Back

„Reabilitare dig apărare pe râul Olt la Comana, judeţul Braşov, lucrari in regim de urgenta in baza HG nr. 582/02.08.2018” ADMINISTRATIA BAZINALA DE APA OLT

                    

Ministerul Mediului

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului

AGENŢIA PENTRU PROTECŢIA MEDIULUI BRAȘOV

 

 
 

DECIZIA ETAPEI DE INCADRARE 

 

  • PROIECT -

 

 

Ca urmare a solicitării depuse ADMINISTRATIA BAZINALA DE APA OLT, cu sediul în jud. Judetul Valcea, mun.Valcea, str.Remus Bellu, nr.6, înregistrată la APM Brasov cu nr. 2640 din 12.02.2019, in baza:

              -  Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice și private asupra mediului;

               - Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sǎlbatice, aprobata cu cu modificǎri și completǎri prin Legea nr. 49/2011, cu modificarile si completarile ulterioare;

si ca urmarea a completarii documentatiei cu nr. 2640 din 12.02.2019, nr. 3033 din 18.02.2019, nr. 5813 din 02.04.2019, nr. 6699 din 10.04.2019, nr. 6858 din 11.04.2019, nr. 6894 din 12.04.2019, nr. 6862 din 11.04.2019, nr. 6788 din 11.04.2019, nr. 6902 din 12.04.2019, nr. 7612 din 25.04.2019, nr. 5657 din 29.03.2019,

autoritatea competentă pentru protecţia mediului decide, ca urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei Comisiei de Analiza Tehnica din data de 15.04.2019, că proiectul „Reabilitare dig apărare pe râul Olt la Comana, judeţul Braşov, lucrari in regim de urgenta in baza HG nr. 582/02.08.2018”, propus a fi amplasat în jud. Brasov, com. Comana, extravilan, conform certificatului de urbanism  nr. 333 din 03.09.2018 eliberat de Consiliul Judetean Brasov,  nu se supune evaluarii impactului asupra mediului, nu se supune evaluarii adecvate si nu se supune evaluarii impactului asupra corpurilor de apa.  

 

Justificarea prezentei decizii:

I. Motivele pe baza carora s-a stabilit necesitatea neefectuarii evaluarii impactului asupra mediului sunt următoarele:

  1. proiectul se încadreaza în prevederile Legii nr. 292/2018, privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului, Anexa 2, pct.13, lit. a)  Orice modificări sau extinderi, altele decât cele prevăzute la pct. 22 din anexa nr. 1, ale proiectelor prevăzute în anexa nr. 1 sau în prezenta anexă, deja autorizate, executate sau în curs de a fi executate, care pot avea efecte semnificative negative asupra mediului;               
  2. titularul și APM Brașov au mediatizat în presa locală cât și pe pagina web atât depunerea solicitării acordului cât și decizia etapei de încadrare;
  3. lipsa observațiilor din partea publicului interesat;
  4. în urma parcurgerii listei de control pentru etapa de încadrare și a analizarii criteriilor de selectie pentru stabilirea necesitatii efectuarii evaluarii impactului asupra mediului, prevăzute în Anexa 3 din Legea nr. 292/2018, s-a constatat ca proiectul analizat nu este susceptibil de a avea impact semnificativ asupra mediului, din următoarele considerente:

 

1. Caracteristicile proiectului:

            a) dimensiunea și conceptia întregului proiect:

Situatie existenta:

Lucrările existente care fac obiectul prezentei documentatii la faza DALI sunt reprezentate de linia de aparare impotriva inundatiilor pe raul Olt și paraul Comana pe sectoare adiacente localitatilor Comana de Jos și Crihalma, comuna Comana, jud. Brasov.

 

În urma precipitațiilor abundente în anul 2018 comuna Comăna a fost afectată de puternice viituri și scurgeri de pe versanti, înregistrând importante pagube.

Astfel, in perioada 28.06 – 05.07.2018 au fost afectate:

  • Comuna Comăna: Pod DJ 104K, 7 anexe gospodărești, 7 fântâni;                                              
  • Sat Comăna de Jos: 0,6 km Drum județean; 3,5 km construcții hidrotehnice;
  • Sat Crihalma: teren agricol (lucernă, porumb, ovaz, grâu) 59 ha; pășuni/fânețe 971 ha             

Pentru prevenirea inundării localitatilor și terenurilor adiacente în ipoteza aparitiei unor noi viituri în zonele în care digurile au fost afectate de cele din perioada iunie-iulie 2018 este necesara refacerea lucrarilor de aparare.

