Back

REZUMAT NETEHNIC SC AVICOLA BRASOV SA- FERMA NR.7 BOD

SECTIUNEA 1. Rezumat netehnic

1.1. Conditiile prezente ale amplasmentului

1.1.1. Localizare

                        Ferma nr. 7 Bod, apartinand S.C. AVICOLA BRASOV S.A., este situata in comuna Bod, str. Soarelui, nr. 22, pe un teren proprietate privata a societatii. Ca si amplasare se afla în partea de nord-vest a localităţii Bod, la circa 500 m de localitate. Drumul de acces este racordat la  DJ 112A din dreptul km 7 + 700, spre nord. Amplasamentul fermei este  pe partea drapta a drumului de acces.

Vecinatati:

  • nord: teren agricol
  • sud: teren agricol
  • est: teren agricol

·         vest: drum acces.

                       

1.1.2. Categoria de activitate desfasurata

Activitatea principala desfasurata in Ferma nr. 7 Bod, conform cod CAEN, Rev. 2 este: 0147 - Cresterea pasarilor.

            Activitatea desfasurata conform Legii nr. 278/2013:

- crestere intensiva pasarilor - Anexa I, punct 6.6.a, Cresterea intensiva a pasarilor de curte, cu capacitati de peste 40000 de locuri pentru pasari de curte, asa cum sunt definite la art. 3, lit. rr)

 

1.1.3. Descriere activitate si procese tehnologice

Activitatea de crestere pasari in cadrul Fermei nr. 7 Bod se desfasoara dupa cum urmeaza:

- 12 hale tip parter, cu suprafata desfasurata de 1250 mp, cu camera tampon care are in dotare un tablou electric, calculatorul de proces, unitatea de racord a apei la retea si pompa pentru umidificare/racire

- un corp de cladire ce contine filtru sanitar, farmacia, birouri si vestiare, sala de mese, spalatorie, grupuri sanitare;

- magazie de materiale, atelier intretinere;

- punct de transformare energie electrica;

- bazine betonate ape uzate menajere si tehnologice

- bazin betonat pentru stocare asternut uzat

- buncare pentru stocarea furajului (12 buc. cu capacitatea de 11 tone fiecare)

 

Capacitatea de adapostire este:

12 blocuri x 1250 mp x 18 cap/mp = 270.000 locuri/serie

 

Tehnologia de crestere pui de carne cuprinde etapele: 

Popularea – puii de o zi sunt aduşi de la staţia de incubaţie a societăţii aflată pe platforma complexului avicol Cărpiniş, loc. Cărpiniş, imediat după terminarea ecloziunii. Ciclul de creştere dureaza 35 - 42 zile, cu 14 zile vid sanitar.

Activitati de asistenta si suport pentru procese biologice

adapostire – puii sunt adapostiti in halele de crestere, cu  caracteristici tehnice si dotari  identice, amenajate pentru crestere la sol, pe asternut de paie tocate in amestec cu rumegus sterilizat.

In hale se realizeaza conditiile de microclimat, respectiv:

- temperatura - cu ajutorul instalatiilor de incalzire – aeroterme - cu Pinst. = 70 Kw, alimentate cu  gaze naturale, cu sistem individual de monitorizare a avariilor si comanda electronica

- umiditatea – prin instalatia de umidificare racordata la instalatia de alimentare cu apa, dotata cu filtre, pompe de presiune reglabila, tevi de umidificare si unitate de control a pompei

- aerul - instalatie de admisie aer proaspat (compus din clapete de admisie controlate prin sistemul centralizat de comanda si actionare) si instalatie de evacuare aer viciat (format din axiale cu puteri instalate diferite si jaluzele de protectie interioare si exterioare)

            - iluminatul halelor se realizeaza utilizind linii de iluminat cu reglaj pentru intensitatea luminoasa, dotate cu becuri economice de 11 kw, cu durata de viata sporita, cu  durata zilnica de functionare variabila, functie de varsta puilor. 

