Back

DECIZIA ETAPEI DE INCADRARE CHIRIAC MARIN SI CHIRIAC MARIA

DECIZIA ETAPEI DE INCADRARE

PROIECT

 

           

Ca urmare a solicitării depuse de  CHIRIAC MARIN SI CHIRIAC MARIA cu domiciliul in Bucuresti, str. Valea Argesului, nr. 2, bl. 522, sc. 1, ap 7 pentru proiectul: „Construire pensiune turistica si realizare pod de acces peste Paraul Turcu” propus a fi realizat in Zarnesti, str. Branului, FN, identificat prin CF nr. 107652 (conform CU nr. 90 din 21.03.2016 emis de Primaria oras Zarnesti), înregistrata la APM Brasov cu nr. 4600 din 01.04.2015  (solicitare inregistrata electronic cu nr. 2046 din 01.04.2015) si completata cu nr. 9200/29.06.2015, 16936/25.11.2015, 1187/22.01.2016, 5303/05.04.2016 in baza:

Hotărârii Guvernului nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului, cu modificările şi completările şi ulterioare;

Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sǎlbatice, cu modificǎrile şi completǎrile ulterioare, aprobată prin Legea nr. 49/2011,

Autoritatea competenta pentru protectia mediului APM Brasov decide, ca urmare a consultarilor desfasurate in cadrul sedintei Comisiei de Analiza Tehnica, din data de 21.03.2016, ca proiectul: „Construire pensiune turistica si realizare pod de acces peste Paraul Turcu” propus a fi realizat in Zarnesti, str. Branului, FN, identificat prin CF nr. 107652 (conform CU nr. 90 din 21.03.2016 emis de Primaria oras Zarnesti),, nu se supune evaluarii impactului asupra mediului si nu se supune evaluarii adecvate.

           

Justificarea prezentei decizii:

 

I. Motivele care au stat la baza deciziei etapei de incadrare, in procedura de evaluare a impactului asupra mediului, sunt urmatoarele:

 

1.         proiectul intră sub incidenţa HG nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului in  Anexa nr. 2 la pct. 10 b) proiecte de dezvoltare urbana, inclusiv constructia centrelor comerciale si a parcarilor auto;

2.         titularul si APM Brasov au mediatizat in presa locala cat si pe pagina web atat depunerea solicitarii acordului cat si decizia etapei de incadrare;

3.         lipsa observatiilor din partea publicului interesat;

4.         in urma parcurgerii listei de control pentru etapa de incadrare si a analizarii criteriilor de selectie pentru stabilirea necesitatii efectuarii evaluarii impactului asupra mediului, prevazute in Anexa 3 din HG nr. 445/2009, s-a constatat ca proiectul analizat nu este susceptibil de a avea un impact semnificativ asupra mediului, din urmatoarele considerente:                                                                                                                                        

 

 

 

 

 

1. Caracteristicile proiectului:

 

 a)marimea proiectului:

Prin proiect se propune realizearea  unei pensiuni turistica cu regimul de inaltime P+2E si un pod de acces peste paraul Turcu (Moieciu), Zarnesti, str. Branului fn, pe terenul proprietatea beneficiarilor,cu  suprafata totala de 6635 mp, amplasat in intravilanul localitatii Zarnesti.

Accesul auto pe amplasament se va realiza pe un pod, ce va fi realizat peste paraul Turcu (Moieciu), iar accesul pietonal se va face pe podetul existent.

Prin proiect se prevad urmatoarele constructii:

- realizarea unei pensiuni turistice, in regim de inaltime P+2E, ce va cuprinde 14 camere duble de cazare, cafenea, centrala termica, cu suprafata construita de 468,50 mp, POT  - 19 % si CUT 0,6 ;

- anexa gospodareasca, S = 78 mp ;

- realizare zona de agrement ce cuprinde : foisor, S=43 mp, terasa cu bazin cu S=29 mp, bazin cu pesti ornamentali cu S=697 mp, piscina adulti cu suprafata de cca 200 mp si adancimea de 1,3 – 1,0 m, piscina copii cu suprafata de 70 mp cu adancimea de 0,5 m, loc de joaca pentru copii si loc ingradit pentru animale de curte; cele doua piscine sunt prevazute cu instalatie de filtrare si recirculare continua a apei.

