Back

COMUNICAT- Afis - Sfaturi pentru reducerea emisiilor de carbon

 

24-27 mai 2011 SĂPTĂMÂNA VERDE:” Eficienţa Resurselor: Utilizând mai puţin, trăim mai bine!”

 

Schimbările climatice reprezintă o problemă globală şi totuşi, fiecare dintre noi poate contribui la o schimbare în bine. Chiar micile schimbări ale comportamentului nostru cotidian pot reduce emisiile de gaze cu efect de seră, fără a ne afecta calitatea vieţii. De fapt, acestea ne pot ajuta să economisim bani.

Cum putem reduce amprenta de carbon


La dumneavoastră acasă

·          Reduceţi temperatura sistemului de încălzire centralăcu numai 1 °C; fixaţi termostatul la o temperatură chiar mai redusă când nu staţi acasă şi noaptea pentru a vă reduce facturile cu până la 25 %.

·          Izolaţiconductele sistemului de încălzire centrală şi cavităţile din pereţi. Pierderea căldurii prin pereţi, acoperiş şi podea reprezintă în general peste 70 % din pierderea totală de căldură.

·          Deplasaţi frigideruldeparte de aragaz şi de boilerul pentru apă, astfel încât căldura să nu forţeze frigiderul să funcţioneze mai mult decât este nevoie. Nu îl lăsaţi să îngheţe. Lăsaţi mâncarea să se răcească înainte de a o pune în frigider.

·          Stingeţi becurile. Stingând cinci becuri în holurile şi camerele din casă atunci când nu aveţi nevoie de ele, puteţi economisi în jur de 60 de euro pe an. Utilizând becuri economice, puteţi de asemenea economisi până la 60 de euro pe an.

·          Gândiţi-vă înainte să folosiţi aparatele electrocasnice:utilizaţi maşina de spălat haine şi cea de spălat vase numai atunci când sunt pline, alegeţi programul de spălare la temperatura corectă şi utilizaţi uscătorul mecanic numai atunci când este absolut necesar.

·          Nu lăsaţi aparatele în stand-by. Închideţi complet electronicele din locuinţa dumneavoastră, computer, modem, etc. şi nu le lăsaţi în stand-by. Făcând aceasta, puteţi economisi 100 de euro pe an.. De asemenea, scoateţi din priză încărcătorul telefonului mobil atunci când nu îl folosiţi.

·          Închideţi robinetulîn timp ce vă periaţi dinţii şi faceţi duş mai degrabă decât baie. Un duş normal utilizează până la de patru ori mai puţină energie decât o baie în cadă.

·          Sortaţi deşeurile pentru reciclare. Reciclarea unei conserve din aluminiu poate economisi 90 % din energia necesară pentru a produce una nouă. Reciclaţi deşeurile organice ca şi compost. Reduceţi deşeurile utilizând mai puţine produse şi ambalaje care nu pot fi refolosite şi cumpăraţi inteligent: o sticlă de 1,5 litri necesită mai puţină energie pentru a fi produsă şi creează mai puţine deşeuri decât trei sticle a câte jumătate de litru fiecare.

·         Treceţi la electricitatea „verde”.Poate să vă coste ceva mai mult, dar cererea creează ofertă şi cu cât este mai mare oferta, cu atât este mai probabil că preţul va scădea ca urmare a economiilor de scară.

·         Cumpăraţi inteligent. Alegeţi aparate care sunt etichetate ca eficiente din punct de vedere al consumului de energie, produse reciclabile şi cu ambalaj redus, alimente de provenienţă locală şi de sezon, maşini cu consum redus de carburant şi cu cele mai mici niveluri de emisii de CO2 pe kilometru.

În maşina dumneavoastră

·         Porniţi cu motorul rece.Încălzirea motorului utilizează mai mult carburant. Apoi demaraţi fără să apăsaţi pedala de acceleraţie şi comutaţi într-o treaptă superioară de viteză cât mai rapid posibil. Cu cât este mai înaltă treapta de viteză, cu atât consumul de carburanţi este mai eficient.

·         Verificaţi presiunea în pneuri.Dacă este cu 0,5 bari mai mică decât cea recomandată, maşina dumneavoastră utilizează cu 2,5 % mai mult carburant.

·         Utilizaţi ulei de motor cu viscozitate redusă.Uleiurile de cea mai bună calitate pot reduce consumul de carburant şi emisiile de CO2 cu peste 2,5 %.

Alte sugestii

·         Călătoriţi cu trenul.O persoană în tren emite cu două treimi mai puţin dioxid de carbon decât o persoană călătorind singură cu maşina.

·          Mergeţi cu bicicleta, folosiţi sistemul de car-pooling (utilizareamaşinii  personale simultan de către mai multe persoane) sau  transportul public.