Fiecare hala are o camera tampon cu un tablou complet de comanda, cu relee de actionare si protectii pentru ventilatie admisie, furajare interioara si exterioara, temporizarea furajarii, relee si protectii pentru aeroterme, umidificare, instalatie de alarmare acustica si luminoasa pentru toate elementele componente ale halei, inclusiv monitorizarea calculatorului de proces pentru parametrii impusi.

furnizarea hranei – consta din furajarea cu ratii de furaj diferite atat cantitativ cat si calitativ, in functie de varsta puilor. Componente principale ale furajului sunt: cereale, fainuri proteice vegetale, mineralo-vitamine, etc.

            Fiecare hala este prevazuta cu cate un buncar exterior zincat, cu capacitate de 11 tone/buc. Din buncarele exterioare furajul este preluat de transportoare spiralate automatizate, pana la buncarele mici amplasate in hala. In hale sunt montate linii de furajare suspendate, dotate cu hranitori circulare, buncar de linie, motoare de actionare, senzor de proximitate pentru automatizare.

adaparea - sunt montate linii de adapare suspendate, dotate cu picuratori, regulator de presiune de liniei. Acestea sunt racordate la reteaua de alimentare cu apa, unitatea de racord avand apometru electronic cu impulsuri, filtru si regulator de presiune. De asemenea instalatia de adapare are in dotare si dozator volumetric pentru medicamente.

asistenta veterinara in vederea asigurarii starii de sanatate a pasarilor. Medicamentele (vitamine, vaccinuri, antibiotice, etc.) se dozeaza in apa de baut.

curatarea adaposturilor se realizeaza la sfirsitul fiecariu ciclu de productie si consta in:

- indepartarea dejectiilor (asternut uzat) prin scoaterea acestuia din hala cu mijloace mecanizate

- preinmuierea prin pulverizare cu detergent a tavanului, pardoselii şi a echipamentelor existente

- spalarea cu jet de apa si apoi dezinfectanti (solutii diluate de 1-3%) a podelei, peretilor si utilajelor

- introducerea asternutului nou

- fumigatia halei, dupa care adapostul ramane inchis ermetic 24 ore, apoi  se  aeriseste foarte bine.

vidul sanitar - veterinar se realizeaza prin ruperea completa a ciclului evolutiv al germenilor patogeni.

 

Pentru deseurile de asternut uzat scoase din hala se aplica prevederile Codului bunelor practici agricole si HG nr. 964/2000 privind aprobarea planului de actiune pentru protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati proveniti din surse agricole. Acestea se valorifica prin utilizare ca fertilizant in agricultura si se predau pe baza de contract la detinatorii de terenuri agricole, cu respectarea perioadelor de interdictie privind aplicarea lor pe sol.

 

1.2. Alternative principale studiate (legate de locatie, justificare economica, orientare spre alt domeniu, etc.)

Din considerente economice si administrative activitatea din cadrul Fermei nr. 7 Bod isi continua activitatea pe amplasamentul existent si isi pastreaza obiectul principal de activitate – cresterea pasarilor.

 

2. Tehnici de management 

            Societatea Avicola Brasov SA are dezvoltat un sistem de management de mediu nestandardizat, care reprezinta ansamblul activitatilor de organizare si de conducere in scopul adaptarii deciziilor optime in proiectarea si reglarea proceselor tehnologice, in aplicarea prevederilor legislative din domeniu.

Societatea a implementat si detine in prezent urmatoul sistem de management al calitatii pentru domeniul de activitate:

  • Certificat pentru sistemul de management al calitatii ISO 9001.

 

3. Intrari de materiale

3.1. Materii prime si materiale

Nutreturi combinate - sub forma de granule, se transporta cu mijloace de transport inchise etans, se depoziteaza in buncare (silozuri) inchise etans, cu capacitatea de 11 tone, amplasate pe platforma betonata din vecinatatea fiecarei hale de crestere, eliminindu-se  emisiile de  pulberi.

Nu reprezinta toxicitate pentru mediu.

Materiale de uz veterinar (vaccinuri, antibiotice, vitamine, suplimente nutritive, etc.) - sunt avizate de autoritatea sanitar-veterinara si achizitionate de la societati autorizate sa le puna pe piata.

Rumegus si paie - se depoziteaza in magazii acoperite, inchise.

Nu prezinta periculozitate pentru mediu.