- realizare pod acces peste paraul Turcu, ce va fi amplasat la cca 3,0 m aval fata de podul pietonal existent, avand urmatoarele caracteristici :

- coordonate Stereo ’70                     - X= 448935,176; Y=529309,019; Z=710,00 m;

- lungimea podului, inclusiv rampe    -  31,55 m;

- latimea totala a podului                   -  3,4 m;

- numar benzi                                     - 2;

- lungime rampe acces  - 8,5 m (MS), 5,0 m (MD);

- latime parte carosabila                      - 3,0 m;

- cota superioara carosabil                 - + 709,11 mdM;

- cota minima intrados tablier            - + 708,23 mdM;

- inaltimea libera sub pod                  -  2,70 m;

- N.A.E. 1 %                                      - + 708,13 mdM;

- garda minima  coresp. pentru Q 1 %  - 0,10 m;

- lumina                                              - 17,5  m;

Infrastructura podului va fi compusa din doua culei din beton armat, fundate direct la adancimea de 2,25 m, cu  dimensiunile de 1,5x3,6x0,8, cu adancimea de fundare situata la cota + 705,53 mdM, respectiv cu elevatii lamelare cu dimensiunile de: 1,8x3,10x0,75 m, avand cota la baza de 706,33 m.

Racordarea cu terasamentele se realizeaza cu aripi intoarse din beton .

Suprastructura va fi realizata din patru grinzi principale, metalice din profile IPN500, rezemate pe cele doua culei, cu deschiderea de 17,5 m.

Tablierul are lungimea totala de 18,00 m si latimea de 3,4 m, latimea partii carosabile fiind de 3,00 m. La capetele tablierului sunt prevazute rosturi de dilatare de 5 cm.

Structura de rezistenta a suprastructurii este formata din patru grinzi principale, metalice, dispuse la 0,8 m, peste care se va realiza o placa monolita din beton armat de 15 cm grosime C 20/25.

La ambele capete ale podului se vor monta indicatoare de acces interzis autovehicolelor cu masa maxima mai mare de 3,5 to, iar pe toata lungimea podului si a aripilor de racordare se va monta parapet metalic de protectie.

Partea carosabila cu latimea de 3,00 m, incadrata de parapeti de siguranta, fara trotuar pietonal va fi prevazuta cu urmatoarea structura rutiera: pavele prefabricate, de 10 cm, protectia hidroizolatiei, membrana de hidroizolatie de 1,0 cm; beton de egalizare si placa de suprabetonare C20/25.

Aval de pod se va realiza un prag de fund din gabioane cu sectiunea de 1,0x1,0 m, la nivelul cotei talvegului, amplasat pe toata latimea albiei si incastrat in malurile paraului.

 

 

Dotãri hidroedilitare:

In zona amplasamentului, exista realizate retele centralizate de alimentare cu apa, dar nu exista retele centralizate de canalizare conform Avizului de gospodarire a apelor nr. 49 din 30.03.2016 emis de SGA Brasov

Alimentarea cu apa

Alimentarea cu apa a pensiunii se va face din reteaua centralizata localitatii, prin reteaua Complexului Maridor, printr-o conducta din polietilena de inalta densitate Dn 75 mm, cu lungimea de cca 300 m, pana la rezervoarele de inmagazinare amplasate in gospodaria de apa din camera tehnica.

In traseu conducta de alimentare cu apa traverseaza paraul Turcu (Moieciu) in solutie aeriana cu lungimea de cca 30 ml, protejata si fixata cu bride de podul pietonal, existent.

Capacitatea totala de inmagazinare va fi de 4 mc, asigurata in doua rezervoare din polistif armate cu fibra de sticla,

Din reteaua de distributie, pensiunea va fi alimentata cu apa, printr-o conducta PHDE Dn 50 mm, iar  cele doua piscine prin conducte PHDE Dn 75 mm cu lungimea totala de cca. 80 m.

Alimentarea cu apa a bazinului de agrement populat cu pesti ornamentali se face din paraul Turcu prin doua conducte din PVC KG Dn 250 mm si Dn 160 mm,  cu lungimea de cca 10 m, Q = 10 l/s, prevazute cu un camin de linistire si sita la capatul din amonte.

 Evacuarea apelor : 

- Evacuarea apelor uzate menajere, provenite de la pensiune, se va face printr-o retea de canalizare din PVC KG Dn 110 – 125 mm, cu lungimea de cca. 80 ml, cu descarcare intr-o statie de epurare monobloc, tip  Monofluido SBR 53 l.e., dimensionata pentru Q zi max = 8,0 mc/zi.

Dupa epurare apele uzate menajere vor fi deversate printr-o conducta din PVC KG Dn  125 mm, L = 15 m, in paraul Turcu (Moieciu).

