Back

Infornaţii Natura 2000 in judeţul Bistriţa-Năsăud

NATURA 2000 ÎN JUDEŢUL BISTRIŢA-NĂSĂUD

             Natura 2000 reprezintă instrumentul principal al Uniunii Europene de conservare a naturii în statele membre. Este o reţea de zone desemnate pe teritoriul Uniunii Europene cu scopul de a proteja prin mecanisme specifice speciile vulnerabile de plante şi animale şi habitatele importante din Europa.

Sub aspect legislativ Natura 2000 are la bază Directivele Uniunii Europene pentru Păsări şi Habitate adoptate şi în România prin OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice . România are ca obligaţie asumată în cadrul procesului de aderare la Uniunea Europeană protecţia speciilor vulnerabile de plante şi animale şi a habitatelor de importanţă comunitară.

Selectarea unei zone Natura 2000 reprezintă o recunoaştere a valorii ei la nivel European sub toate aspectele şi poate oferii oportunităţi economice deosebite.

            La nivelul judeţului au fost declarate 8 Situri de Importanţă Comunitară (SCI) şi 1 Sit de Protecţie Avifaunistică (SPA), carora li sa instituit regimul de arie naturală protejată conform Ordinului nr. 1964/13 decembrie 2007 privind instituirea regimului de arie naturală protejată a siturilor de importanţă comunitară, ca parte integrantă a reţelei ecologice europene Natura 2000 în România.

 

          Natura 2000 - SCI:

  1. Cuşma
  2. La Sărătură
  3. Larion
  4. Călimani-Gurghiu
  5. Munţii Rodnei
  6. Peştera Tăuşoare
  7. Someşul Mare Superior
  8. Valea Izei – Dealul Solovan

 

            NAURA 2000 - SPA

  1. Muntii Rodnei

             Suprafaţa totala a acestor propuneri este de aproximtiv 94.000 ha ceea ce reprezintă aproximativ 17% din suprafaţa judeţului.