Materiale pentru dezinfectia si dezinsectia halelor - virocid, CID 2000, DM-CID, var, soda caustica, formol, etc. – sunt achizitionate de la societati autorizate sa le puna pe piata, insotite de fise tehnice de securitate si se folosesc in conformitate cu prescriptiile care asigura evitarea pericolului atat pentru oameni cat si pentru mediu. Sunt depozitate corespunzator, in magazii special amenajate si inchise, in ambalajele originale.

 

3.2. Cerinte BAT

Referitor la hrana asigurata pasarilor din ferme, conform recomandarilor BAT:

  • furajele sunt preparate cu respectarea tehnicilor de nutritie, care tine  seama de varsta pasarilor si de necesitatea asigurarii unui continut scazut de azot si fosfor in dejectii

- hranirea pasarilor se face astfel incat sa se asigure o eficienta maxima de transformare furaj/greutate, functie de varsta si cerintele pasarilor

- se aplica un management nutritional preventiv, ca masura de reducere a poluarii solului; cantitatea de furaj in conformitate cu BAT este cuprinsa intre 22-29 kg/pasare/an, respectiv este de 27,23 kg/pasare/an

- hrana este granulata si uscată, permitand o manevrare mai uşoară, iar transportul se face cu mijloace de transport inchise, se descarcă în silozuri închise, astfel ca emisiile de pulberi sunt eliminate in totalitate.

Gestiunea materiilor prime si materialelor utilizate se incadreaza in cerintele BAT pentru materii prime si materiale:

- materiile prime si materialele utilizate se achizitioneaza de la societati autorizate sa le puna pe piata; sunt insotite de fisele tehnice de securitate – care furnizeaza toate informatiile necesare gestionarii corecte a acestora

- se tine o evidenta stricta si detaliata a materiilor prime utilizate

- se asigura controlul materiilor prime prin proceduri ale sistemului de management al calitatii referitoare la aprovizionare si receptie materii prime

- se achizitioneaza cantitati in functie de necesar, fara sa se faca stocuri inutile.

Materiile prime si materialele utilizate in procesul de productie nu prezinta potential de poluare datorita gestionarii corespunzatoare a acestora.

 

3.3. Auditul privind minimizarea deseurilor

Activitatea din cadrul societatii se incadreaza in cerintele documentului de referinta

privind cele mai bune tehnici disponibile, in ceea ce priveste prevenirea generarii deseurilor si a sistemului de gospodarire eficienta a celor generate.

Gestiunea deseurilor generate din activitate se realizeaza in conformitate cu prevederile legale: sunt amenajate spatii speciale pentru stoarea temporara a deseurilor generate, depozitarea se face selectiv – pe tipuri de deseuri, exista recipienti special destinati pentru depozitarea acestora si sunt incheiate contracte cu societati autorizate pentru predarea lor in vederea valorificarii sau eliminarii.

Se intocmeste Raport de audit privind minimizarea deseurilor pentru toate punctele de lucru ale societatii, inclusiv pentru Ferma nr. 7 Bod. Acesta urmareste modul de gestionare al deseurilor generate si masurile luate pentru prevenirea generarii si minimizarii acestora.

La nivel de societate se pastreaza ca prioritate principiul prevenirii producerii deseurilor, prin actiuni practice si concrete. Atunci cand se genereaza deseuri se asigura, in functie de necesitati, refolosirea pana cand devin neutilizabile, iar apoi se face predarea in vederea valorificarii/eliminarii, catre societati autorizate. 

In cadrul fiecarui punct de lucru al societatii se asigura instruirea personalului si verificarea eficacitatii instruirilor, in scopul constientizarii importantei respectarii masurilor legale si in scopul mentinerii, imbunatatirii si punerii in aplicare a informatiilor asimilate.

 

3.4. Utilizarea apei

            Sursa de apa este subterana, prin front de captare format din doua foraje, F1 si F2,  amplasate în curtea fermei. Acestea au adâncimea de 80 respectiv 85 m, cu debit capabil de 2,7  l/sec respectiv 3,8 l/s şi sunt echipate cu pompe submersibile.

            Forajele se exploatează câte unul, unul fiind de rezervă, pentru protejarea pânzei freatice.

            Forajele sunt amplasate in incinta fermei si sunt dotate cu placute de avertizare, conform prevederilor HG nr.930/2005. 