- Evacuarea apelor din bazinul de agrement se face in paraul Turcu prin doua conducte din PVC KG Dn 160 mm, cu lungimea de cca. 40 m.

- Evacuarea apelor din cele doua piscine, in caz de avarii se face gradual in reteaua de canalizare ce alimenteaza cu apa uzata statia de epurare.

Organizarea de santier se va realiza in perimetrul terenului si va fi folosita pentru: Depozitarea materialelor de constructie pana la punerea lor in opera;

-Depozitarea molozului si a materialelor rezultate in urma desfacerilor din cladire;

-Container birou organizare de santier;

-Spatiu de maneva a utilajelor de constructii;

-Spatiu depozitare schela;

-Grup sanitar ecologic.

Dispunerea echipamentelor si spatiilor ce tin de organizarea lucrarilor de constructie se va realiza pe teren. Nu vor fi afectate proprietatile private invecinate sau domeniul public.

Se vor lua masuri pe perioada excavatiilor pentru impiedicarea ridicarii prafului si afectarii vecinatatilor, prin udarea pamantului ce se excaveaza. De asemenea, transportarea pamantului

rezultat de la sapaturile de pe teren se va realiza cu autovehicule care au bena protejata cu prelata.

b) cumularea cu alte proiecte – in zona nu sunt in derulare alte proiecte;

c) utilizarea resurselor naturale –  nu e cazul

d) productia de deseuri – deseurile rezultate in perioada de functionare a proiectului/exploatare a investitiei vor fi valorificate/eliminate cu societati autorizate;

e) emisiile poluante, inclusiv zgomotul si alte surse de disconfort

-pe perioada derularii lucrarilor de construire/functionare emisiile sunt generate de utilajele de executie/transport; substantele poluante pentru atmosfera se vor incadra in valorile limita ale emisiilor stabilite de Ord. MAPM nr. 462/1993 cu modificarile si completarile ulterioare coroborat cu Lg. nr. 104/2011, iar nivelul maxim al zgomotului produs se va incadra in limitele impuse de STAS 10.009/1988 si OMS 119/2014 ( pentru perioada de zi : 55dB si curba de zgomot Cz 50 dB si pentru perioada noptii , intre orele 23:00-7:00: 45 dBsi, respectiv, curba de zgomot Cz 40; 

Apele pluviale  - apele pluviale convenţional curate provenite de pe acoperis, se descarca liber la nivelul terenului verde amenajat. Parcarea este amenajata pe terenul amplasat pe malul stang al paraului Turcu (Moieciu) si este realizata din dale de beton, asezate pe un pat din piatra sparta .

Statie de epurare pentru ape menajere:  

Statia de epurare tip Monofluido SBR 53 l.e, dimensionata pentru Q zi max = 8,0 mc/zi, cu dimensiuni in plan: 2,6 x 2,3 m, este realizata dintr-un bioreactor SBR, din poliester armat cu fibra de sticla, compartimentat in bazine cu rol de rezervor tampon, decantor de namol si bioreactor SBR.

Apele reziduale  sunt colectate in rezevoarul tampon cu rol de decantare, si sunt dirijate intermitent (in sarje) in reactorul SBR unde sunt supuse unui ciclu de aerare de 6 ore, cu un aerator submersibil ce asigura alimentarea cu oxigen si permite dezvoltarea microorganismelor.

Dupa faza de aerare, urmeaza o faza de 2 ore in care se realizeaza sedimentarea namolului rezultat in procesul de epurare. Limpedele este pompat la evacuare cu o pompa prevazuta cu un comutator imersibil reglat pe inaltimea minima de umplere a bioreactorului SBR, pentru a nu aspira si namolul. Namolul care se formeaza in tratamentul biologic este pompat in primul modul cu rol de decantor.

Intre timp,  in sectiunea de pretratare se colecteaza o cantitate noua de ape reziduale si ciclul incepe din nou. Statia de epurare este complet automatizata, toate comenzile fiind date de un panou de control cu memorie programabila. 

f) riscul de accident, tinandu-se seama in special de substantele si de tehnologiile utilizate – nu este cazul;

2. Localizarea proiectelor:

2.1. utilizarea existenta a terenului –  Terenul pe care se va realiza investitia este amplasat in intravilanul orasului Zarnesti cu functiunea predominanta de locuit si de agrement cu dotarile aferente.Pentru locuinte, regimul de inaltime poate varia intre S+P, S+P+1, S+P+M.Pentru dotarile de cazare turistica regimul de inaltime poate varia intre S+P , S+P+1-4 conform Certificatului de urbanism nr. 90 / 21.03.2016, emis de orasul Zarnesti

