Back

SC CRH (ROMANIA ) - Rezumat netehnic

REZUMAT NETEHNIC

 

Aceasta sectiune trebuie sa fie cat mai succinta, de obicei un paragraf pentru fiecare dintre titluri, dar permitand in acelasi timp o prezentare suficienta a activitatilor. Este oportunitatea dumneavoastra de a spune autoritatii responsabile de emiterea autorizatiei integrate de mediu cat de bine va desfasurati activitatea si imbunatirile pe care intentionati sa le faceti. Este preferabil sa completati aceasta sectiune dupa ce ati elaborat intreaga documentatie de solicitare, deoarece veti sti ce sa rezumati. Rezumatul va include:

1.1 DESCRIERE

O descriere succinta a activitatilor, scopul lor, produsele, diagrama proceselor instalatiei implicate, cu marcarea punctelor de emisii,  nivele de emisii din fiecare punct.

Principala activitate a SC CRH Ciment (Romania) SA Bucuresti, Punct de Lucru Hoghiz este producerea de ciment Portland prin procedeu uscat, in cuptor  rotativ cu o capacitate de productie de 4100 t/ zi.

Cimentul este o materie anorganica fin macinata care, in amestec cu apa, formeaza o pasta care face priza si se intareste si care, dupa intarire, isi confera rezistenta si stabilitatea chiar si sub apa.

Constituentii cimentului sunt :

- clincherul, o roca de sinteza fabricata in cuptor rotativ prin ardere si care este compusa in principal din silicati si aluminati de calciu;

- gips (CaSO4) care regleaza timpul de priza;

- alte adaosuri (zgura de furnal, cenusi, filer de calcar, trass, etc.) care confera proprietati deosebite .

Materiile prime folosite pentru obtinerea clincherului sunt calcarul, argila, materii prime alternative (inclusiv deseuri), iar adaosul de corectie este cenusa de pirita. Materiile prime sunt concasate cu concasoare cu ciocane tip WEDAG prevazute cu instalatii de desprafuire cu saci (capacitate 330 t/ora) si apoi sunt transportate la moara. Acestea sunt dozate si uscate anterior introducerii la moara de faina (capacitate 300 t/h).

Cu ajutorul rigolelor de extractie si a elevatorului, faina este transportata in silozurile de omogenizare apoi in silozurile de depozitare de unde cu ajutorul elevatorului cu cupe este transportat la  schimbatorul de caldura si in cuptor rotativ (capacitate 4100t/h),

Materiile prime sunt dozate gravimetric, dozatoarele avand capacitatea de 150 tone/ora pentru calcar, 250 tone/ora pentru argila si 25 tone/ora pentru pirita.

 La arderea clincherului, făina este alimentată în sistemul cuptorului rotativ unde este uscată, preîncălzită, calcinată şi sinterizată, pentru a produce clincher de ciment.

În procesul de ardere a clincherului este esenţială menţinerea temperaturii încărcăturii cuptorului între 1400 şi 1500oC, cu o temperatură a gazului de circa 2000oC.

Din cuptor, clincherul se varsa in racitorul gratar, unde are loc racirea lui rapida, granularea, concasarea iar apoi transportat cu benzi transpoartoare in cele trei silozuri de depozitare cu capacitatea totala de 15 500 t fiecare, silozurile sunt dotate cu instalatii de desprafuire (filtre cu saci).

Clincherul impreuna cu adaosurile se macina in trei mori tubulare cu bile, cu circuit inchis (capacitate 110 t/h) prevazute cu instalatii de desprafuire filtre cu saci.

Evacuarea cimentului din moara se face cu ajutorul elevatorului si sistemului de rigole pneumatice. Cimentul ajunge in separator unde este separat cu ajutorul discului de imprastiere in functie de distributia granulometrica. Dupa separare, cimentul cu finete mare este transportat prin intermediul rigolelor pneumatice la banda de transport care deverseaza in buncarul prevazut cu filtre cu saci, de la buncar fiind dirijat spre cele 10 silozuri de depozitare, in functie de sortiment.

Cimentul este transferat din silozuri  în cisterne de transport rutier / feroviar sau spre  statia de ambalare în saci alcatuita din 2 instalatii: o instalatie prevazuta cu 12 guri de insăcuire cu  capacitate de insăcuit de aproximativ 2200 t/zi,  iar  instalatia cealalta are şase guri de insăcuire cu capacitate de 1000 t/zi . Instalatiile sunt desprafuite cu filtre cu saci.

Schema fluxului tehnologic este prezentata in Anexa nr. 5.

  1. Prezentarea conditiilor prezente ale amplasamentului, inclusiv poluarea istorica

Punctul de lucru Hoghiz este amplasat in vecinatatea drumului judetean Hoghiz – Sercaia, la 4 km de comuna Hoghiz, intre satele Cuciulata si Fantana, la distanta de 3,5 km pe malul stang al raului Olt.

Anterior construirii uzinei, terenul amplasamenului era destinat agriculturii si pasunatului.