 

            Caracteristicile forajelor sunt:

Caracteristici

F1

F2

Adâncimea (m)

80

85

Nivel hidrostatic (m)

1,5

1,5

Nivel hidrodinamic (m)

31,0 - 42,0

31,0 - 42,0

Debit capabil (l/s)

2,7

3,8

 

            De la foraje apa este refulată printr-o conductă metalică cu Dn = 89 mm şi lungime de 20 m, respectiv 125 m, până la un rezervor de înmagazinare a cărui capacitate este de 100 m3, din care 50 m3 reprezinta rezerva intangibila pentru stingerea incendiului. Rezervorul este echipat cu pompă de incendiu.

            Forajele sunt prevăzute cu staţii de pompare, echipate cu pompe submersibile. In vecinatatea rezervorului de inmagazinare apa este amplasata o statie de distributie a apei catre consumatori, care are in dotare grup de pompare si recipienti hidrofor. Din rezervorul de înmagazinare apa este distribuită printr-o reţea de distribuţie inelara din conductă PEHD cu Dn = 89 mm şi lungime de cca. 500 m.

            Pentru inregistrarea consumului de apa exista montat un contor de apa la statia de pompare, verificat metrologic, si apometre montate la fiecare hala de crestere.

            Volume de apa asigurate din sursa (conf. Autorizatie SGA nr. 101/2008):

- zilnic maxim: 393,63 mc; 4,55 l/s; anual 143,67 mii mc

- zilnic mediu: 342,29 mc; 3,96 l/s; anual 124,94 mii mc

- zilnic minim: 297,64 mc; 3,44 l/s; anual 108,64 mii mc

           

            Gradul de recirculare al apei pe faze ale procesului de productie

Datorita specificului activitatii nu se practica recircularea sau reutilizarea apei in procesul tehnologic, dar se respecta cerintele BAT prin utilizarea celor mai bune tehnici pentru folosirea apei in scopul evitarii pierderilor si risipei, adica:

  • se folosesc instalatii automate cu consum de apa comandat prin calculator de proces
  • instalatii performanate pentru spalare-dezinfectie hale
  • se înregistreaza consumul de apa prin contoare de apa montate la fiecare hala.

 

4. Principalele activitati

            In cadrul fermei de la Bod, cresterea intensiva a pasarilor in serii de cate 42 de zile cuprinde urmatoarele etape: 

- popularea – puii de o zi sunt adusi de la statia de incubatie

- adapostirea – puii sunt adapostiti in hale amenajate pentru crestere la sol, pe asternut de paie tocate in amestec cu rumegus, asigurandu-li-se conditii de microclimat cu ajutorul unor instalatii automatizate

- furnizarea hranei – consta in furajarea cu ratii de furaj diferite atat cantitativ cat si calitativ, in functie de varsta puilor

- adaparea - sunt montate linii de adapare suspendate, dotate cu picuratori, regulator de presiune de liniei

- asistenta veterinara in vederea asigurarii starii de sanatate a pasarilor

- depopularea -  se realizează la sfârsitul ciclului de crestere (35-42 zile), după care păsările sunt transportate la abatorizare

- curatarea adaposturilor se realizeaza la sfirsitul fiecariu ciclu de productie si consta in scoaterea asternutului uzat din hale si curatarea si dezinfectarea acestora

- vidul sanitar - veterinar se realizeaza prin ruperea completa a ciclului evolutiv al germenilor patogeni

- gestionarea dejectiilor (asternutului uzat)

 

- Alte activităţi desfăşurate pe amplasament:      

  • Managementul deşeurilor;
  • Alimentarea cu energie electrică;
  • Alimentarea cu gaze naturale
  • Alimentarea cu apă – din bazin înmagazinare; apa forata din surse proprii;
  • Aprovizionare cu materii prime si materiale.

 

5. Emisii si reducerea poluarii

            Emisiile rezultate din activitatea de crestere a pasarilor sunt in principal:

- emisii din adăposturi, de la evacuarea asternutului uzat din adăposturi – activitatea se desfasoara la intervale rare de timp iar mijloacele de transport au remorci acoperite cu prelate pentru prevenirea imprastierii asternutului uzat si mirosului

- emisii de gaze din hale, de la turbosuflante - aerul este evacuat fortat prin sisteme de ventilaţie

- apa uzata tehnologica si menajera, care nu produce impact direct asupra mediului pentru ca nu exista descarcari directe in apele de suprafata/subterane, apa fiind vidanjata periodic;

- emisii de gaze de eşapament în incintă şi drumurile conexe

Emisiile din activitatile specifice sunt nesemnificative, sunt monitorizate si nu necesita instalatii speciale pentru retinere si dispersie poluanti. Dotarile existente au rolul de a controla si gestiona emisiile astfel incat sa nu deterioreze calitatea factorilor de mediu.