2.2. relativa abundenta a resurselor naturale din zona, calitatea si capacitatea regenerativa a acestora –nu e cazul ;

2.3. capacitatea de absorbtie a mediului, cu atentie deosebita pentru:

a) zonele umede - nu este cazul;

b) zonele costiere - nu este cazul;

c) zonele montane si cele impadurite – nu este cazul;

      d) parcurile si rezervatiile naturale – nu este cazul;

e) ariile clasificate sau zonele protejate prin legislatia in vigoare, cum sunt: zone de protectie a faunei piscicole, bazine piscicole naturale si bazine piscicole amenajate etc. – nu este cazul;

f) zonele de protectie speciala, mai ales cele desemnate prin OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si a faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare, zonele prevazute prin Legea nr.5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national – Sectiunea a III-a – zone protejate, zonele de protectie instituite conform prevederilor Legii apelor nr.107/1996, cu modificarile si completarile ulterioare, si HG nr.930/2005, pentru aprobarea Normelor speciale privind caracterul si marimea zonelor de protectie sanitara si hidrogeologica –nu e cazul

g) ariile in care standardele de calitate a mediului stabilite de legislatie au fost deja depasite – nu e cazul

          h) ariile dens populate: Terenul studiat are suprafata totala de 6635 mp, amplasat in intravilanul localitatii, conform extras CF 107652 Zarnesti, pe malul stang al paraului Turcu (Moieciu), delimitat de proprietati private si paraul Turcu (Moieciu) aflat la limita estica. 

  i) peisajele cu semnificatie istorica, culturala si arheologica – nu este cazul

3. Caracteristicile impactului potential:

a) extinderea impactului: aria geografica si numarul persoanelor afectate – nu este cazul;

b) natura transfrontiera a impactului – nu este cazul;

c) marimea si complexitatea impactului – impact redus;

d) probabilitatea impactului – redusa, doar pe perioada executarii lucrarilor de construire/amenajare;

e) durata, frecventa si reversibilitatea impactului – durata scurta.

 

II. Motivele care au stat la baza deciziei etapei de incadrare, in procedura de evaluare adecvata, sunt urmatoarele:

 

 1.        proiectul nu intra sub incidenta OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare;

2.         proiectul propus nu necesita parcurgerea etapelor  procedurii de evaluare adecvata.

 

Condiţiile de realizare a proiectului:

 

1.         Se vor respecta prevederile OUG nr. 195/2005 privind protectia mediului, aprobată cu modificări si completări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările si completările ulterioare.

2.         Pe tot parcursul derulării lucrărilor de constructii se vor respecta prevederile legislaţiei de mediu în vigoare, condiţiile impuse prin toate actele de reglementare emise de autorităţile implicate şi proiectul înaintat spre avizare.

3.         Deseurile rezultate la faza de implementare a proiectului vor fi colectate selectiv, cu posibilitati de eliminare/valorificare cu societati autorizate; vor fi evacuate ritmic de pe amplasament

4.         Se vor lua masuri pentru evitarea poluarii solului prin depozitarea pe suprafete impermeabile a materialelor si a deseurilor rezultate in urma lucrarilor.

5.         Pentru evitarea poluarii accidentale cu materiale periculoase (scurgeri accidentale de combustibili, de ulei de motor) , reparatiile la mijloacele de transport se vor executa doar la societati autorizate.

6.         Organizarea de santier se va face pe o arie cat mai restransa in jurul obiectivului, accesul utilajelor facandu-se exclusiv pe drumul de acces existent, depozitarea materialelor se va face in mod organizat doar in cadrul santierului; nu se vor bloca caile de acces.

7.         Umezirea periodica a suprafetelor de teren, in special in perioadele cu intensitate ridicata a vantului pentru a impiedica imprastierea in atmosfera a pulberilor, in special  in zonele in care se efectueaza sapaturi.