Activitatea pe amplasament a inceput in anul 1975, sub denumirea de ROMCIM Bucuresti, in cadrul careia functiona si Romcim Hoghiz. Societatea s-a privatizat in 1997, constituindu-se ca S.C. LAFARGE ROMCIM S.A. cu Sucursala Hoghiz, incepand din 01.09.2015 actionarul majoritar a devenit grupul CRH si nenumirea societatii a fost schimbata din Lafarge Ciment (Romania) S.A. in CRH Ciment (Romania) S.A.,.

Unitatea detine pentru acest amplasament:

  • Autorizatia Integrata de Mediu nr SB 03/15.07.2005 actualizata la data de 20.12.2013, actualizata in 30.09.2016
  • Autorizatie Gospodarire a Apelor nr. 112/23.09.2014, este in curs de reinnoire (documentele pentru reinnoire AGA, au fost predate la SGA Brasov cu nr. Inregistrare7321 / 08.09.2017).
  • Autorizatia privind emisiile de gaze cu efect de sera nr. 138/12.03.2013, actualizata in 21.12.2015
  • Autorizatie sanitara de functionare nr. 0185EV/08.10.2015, prelungit in data de 19.09.2016 emisa de catre DSP Brasov.

Reinnoirea Autorizatiei Integrate de Mediu se impune datorita: expirare AIM.

Din investigarea starii amplasamentului reies urmatoarele:

Calitatea solului

Sursele de poluare a solului sunt emisiile dirijate si fugitive, operatiile de incarcare/ descarcare a materiilor prime si auxiliare din mijloacele de transport si emisiile datorate circulatiei autovehiculelor.

 In acest sens, la nivelul unitatii au fost implementate o serie de masuri care au ca scop reducerea si prevenirea emisiilor de pulberi.

Monitorizarea solului se face conform AIM: 1/an.

Ultimele investigatii privind calitatea solului au fost realizate in septembrie 2016 si acestea au evidentiat ca nu s-au inregistrat depasiri, conform OM 756/1997.

 

Calitatea apei subterane – puturi de monitorizare

Rezultatele monitorizarii semestriale a apei freatice au aratat urmatoarele:

     Monitorizarile anterioare anului 2016, au aratat valori foarte scazute pentru indicatorii analizati, comparativ cu valorile din analizele de refetrinta efectuata in anul 2012.

Calitatea apei de suprafata - Raul Olt

Calitatea apei de suprafata in anul 2016 a fost analizata conform cerintelor din AGA (trimestrial) in laborator acreditat Renar.

Analizele efectuate nu au pus in evidenta diferente semnificative intre calitatea apei in amonte si aval de evacuare amplasament.

Calitatea apei evacuate de pe amplasament

Rezultatele monitorizarilor la nivelul anului 2016 au aratat urmatoarele:

      Pentru apele evacuate de la desnisipator si pentru apele evacuate de la statia de epurare    nu s-au inregistrat depasiri ale valorilor maxime admise  in AGA.

.     Calitatea apei potabile

In anul 2016 analizele de apa potabila nu au inregistrat depasiri.

 

      Calitatea aerului

Rezultatele monitorizarii emisiilor in aer la nivelul anului 2016 au aratat respectarea limitelor de concentratie impuse pentru toti indicatorii masurati.

Zgomot

Platforma industriala este amplasata intr-o zona izolata, neexistand riscul afectarii confortului populatiei prin emisii de zgomote si vibratii daunatoare. La nivelul unitatii nu se impun restrictii privind activitatea in timpul anului, indiferent de perioada desfasurarii activitatii. Cu toate acestea nivelul de zgomot este masurat si evaluat periodic.

Rezultatele masuratorilor efectuate pe amplasamentul unitatii la nivelul anului 2016 au aratat ca nu s-au inregistrat depasiri ale limitei maxime, admise pentru nivelul de zgomot (adica 87 dB(A) conform legislatiei in vigoare HG Nr. 493 din 12 aprilie 2006).

  1.      Alternative principale studiate de catre Solicitant (legate de locatie, justificare economica, orientare spre alt domeniu etc. )

BAT  - Document de referinta pentru Cele Mai Bune Tehnici Disponibile in industria cimentului, care au fost puse in aplicare de la constituirea Lafarge Ciment (Romania) prin programele de investitii si programele de conformare.

Tehnica aplicata este principiul de baza al filtrarii utilizand filtre cu saci, care, pe langa reducerea emisiilor de praf pana la nivele sub 5 mg/ mc indeparteaza, de asemenea, substantele care sunt absorbite de paticulele de praf, ca dioxine si metale, daca acestea sunt prezente.

Reducerea non-catalitică selectivă (SNCR) presupune injectarea de compuşi NH2-X în gazele evacuare pentru reducerea NO la N2. Reacţia este optimă într-un domeniu de temperatură de circa 800 - 1000oC, fiind necesar un timp suficient de reţinere pentru ca agenţii de injectare să reacţioneze cu NO.

Adaosul de absorbanţi, cum ar fi varul stins (Ca(OH)2), varul nestins (CaO) sau cenuşa zburătoare activată cu continut mare de CaO în gazele evacuate de la cuptor, poate absorbi o parte a SO2..

SO2 va reactiona cu varul pentru a forma CaSO3 si CaSO4, care ulterior patrund in cuptor impreuna cu materia prima si sunt inglobate in clincher.