 

Situatie propusa:

Obiectivul proiectului este cu prioritate social constand în refacerea liniei de aparare impotriva inundatiilor pe raul Olt și paraul Comana pentru prevenirea calamitaților produse de apele mari asupra populației și asupra obiectivelor social-economice amplasate în zona.

ETAPA I – Lucrari cuprinse in HG nr. 582/02.08.2018

Lucrările propuse sunt lucrări de reparații ale obiectelor existente:

Lucrările de intervenție constau în refacerea lucrarilor de aparare impotriva inundatiilor:

  • dig mal stâng raul Olt și paraul Comana L = 1826 m
  • dig mal drept raul Olt  L = 1768 m

Cotele de refacere a coronamentului digurilor au fost determinate în raport cu cotele din zonele în care digul nu a fost degradat.

Caracteristicile geometrice ale secțiunii transversale ale digurilor:

1. Dig mal drept raul Olt

- lățime coronament 3 m

- inclinare taluz interior 1:2,5

- inclinare taluz exterior 1:3

2. Dig mal stâng raul Olt

- lățime coronament 3 m

- inclinare taluz interior 1:2,5

- inclinare taluz exterior 1:3

3. Dig mal stâng parau Comana

- lățime coronament 3 m

- inclinare taluz interior 1:2,5

- inclinare taluz exterior 1:2,5

Breșa din digul de pe malul drept al raului Olt se reface astfel:

- se vor realiza trepte în corpul digului la capetele breșei; treptele vor avea lățimea și înălțimea de 1,5 m.

- umpluturile în corpul digului se vor realiza dupa aceeași forma a secțiunii transversale și prin aceiași tehnologie de execuție ca la refacerea digului de pe malul drept al raului Olt.

 

ETAPA II – Lucrari pentru inchiderea liniei de aparare

Lucrarile de interventie constau in refacerea lucrarilor de aparare impotriva inundatiilor – dig mal drept raul Olt pe L = 886 m, amonte de amplasamentul podului existent (distrus).

Cotele de refacere a coronamentului digurilor au fost determinate în raport cu cotele din zonele în care digul nu a fost degradat.

Dig mal drept raul Olt

- lățime coronament 3 m

- inclinare taluz interior 1:2,5

- inclinare taluz exterior 1:3

In zona cuprinsa intre profilele P17B și P18B este în derulare o investiție ce consta în construirea unui pod nou ce va înlocui podul distrus în urma inundatiilor. Podul nou este propus a se realiza la aproximativ 30 m amonte de cel distrus.

Dupa realizarea noului pod este obligatoriu sa se închidă linia de aparare de pe râul Olt în zona afectata de execuția podului.

Organizarea de santier

Spatiul pentru amplasarea organizarii de santier va avea posibilitati de racordare la reteaua de alimentare cu energie electrica si celelalte utilitati.

- In perimetrul lucrarilor propuse, pe spatial pus la dispozitie de cei interesati, constructorul isi va amenaja spatiile de depozitare a materialelor precum si spatiul pentru utilaje si autovehicule.

- Amplasarea de toalete ecologice vidanjabile

- La terminarea lucrarilor, constructorul va dezafecta zona organizarii de santier, readucandu-se terenul la starea initiala.

Caile de acces vor fi intretinute pe toata durata executiei.

Săpăturile s-au prevăzut mecanic și manual (conform antemăsurătorilor).

 

b) cumularea cu alte proiecte existe și/sau aprobate: in zona nu sunt  in desfasurare alte proiecte.

c)utilizarea resurselor naturale în special a solului, a terenurilor, a apei și a biodiversitatii: nu este cazul;

d) productia de deșeuri:

           – deseurile rezultate in urma desfasurarii lucrarilor prevazute prin proiect (deseuri de materiale de constructie, deseuri de lemn, deseuri metalice, deseuri generate din activitatea de birou din cadrul organizarii de santier) si deseurile municipale amestecate vor fi stocate selectiv, pe suprafete special amenajate si vor fi valorificate/eliminate cu societati autorizate, dupa caz;

            – Pământul excedentar, în cantitățile specificate se va îndepărta din zona de lucru, chiar pe parcursul lucrarilor de terasamente. Depozitarea temporara sau definitiva a pământului excedentar se va face conform prevederilor HG. nr. 856 din 16.08.2002 privind evidenta gestiunii deșeurilor și aprobarea listei cuprinzând deșeurile, inclusiv deșeurile periculoase.

e) poluarea și alte efecte negative:

- pe perioada derularii lucrarilor de construire emisiile sunt generate de utilajele de executie/transport; substantele poluante pentru atmosfera se vor incadra in valorile limita ale emisiilor stabilite de Ord. MAPM nr. 462/1993 cu modificarile si completarile ulterioare coroborat cu Lg. nr. 104/2011, iar nivelul maxim al zgomotului produs se va incadra in limitele impuse de SR 10.009/2017;

f) riscul de accidente majore și/sau dezastre relevante pentru proiectul în cauză, inclusiv cele cauzate de schimbările climatice, conform informațiilor științifice – proiectul propus se relaizeaza pentru prevenirea inundării localitatilor și terenurilor adiacente în ipoteza aparitiei unor noi viituri;

g) riscurile pentru sănătatea umanănu este cazul.