 

6. Minimizarea si recuperarea deseurilor

Gestiunea deseurilor in cadrul Fermei nr. 7 Bod se realizeaza in conformitate cu prevederile legale privind gestiunea deseurilor: sunt amenajate spatii speciale pentru stocarea temporara a deseurilor generate, stocarea se face selectiv – pe tipuri de deseuri, exista recipienti special destinati pentru depozitarea acestora si sunt incheiate contracte cu societati autorizate pentru predarea lor in vederea valorificarii sau eliminarii. Se completeaza documentele care insotesc deseurile si se tine evidenta gestiunii deseurilor, conform legislatiei de mediu in vigoare.

            Tipuri de deseuri generate, specifice profilului de activitate: dejectii animaliere, deseuri de tesuturi animaliere (cadavre pasari), ambalaje de plastic, ambalaje de sticla, deseuri menajere.

Ocazional se genereaza si alte tipuri de deseuri: deseuri echipamente electrice si electronice, deseuri corpuri de iluminat, deseuri metale feroase si neferoase, deseu lemn, etc., care sunt gestionate in conformitate cu legislatia de mediu in vigoare.       

            Pentru reducerea cantitatii de deseuri generate, se are in vedere:

  • inca din faza de achizitie materii prime si materiale, printr-o evidenta clara a necesarului, se achizitioneaza o cantitate strict necesara, fara a se crea stocuri inutile
  • materiile prime si materialele se depoziteaza corespunzator, pentru a se elimina deteriorarea calitatii acestora
  • verificarea periodica si intretinerea instalatiilor elimina posibilitatea deteriorarii echipamentelor si transformarea lor in deseuri
  • deseurile generate se depoziteaza selectiv, pe tipuri de deseuri si se predau in vederea valorificarii sau reciclarii.

 

7. Energie

Consumul specific de energie - pentru activitatile din cadrul Fermei nr. 7 Bod - are in vedere consumul de energie electrica si de gaze naturale. Sunt luate masuri pentru functionarea si intretinerea eficienta din punct de vedere energetic, respectandu-se conditiile BAT: se verifica periodic si se intretin utilajele si echipamentele conform cartilor tehnice; se izoleaza si etanseaza instalatiile de incalzire si cladirile/halele pentru mentinerea temperaturii; sunt sisteme automatizate de control ale microclimatului din halele de pasari.

 

8. Accidentele si consecintele lor

            In cadrul activitatilor desfasurate pe amplasament se iau toate masurile pentru prevenirea aparitiei accidentelor, atat prin desfasurarea activitatii personalului angajat in conformitate cu regulamentul intern si cu masurile de protectie a muncii cat si prin intretinerea si exploatarea corespunzatoare a tuturor instalatiilor existente.

 

9. Zgomot si vibratii

Sunt luate masuri de gestionare a zgomotului generat din activitati, pentru conformarea cu cerintele BAT: se intretin si se verifica periodic instalatiile si echipamentele si se inlocuiesc partile defecte; instalatiile generatoare de zgomot sunt amplasate in spatii inchise, activitatile posibil generatoare de zgomot se desfasoara in timpul zilei.

Nu se impun masuri sau dotari speciale pentru protectie impotriva zgomotului si a  vibratiilor.

 

10. Monitorizare

            Emisiile generate din activitatea desfasurata in cadrul fermei nu sunt semnificative si nu creaza impact asupra factorilor de mediu – aer, apa, sol,  sau asupra sanatatii populatiei.

Masuratorile efectuate periodic pentru unele dintre aceste emisii (pentru emisiile de poluanti provenite de la centralele termice, pentru apa subterana) au confirmat incadrarea in limitele prevazute de legislatia in vigoare.

Asadar, nu este necesara instituirea unui program special de monitorizare a emisiilor sau de montare a unor instalatii speciale pentru gestionarea lor ci doar un management corespunzator in ceea ce priveste utilizarea si intretinerea corespunzatoare a instalatiilor si echipamentelor de pe intreg amplasamentul.

