Back

DECIZIA ETAPEI DE INCADRARE DI 457_P_EURO STRADA SRL

 

 

DECIZIA ETAPEI DE INCADRARE

Nr. 457/I din 21.09.2017

...

            Ca urmare a solicitării de emitere a acordului de mediu adresate de SC EURO STRADA SRL, cu sediul in  jud. Brasov, mun. Brasov, Calea Bucuresti nr. 5, bloc 41, scara A, ap.4, jud.Brasov, inregistrata la APM Brasov cu nr. 11705/20.07.2017 (solicitare inregistrata electronic cu nr. 891/19.07.2017), in baza:

  • HG 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice si private asupra mediului, cu modificarile si completarile ulterioare;
  • OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si fauneu salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare,

şi ca urmare a completarilor depuse sub nr. 12721/07.08.2017, nr. 13498/25.08.2017, nr. 13575/28.08.2017, nr. 13713/31.08.2017, nr. 14356/07.09.2017 si sub nr. 14614/12.09.2017.

autoritatea competenta pentru protectia mediului Brasov decide, ca urmare a consultarilor desfasurate in cadrul sedintei Comisiei de Analiza Tehnica din data de 04.09.2017, ca proiectul „Legalizare constructie hala cu regim de inaltime P+E(partial), centrala termica cu cazan de abur, centrala termica apa calda cu destinatie de spalatorie si vopsitorie articole textile; Construire statie de epurare” propus a fi realizat in jud. Brasov, com. Tarlungeni, sat Carpinis, str. Principala F.N., nu se supune evaluarii impactului asupra mediului si nu se supune evaluarii adecvate.

 

            Justificarea prezentei decizii:

I. Motivele care au stat la baza deciziei etapei de incadrare, in procedura de evaluare a impactului asupra mediului, sunt urmatoarele:

  1. proiectul intră sub incidenţa HG nr. 445/2009 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului in Anexa 2, la pct. 8, lit. b) instalatii pentru pretratarea (operatii ca spalare, inalbire, mercerizare) sau vopsirea fibrelor ori textilelor, la pct. 11, lit. c) statii pentru epurarea apelor uzate, altele decat cele prevazute in anexa nr. 1 si coroborat cu pct. 13, alin. a) Orice modificări sau extinderi, altele decât cele prevăzute la pct. 22 din anexa nr. 1, ale proiectelor prevăzute în anexa nr. 1 sau în prezenta anexă, deja autorizate, executate sau în curs de a fi executate, care pot avea efecte semnificative negative asupra mediului;
  2. titularul si APM Brasov au mediatizat in presa locala cat si pe pagina web atat depunerea solicitarii acordului cat si decizia etapei de incadrare;
  3. s-au inregistrat observatii din partea publicului interesat;
  4. activitatea care se va desfasura in urma implementarii proiectului mai sus  mentionat se incadreaza in Anexa 1 din Legea 278/2013 privind emisiile industriale la pct. 6.2:  Pretratea (operatiune de tip spalare, inalbire, mercerizare) sau vopsirea fibrelor textile ori a textilelor, cu capacitate de tratare de peste 10 tone/zi, dar capacitatile declarate sunt sub valorile prag  stabilite prin lege, respectiv capacitatea maxima de vopsire/amplasament  va fi de 2440 kg/zi materiale textile (2,44 tone/zi).
  5. in urma parcurgerii listei de control pentru etapa de incadrare si a analizarii criteriilor de selectie pentru stabilirea necesitatii efectuarii evaluarii impactului asupra mediului, prevazute in Anexa 3 din HG nr. 445/2009, a verificarii amplasamentului si a punctelor de vedere formulate de autoritatile implicate, respectiv SGA Brasov (inregistrat sub nr.13713/31.08.2017), GNM Brasov (inregistrat sub nr.13575/28.08.2017), DSP Brasov (inregistrate sub nr.13498/25.08.2017 si nr.14614/21.09.2017) ca raspuns la petitia inregistrata la APM Brasov cu nr. 12278/02.08.2017, cat si a lipsei altor puncte de vedere din partea membrilor Comisiei de Analiza Tehnica din data de 04.09.2017, s-a constatat ca proiectul analizat nu este susceptibil de a avea impact semnificativ asupra mediului, din urmatoarele considerente:

 

            1. Caracteristicile proiectului:

a) marimea proiectului:

Prin proiect se propune intrarea in legalitate a unor spatii industriale in scopul desfasurarii activitatii de finisare materiale textile si reamenajarea halei industriale existente si amenajarea  dotarilor conexe necesare pe terenul aflat in proprietate a SC Eurostrada SRL, conform  extras CF nr.106537 (S=3340 mp), extras CF nr. 104295, (S=5491 mp)  si  extras CF nr.104284 (S= 12859 mp), in suprafata totala de 21690 mp.

