire sau de moarte a animalelor susceptibile, în vederea examinării şi a recoltării de probe pentru laborator.

Deţinătorii de porcine domestice din exploataţiile nonprofesionale au obligaţia legală să comunice medicului veterinar de liberă practică împuternicit potrivit legii modificările apărute în starea de sănătate a porcinelor proprii sau în exploataţiile limitrofe, numărul animalelor moarte.

  • Manualul Operațional pentru Intervenția în focarele de Pestă Porcină Africană prevede obligații pentru proprietari și fermieri la suspectarea unei boli infecţioase.

Astfel, până la sosirea medicului veterinar oficial, persoanele fizice și juridice care deţin suinele suspecte au următoarele obligații:

a) să izoleze animalele bolnave sau suspecte de boală;

b) să păstreze cadavrele animalelor moarte, carnea ori produsele obţinute prin tăierea de necesitate, fără a le înstrăina ori valorifica;

c) să nu permită circulaţia animalelor și a persoanelor în locurile presupuse a fi contaminate;

d) să păstreze furajele care au venit în contact cu animalele bolnave sau care sunt suspecte de contaminare, fără a le administra altor animale;

e) să păstreze izolate ustensilele de grajd, așternutul, mijloacele de transport folosite și orice alte obiecte care pot fi purtătoare de contagiu.

  • Foarte importantă este și respectarea Cerinţelor minime de biosecuritate pentru exploataţiile nonprofesionale în care se cresc porcine domestice, așa cum sunt prevăzute în Hotărârea nr. 830/2016 pentru aprobarea Programului naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane, precum şi pentru completarea unor acte normative - Art. 12, respectiv:

a) porcinele domestice din exploataţiile nonprofesionale trebuie deţinute în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcinele domestice din alte exploataţii, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porcine domestice;

 b) animalele nu sunt hrănite cu resturi alimentare/lături ce conţin resturi de la carnea de porc gătită în  familie, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.069/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală şi produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman şi de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1.774/2002;

 c) nu există contact între porcii domestici şi orice produs sau subprodus provenit de la porcii mistreţi,  inclusiv de la cei vânaţi sau morţi;

 

 

 d) scroafele/vierii nu sunt scoase/scoşi din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie;

 e) în zonele în care pesta porcină africană a fost confirmată oficial este interzisă hrănirea animalelor sau folosirea de aşternut cu iarbă ori fân provenite din zonele aflate sub restricţii.

Conform Art. 13 al Hotărârii nr. 830/2016, pentru exploataţiile comerciale şi pentru exploataţiile comerciale de tip A trebuie respectate regulile prevăzute în Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 63/2008 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind regulile generale de biosecuritate în exploataţiile de porcine înregistrate/autorizate sanitar-veterinar,

iar conform Art. 14 al Hotărârii nr. 830/2016, creşterea porcinelor domestice în spaţii neîngrădite şi neprotejate împotriva contactului cu porcii mistreţi este strict interzisă. 

Cu deosebită consideraţie,

Director Executiv

 Sever Ioan ROMAN