8.          Se va respecta programul de lucru impus de primarie in concordanta cu programul de odihna a locuitorilor din zona in conformitate cu Legea nr.61/1991 cu modificarile si completarile ulterioare , privind linistea publica, pe toata perioada de executie a lucrarilor de construire

9.         In vederea mentinerii calitatii aerului, in parametrii optimi, in zona amplasamentului, in perioada lucrarilor de constructie se vor respecta urmatoarele conditii:

a)         utilizarea materialelor speciale ( folie de plastic, plasa etc) cu care se va acoperi pamantul excavat, pana la reutilizarea sau transportul lui;

b)        utilizarea apei, pentru suprimarea prafului, in cantitatile, frecventa si proportiile necesare in zona de lucru, la sfarsitul fiecarei saptamani de lucru, daca nu se vor desfasura operatiuni active mai mult de doua zile consecutiv;

c)         se vor lua masuri de acoperire, ingradire, inchidere a stocurilor de materiale de constructie sau deseuri, pentru prevenirea imprastierii cauzata de vant;

d)        curatarea  rotilor vehiculelor care ies de pe santier;

e)         oprirea motoarelor tuturor vehiculelor aflate in statioanare, in zona santierului;

10.       In cazul unor poluari accidentale proiectantul si constructorul raspund in solidar.

11.      Se vor respecta conditiile din Avizul de gospodarire a apelor 49  din  30.03.2016 respectiv:

3)        In zona de protectie a paraului Turcu (Moieciu) nu se vor amplasa constructii cu caracter permanent (5 m de la muchia superioara a taluzului) conform Legii Apelor nr. 107/1996 cu modificarile si completarile ulterioare.

5)        In zona gurii de descarcare a apelor epurare in paraul Bangaleasa, conducta de evacuare se va fixa intr-un masiv de beton.

6)        La realizarea in zona a retelelor de canalizare centralizate sunteti obligati sa va racordati la acestea, cu acordul administratorului acestora, iar statia de epurare va functiona ca o statie de preepurare;

7)        Se interzice evacuarea de ape uzate neepurate sau insuficient epurate in apele de suprafata, canale de desecare, rigole stradale sau in stratul freatic prin puturi filtrante, atat pe perioada executarii constructiilor cat si dupa punerea in functiune a acestora.

8)        Se interzice depozitarea, deseurilor de orice fel pe malurile cursurilor de apa sau in albia acestora.

  

 

Conform art. 21, alin.(4) din Oug. 195/2005 privind protectia mediului, aprobată cu modificări si completări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările si completările ulterioare ”răspunderea pentru corectitudinea informaţiilor puse la dispoziţia autorităţilor competente pentru protecţia mediului şi a publicului revine titularului proiectului”

 

    Prezenta decizie inlocuieste Decizia etapei de incadrare nr. 21 /I din 22.01.2015 emisa de APM Brasov si  este valabila  pe toata perioada derularii investitiei, în condiţiile în care nu intervin modificări ale datelor care au stat la baza emiterii ei.

 

     Conform prevederilor Ordinului MMP 135/2010, titularul de proiect are următoarele obligaţii:

-art. 39, alin. 1, de a notifica în scris autoritatea competentă pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenită după emiterea deciziei etapei de încadrare, dar înainte de obţinerea aprobării de dezvoltare;

-art. 40, de a notifica în scris autoritatea competentă emitentă a aprobării de dezvoltare despre orice modificare sau extindere a proiectului survenită după emiterea aprobării de dezvoltare.

     

 La finalizarea investitiei titularul va notifica autoritatea competentă pentru protecţia mediului, care va face un control de specialitate pentru verificarea respectării prevederilor Deciziei etapei de incadrare, conform art. 49, alin. (3) din Ord. MMP nr. 135/2010 privind aprobarea Metodologiei de aplicare a evaluarii impactului asupra mediului pentru proiecte publice si private.

       Procesul-verbal de constatare întocmit se anexeaza si face parte integranta din procesul-verbal de recepţie la terminarea  lucrărilor, conform art. 49, alin. (4) din Ord. MMP nr. 135/2010 privind aprobarea Metodologiei de aplicare a evaluarii impactului asupra mediului pentru proiecte publice si private .

 

 

Înainte de punerea în funcţiune a investiţiilor  pentru care s-a obţinut prezenta decizie, titularul este obligat să depună solicitarea pentru obtinerea autorizaţiei de de mediu. Solicitarea  autorizaţiei se face în conformitate cu prevederile OUG 195/2005 privind Protectia Mediului aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.265/2006, cu toate modificarile si completarile ulterioare

 

      Prezenta decizie poate fi contestată în conformitate cu prevederile H.G. nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare

 

 

 

 

DIRECTOR EXECUTIV

     Sorin HORNOIU                                                                            SEF  SERVICIU  A.A.A,

                                                                                                                   Alexandrina VASILE

 

 

 

 

 

INTOCMIT:

consilier: Dan-Sava Muresan