 

2. Amplasarea proiectelor:.

a) utilizarea actuala și aprobata a terenurilor: terenurile aflate in extravilanul com. Comana, apartinand domeniului public administrat ABA OLT – SGA Brasov. Suprafata totala a terenurilor afectate de lucrari este de 3500 ml. Destinatia actuala a terenurilor afectate de investitie este de domeniul public – albia majora a raului Olt, conform Certificatului de urbanism nr. 333 din 03.09.2018 emis de Consiliul Judetean Brasov.

b) bogatia, disponibilitatea, calitatea și capacitatea de regenerare relative ale resurselor naturale (inclusiv solul, terenurile, apa și biodiversitatea) din zona și subteranulul acestuia – nu este cazul;

c) capacitatea de absorbtie a mediului natural, acordandu-se o atentie speciala următoarelor zone:

i) zonele umede, zone riverane, guri ale raurilor – albia majora a raului Olt;

ii) zonele costiere și mediul marin - nu este cazul;

iii) zonele montane și forestiere – nu este cazul;

iv) rezervatii și parcuri naturale – nu este cazul;

v) zone clasificate sau protejate conform legislatiei în vigoare: zone Natura 2000 desemnate în conformitate cu legislatia privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei salbatice; zonele prevăzute de legislatia privind aprobarea planului de amenajare a teritoriului national – Sectiunea a III – a – zone protejate, zonele de protectie instituite conform prevederilor legislatiei din domeniul apelor, precum și a celei privind caracterul și marirea zonelor de protectie sanitara și hidrogiologica – proiectul este inclus partial in ROSPA0099 Podisul Hartibaciului si ROSCI0909 Hartibaciu de Sud-Est;

vi) zonele în care au existat deja cazuri de nerespectare a standardelor de calitate a mediului prevăzute de legislatia nationala și la nivelul Uniunii și relevante pentru proiect sau în care se considera ca exista astfel de cazuri - nu este cazul;

vii) zone cu densitate mare a populatiei – proiectul nu se desfasoara in aproperea zonelor de locuinte;

viii) peisajele și situri importante din punct de vedere istoric, cultural sau arheologic – nu este cazul.

 

3. Tipurile și caracteristicile impactului potential:

a) importanta și extinderea spatiala a impactului: aria geografica și numarul persoanelor afectate – nu este cazul;

b) natura impactuluinu este cazul;

c) natura transfrontiera a impactului – nu este cazul;

d) intensitatea și complexitatea impactului – impact redus;

e) probabilitatea impactului – redusa, doar pe perioada executarii lucrărilor propuse prin proiect;

f) debutul, durata, frecventa și reversibilitatea preconizate ale impactului – pe perioada executarii lucrărilor durata impactului va fi scurta.

g) cumularea impactului cu impactul altor proiecte existente și/sau aprobate - nu este cazul;

h) posibilitatea de reducere efectiva a impactului – nu este cazul.

 

II. Motivele pe baza carora s-a stabilit necesitatea neefectuarii evaluarii  adecvate, sunt următoarele:

  • proiectul intra sub incidenta OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei salbatice, cu modificarile și completarile ulterioare, proiectul fiind inclus partial in ROSPA0099 Podisul Hartibaciului si ROSCI0909 Hartibaciu de Sud-Est;
  • conform adresei ANANP nr. 3211 din 12.04.2019, proiectul nu este susceptibil sa influenteze negativ starea de conservare a speciilor si  a habitatelor pentru care au fost constituite aceste arii naturale protejate;
  • Avizul favorabil cu conditii nr. 328 din 24.04.2019 emis de ANANP; 
  • in urma parcurgerii listei de control pentru etapa de incadrare, din cadrul procedurii de evaluare adecvata, a rezultat ca proiectul propus nu va avea impact semnificativ asupra integritatii ariei naturale protejate de interes comunitar;

      -  pentru proiect a fost emise punctul de vedere intocmit de Biroul CFM din cadrul APM Brasov;

- lucrarile desfasurate conform datelor tehnice nu vor avea efecte negative semnificative asupra populatiilor speciilor pentru care au fost desemnate siturile.