Monitorizarile factorilor de mediu se realizeaza cu laboratoare acreditate, iar rezultatele monitorizarilor se transmit catre autoritatile competente.

            Factorii de mediu monitorizati in cadrul Fermei nr. 7 Bod sunt apa, aer, deseuri:

  • semestrial se monitorizeaza calitatea panzei de apa freatica, din forajul amplasat in incinta fermei
  • anual se monitorizeaza gazele arse de la centrala termica amplasata la filtrul sanitar prin laborator acreditat
  • periodic, la o frecvenţă de 2 ani, se efectuează verificări tehnice ale centralei termice şi se fac  măsurători ai parametrilor: CO, NOx, CO2, prin societati specializate si autorizate
  • se efectueaza analiza pentru imisiile de amoniac in zona halelor de crestere pasari in cazul existentei reclamatiilor
  • permanent se monitorizeaza deseurile generate pe amplasament, sunt gestionate corespunzator si se intocmeste evidenta gestiunii deseurilor, cu documentele aferente.

 

11. Dezafectare

In situatia incetarii definitive a activitatii se are in vedere redarea amplasamentului intr-o stare care sa permita utilizarea sa in viitor, vor fi realizate actiunile conform planului de inchidere si se vor avea in vedere cel putin urmatoarele aspecte: 

- inventarierea tuturor materiilor prime, substantelor si produselor finite si valorificarea acestora catre societati autorizate sau inapoierea catre furnizori;

- decuplarea de la alimentarea cu energie electrica, gaze naturale si apa a tuturor echipamentelor si instalatiilor;

- demontarea si conservarea tuturor instalatiilor si utilajelor;

- depopularea halelor, curatarea si dezinfectarea acestora

- golirea continutului de lichide din toate structurile subterane si supraterane: conducte si bazine colectoare;

- daca se impune, demolarea cladirilor, in conformitate cu normele legale specifice;

- inventarierea deseurilor periculoase si nepericuloase de pe amplasament, colectarea selectiva şi predarea lor in vederea valorificarii/eliminarii;

- refacerea amplasamentului, spalarea si dezinfectia totala a spatiilor de pe amplasament, pentru o posibila noua utilizare.

Activitatea desfasurata nu este de natura sa conduca la poluarea chimica a amplasamentului. De asemenea, pe amplasament nu exista zone de depozitare a deseurilor periculoase.

 

12. Alte aspecte legate de amplasamentul pe care se afla instalatia

            Ferma nr. 7 Bod a fost infiintata din anul 1985, profilul de activitate s-a pastrat de atunci si pana in prezent, adica de crestere pasari. Singurele diferente au fost de sistem de crestere al pasarilor (in baterii sau la sol) si de specie pasare (gaini ouatoare, tineret inlocuire rase usoare pentru oua de consum, pui de carne)

            Zona de locuit din satul Bod se afla la o distanta de aproximativ 550 m fata de amplasamentul fermei. In vecinatatea Fermei nr. 7 Bod nu sunt alte obiective de interes public, monumente istorice si de arhitectura, zone cu regim de restrictie instituit, zone de interes traditional.

            Obiectivul analizat este amplasat în afara ariilor de protecţie avifaunistică şi a siturilor de interes comunitar şi în afara zonelor protejate declarate la nivel naţional. Ferma se afla la o distanta de aprox. 3 km fata de situl de importanta comunitara Dealul Ciocas – Dealul Vitelului si fata de aria de protectie avifaunistica Muntii Bodoc – Baraolt. Activitatea fermei insa nu este de natura sa produca un impact negativ semnificativ asupra acestor zone protejate.

 

13. Limitele de emisie

            Dupa cum am mentionat la punctul 10. Monitorizari, emisiile generate din activitatea desfasurata in cadrul fermei nu sunt semnificative si nu creaza impact asupra factorilor de mediu – aer, apa, sol sau asupra sanatatii populatiei.

Masuratorile efectuate periodic pentru unele dintre aceste emisii (pentru emisiile de poluanti provenite de la centralele termice, pentru apa din panza freatica) au confirmat incadrarea in limitele prevazute de legislatia in vigoare.