Back

COMUNICAT DE PRESĂ - Noua lege privind gestionarea ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje

                                                                                                                                                         Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului

Agenţia pentru Protecţia Mediului Braşov

 

Nr.15760/ 04.11.2015

COMUNICAT DE PRESĂ

Noua lege privind gestionarea ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje

                APM Brașov informează publicul interesat cu privire la modificarea legislativă în domeniul gestionarii ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje.

Legea nr.249/2015 privind gestionarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje a fost publicată în Monitorul Oficial din 30.10.2015 și abrogă HG nr. 621/2005.

Noile prevederi se aplică pentru toate ambalajele introduse pe piață, indiferent de materialul din care au fost realizate și de modul lor de utilizare, precum și toate deșeurile de ambalaje, indiferent de modul de generare.

Legea nr.249/2015 reglementează introducerea pe piață numai a ambalajelor care îndeplinesc  cerințe esentiale specifice privind:

- fabricarea și compozitia ambalajelor

-caracterul reutilizabil al unui ambalaj

-caracterul valorificabil al unui ambalaj

Firmele sunt obligate să introducă pe piață numai ambalaje la care suma nivelurilor concentratiilor de plumb, cadmiu, mercur și crom hexavalent prezente în ambalaj sau în componentele acestuia nu depășeste 100 de parți/milion raportat la greutate, cu excepția ambalajelor realizate numai din sticlă cristal cu conținut de plumb.

Legea nr.249/2015 clarifică responsabilităţile reprezentanţilor autorităților administrației publice locale, operatorilor economici, operatorilor economici autorizați, cât şi ale cetăţenilor care sunt implicaţi în procesul de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje.

Ţinţă de reciclare de 55%

Obiectivele privind valorificarea sau incinerarea în instalaţii de incinerare cu recuperare de energie şi, respectiv, reciclarea deşeurilor de ambalaje care trebuie atinse la nivel naţional sunt:

a) valorificarea sau incinerarea în instalaţii de incinerare cu recuperare de energie a minimum 60% din greutatea deşeurilor de ambalaje;

b) reciclarea a minimum 55% din greutatea totală a materialelor de ambalaj conţinute în deşeurile de ambalaje, cu minimum 60% pentru sticlă şi hârtie/carton, minimum 50% pentru metal, minimum 15% pentru lemn și minimum 22,5% pentru plastic, considerându-se numai materialul reciclat ca material plastic, din greutatea fiecărui tip de material conţinut în deşeurile de ambalaj

 

Nerespectarea prevederilor Legii nr.249/2015 privind gestionarea ambalajelor și a dețeurilor de ambalaje se sancționează cu amenzi de până la 25.000 lei.               

 

BIROUL DE PRESĂ                                  09.11.2015