III. Motivele pe baza carora s-a stabilit necesitatea neefectuarii evaluarii impactului asupra corpurilor de apa:

- proiectul intră sub incidenţa art. 48 din Legea apelor nr.107/1996, cu modificările şi completările ulterioare. Titularul detine Avizul de gospodarire a apelor nr. 110 din 12.12.2018  emis de ANAR.

 

Conditiile de realizare a proiectului:

  1. Se vor respecta prevederile OUG nr. 195/2005, aprobată prin Legea nr.265/2006 cu modificările şi completările ulterioare, privind protecţia mediului;
  2. Se vor respecta prevederile OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu  modificările si completările ulterioare;
  3. Se vor respecta prevederile si conditiile impuse prin Avizul de gospodarire a apelor nr. 110 din 12.12.2018 emis de ANAR;
  4. Se vor respecta conditiile impuse in Avizul favorabil nr. 328 din 24.04.2019 emis de ANANP; 
  5. Pe tot parcursul execuție lucrărilor se vor respecta prevederile legislaţiei de mediu în vigoare, condiţiile impuse prin toate actele de reglementare emise de autorităţile implicate şi proiectul înaintat spre avizare;
  6. Se va evita afectarea de către infrastructura temporară, creată în perioada de desfăşurare a proiectului, a altor suprafeţe decât cele pentru care a fost emisă prezenta aprobare de dezvoltare;
  7. Drumurile de acces şi tehnologice, toate zonele a căror suprafaţă (învelişul vegetal) a fost afectată, vor fi refăcute şi vor fi redate folosinţelor iniţiale;
  8. Răspunderea pentru refacerea amplasamentului, drumurilor de acces și tehnologice, etc. revine în totalitate titularului de proiect;
  9. Se va acorda atenţie manevrării utilajelor în apropierea zonelor locuite; Se vor lua măsuri corespunzatoare de a nu degrada sau ocupa terenul din zona limitrofa;
  10. Deșeurile rezultate la faza de implementare a proiectului vor fi colectate selectiv, cu posibilităţi de eliminare/valorificare cu societăţi autorizate; vor fi evacuate ritmic, fără a bloca căile de acces pietonale și stradale;
  11. Se va evita depozitarea necontrolata a deșeurilor rezultate;
  12. Se va asigura salubrizarea zonei și mentinerea curateniei pe traseul drumurilor de acces, pe toata perioada realizarii lucrărilor;
  13. Se vor lua măsuri pentru evitarea poluării solului, prin depozitarea pe suprafeţe impermeabile a materialelor și a deșeurilor rezultate în urma implementarii proiectului;
  14. Pentru evitarea poluarii accidentale cu materiale periculoase (scurgeri accidentale de combustibili, de ulei de motor), reparatiile mijloaceor de transport/utilajelor se vor executa doar la societati autorizate.
  15. În cazul unor poluări accidentale proiectantul şi constructorul răspund în solidar;
  16. Nu se vor evacua ape uzate neepurate sau insuficient epurate în emisari naturali, canale de desecare, rigole stradale sau freatic atat pe perioada execuției lucrărilor cat și dupa aceasta;
  17. Se vor alege trasee optime din punct de vedere al protectiei mediului, pentru deplasarea vehiculelor care transporta materialul excavat care pot elibera în atmosfera particule fine; transportul acestor materiale se va face pe cat posibil cu vehicule dotate cu prelate;
  18.  Transportul materialelor și transportul utilajelor grele se va realiza pe traseele stabilite, astfel încat sa nu creeze disconfort locuitorilor din zona;
  19.  Titularul proiectului raspunde pentru refacerea zonelor afectate de implementarea proiectului;
  20.  Organizarea de șantier va respecta obligatoriu măsurile specifice pentru reducerea şi/sau eliminarea efectelor generate de acestea asupra sănătăţii umane și mediului înconjurător. Se vor avea în vedere:

• împrejmuirea corespunzătoare a zonelor de lucru, montarea de avertizoare, etc;

• organizarea de șantier se va realiza astfel încât impactului generat de aceasta asupra factorilor de mediu locali pe timpul derulării lucrărilor prevăzute prin proiect să fie cât mai redus;

• organizarea de șantier va fi amenajată astfel încât să asigure facilităţile de bază conform prevederilor Legii nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcţii, cu modificările și completările ulterioare, după caz;

