Back

ZIUA ZONELOR UMEDE – 2 februarie 2015

 

                 ZIUA ZONELOR UMEDE

                      – 2 februarie 2015

 

A.P.M. Brașov sărbătorește în fiecare an, în ziua de 2 februarie, Ziua Mondială a Zonelor Umede, zi care marchează semnarea Convenţiei asupra zonelor umede de importanţă internaţională - în special ca habitat al păsărilor acvatice.

Principalul obiectiv al Convenţiei este de a conserva zonele umede, fauna si flora care servesc ca habitat al păsărilor acvatice. Alegerea acestor zone, conform Convenției, se bazează pe rolul lor internațional din punct de vedere economic, științific și recreativ.

Evenimentele organizate pe plan internațional pentru marcarea  Zilei Zonelor Umede 2015 au ca temă „Viitorul omenirii  depinde de zonele umede!"

În acest an, pentru desfășurarea activităților care marchează evenimentul ne orientăm în general asupra grupului targhet 15-24 ani. Adolescenții sau tinerii au un interes crescut privind problematica de mediu, au priceperea și abilitățile necesare de a face diferența. Ei se comportă ca "mesageri" și transmit celor din jur mesaje privind protejarea mediului înconjurător în general, și a zonelor umede, în special.

Programul Națiunilor Unite pentru Mediu  ( UNEP ) are în vedere trei mari strategii:

1.Organizarea unor activități care să dea tinerilor un motiv să viziteze și să aibă o experiență personală legată de o zonă umedă – concurs de fotografii pentru tineri cu vârste cuprinse intre 15-24 ani, cu tema „Viitorul omenirii  depinde de zonele umede!"

2.Educarea tinerilor privind beneficiile zonelor umede și pericolul rapidei lor dispariții

3.Să planteze și să sădească o sămânță pentru ei, să se implice în acțiuni de conștientizare, protejare și elaborare strategii pentru conservarea și protejarea zonelor umede.

A.P.M. Brașov desfășoară activități de informare și conștientizare în unități de invățământ, prezentând „Complexul Piscicol Dumbrăvița", singura Zonă Umedă de Importanţă Internaţională --Sit Ramsar- din Regiunea 7 Centru, care totalizează 415 ha şi cuprinde habitate foarte diverse, de la naturale la construite, precum: lacuri, heleştee şi iazuri, stufăriş, canale, pâraie, mlaştini, pajişti umede etc.

 

              BIROUL DE PRESA AL APM BRAȘOV                                30.01.2015