• întreţinerea corespunzătoare a utilajelor/mijloacelor de transport utilizate în lucrările de construcţii în vederea evitării scurgerilor de combustibili și uleiuri uzate pe sol/apă și de alte substanţe toxice și periculoase;

• se interzice stocarea temporară și depozitarea carburanţilor și substanţelor periculoase în zona aferenta amplasamentului;

• în perioada de execuție a lucrărilor vor fi stabilite zone de parcare a autovehiculelor și a utilajelor utilizate;

• este interzisă părăsirea incintei organizării de șantier cu roţile autovehiculelor şi/sau caroseria murdară;

În conformitate cu prevederile OUG nr.195/2005, aprobată prin Legea nr.265/2006 privind protectia mediului, cu modificările și completările ulterioare - "Art. 15 alin (2) lit a - «Titularii proiectelor au obligaţia de a notifica autoritatea competentă pentru protecţia mediului dacă intervin elemente noi, necunoscute la data emiterii actelor de reglementare, precum și asupra oricăror modificări ale condiţiilor care au stat la baza emiterii actelor de reglementare, înainte de realizarea modificării»;

Conform art. 21, alin.(4) din OUG. 195/2005 privind protectia mediului, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările și completările ulterioare ”răspunderea pentru corectitudinea informaţiilor puse la dispoziţia autorităţilor competente pentru protecţia mediului și a publicului revine titularului proiectului”.

 

          Conform prevederilor Legii nr. 292/2018:

  - anexa 5, art. 43, alin. (3) la finalizarea proiectelor publice si private care au facut obiectul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, autoritatea competenta pentru protectia mediului care a parcurs procedura verifica respectarea prevederilor deciziei etapei de incadrare;

 -  anexa 5, art. 43 alin. (4) procesul - verbal intocmit in situatia prevazuta la alin. (3) se anexeaza si face parte integranta din procesul - verbal de receptie la terminarea lucrarilor.

 - anexa 5, art. 34, alin. (1) titularul de proiect are obligația de a notifica în scris autoritatea competentă pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenită după emiterea deciziei etapei de încadrare, acordului de mediu și anterior emiterii aprobarii de dezvoltare;

 - anexa 5, art. 34, alin (2) notificarea prevazuta la alin. (1), insotita de raportul de verificare intocmit in conformitate cu prevederile art. 20 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 292/2018 de catre verificatorul de proiecte atestat in conditiile legii pentru cerinta esentiala D) igiena, sanatate si mediu inconjurator prevazuta la art. 3 din Ordinul ministrului dezvoltarii regionale si administratiei publice nr. 2264/2018 sau dupa caz de punctul de vedere al autoritatii competente emitente a aprobarii de dezvoltare conform art. 20 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 292/2018, se depune în termen de 10 zile de la data aparitiei necesitatii modificarii/extinderii;

 - art. 18, alin. (13 ) in cazul in care una dintre deciziile prevazute la alin. (8) si (9) nu se emite in termen de 5 ani de la emiterea acordului de mediu, titularul proiectului este obligat sa se adreseze autoritatii de mediu emitente in vederea confirmarii faptului ca acordul de mediu nu este depasit.

 

            Proiectul propus nu necesita parcurgerea celorlalte etape ale procesului de evaluare a impactului asupra mediului de evaluare adecvata si de evaluare asupra corpurilor de apa.

 

            Pentru legalitatea si autenticitatea documentelor depuse la dosar se face raspunzator titularul proiectului.

Prezentul act nu exonerează de răspundere titularul, proiectantul şi/sau constructorul în cazul producerii unor accidente în timpul execuției lucrărilor sau exploatării acestora.

Nerespectarea prevederilor prezentei decizii a A.P.M. Brașov se sanctioneaza conform prevederilor legale în vigoare.

 

Prezenta decizie este valabilă pe toată perioada de realizare a proiectului, iar in situatia cand intervin elemente noi, necunoscute la data emiterii prezentei decizii, sau se modifica conditiile care au stat la baza emiterii acesteia, titularul  proiectului are obligatia de a notifica autoritatea competenta emitenta.

 

            Prezenta decizie poate fi contestată în conformitate cu prevederile Legii nr. 292/2018 şi ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare.

    

 

                                                 DIRECTOR EXECUTIV,

                                                      Ciprian BĂNCILĂ                                                                                         

                                                                                                    

 

 

  SERVICIUL A.A.A,                                                                  ȘEF BIROU C.F.M.,

     Daniela BIRĂU                                                                          Sorin Hornoiu

    

     

 

                                                                                                   

             ÎNTOCMIT:                                                                       ÎNTOCMIT:

  Consilier  Codruta SAUCA                                               Consilier Andreea BOGDAN