Hala de productie se va reamenaja intr-o hala industriala existenta,  pe amplasamentul identificat cu extras CF nr. 106537, statia de epurare se va amenaja  pe amplasamentul identificat cu extras CF nr. 104295, iar centrala termica se va amenaja pe amplasamentul identificat cu extras CF nr. 104284.

Amenajare spatiu de productie:

Activitatile de productie si administrative se vor desfasura in hala de productie industriala avand regim de înălțime P+Epartial,  cu suprafata construita de 1176,7 mp si suprafata desfasurata de 1623,97 mp – constructie de tip hala metalica, cu o forma rectangulata formata dintr-o structura metalica in cadre. Constructia va fi inpartita in doua: zona de birouri si zona de productie cu urmatoarele functiuni:

La parter  pe o suprafata totala de 1148, 97 mp sunt prevazute:

  • zona de productie propriu-zisa in care se vor amplasa echipamente pentru activitatile de finisare materiale textile, cum sunt: masini de vopsit si spalat, centrifuge, uscatoare, cabine de sprayere si alte echipamente pentru tratamente mecanice.
  • spatii conexe: birouri de productie, spatiu de receptie si expeditie, magazie, design, hol, grupuri sanitare.

La etaj, pe o suprafata totala de 409.39 mp sunt prevazute urmatoarele spatii: sala de protocol, showroom, birouri, laborator, magazia de vopsele si alte spatii conexe (grupuri sanitare, vestiare, bucatarie, sala de mese, hol).

Amenajare dotari conexe:

Amenajare camera centrale termice. Camera in care vor fi amplasate centralele termice, cu suprafata de 40 mp, se va amenaja intr-o cladire existenta amplasata in partea de Vest a halei de productie. Amenajarea se va face prin recompartimentare cu pereti despartitori, montare de usa metalica cu deschidere spre exterior, asigurare de priza de aer neobturabila conform normelor ISCIR, amenajare grup sanitar pentru  personal centrala.

 Statia de epurare

Pe latura de sud a incintei industriale, pe un teren de cca.168 mp, este amenajata o statie de epurare ape reziduale.

 

Descriere proces tehnologic:

Procesul tehnologic difera in functie de piesele din materiale textile primite de la terti si cerintele clientilor. In linii mari se disting urmatoarele categorii de activitati:

  • Receptia marfii
  • Spalare materiale textile
  • Vopsire materialelor textile
  • Uscare materialelor textile
  • Realizar de efecte speciale, daca este cazul
  • Calcare
  • Control de calitate (CTC) si ambalare.

 

Materia prima consta din materiale textile de diferite forme, dimensiuni si calitati-provenite de la terti. 

Materialele auxiliare: Pentru finisarea materialelor textile: coloranti, detergenti, agenti de dezapretare, enzyme acide sau neutre, emolienti, rezine, pigmenti, inalbitori, fixatori, agenti de neutralizare, aditivi. Pentru spalarea materialelor textile nu sunt utilizati solventi organici.

Pentru epurarea apelor reziduale: agenti de neutralizare, floculanti, pudra de carbune activ.

Pentru prepararea agentului termic se foloseste combustibil lichid usor (CLU).

Depozitarea colorantilor se face in ambalajul original, pe rafturi in magazia de vopsele (S=20 mp).

Pentru vopsire sunt utilizati coloranti sub forma de pulberi (fara continut de solventi organici).

Depozitarea celorlalte amestecuri sau substante chimice (detergenti, agenti de dezapretare, enzyme, emolienti, rezine, pigmenti, inalbitori, fixatori, agenti de neutralizare, aditivi) se face separat, pe categorii, in depozitul de chimicale (S= 400 mp), prevazut cu rafturi si canal colector pentru scurgeri accidentale, suprafata rezistenta la agenti chimici. Stocarea se face in tavi de retentie, in ambalajul original.

 

Dotari propuse:

a)Dotari pentru activitatile  de productie propriu-zise, unde sunt prevazute:

Utilaje de spalare si vopsire:

Masini de spalat si/sau vopsit– 8 buc;

Masini de spalat si/sau vopsit– 2 buc;

Masina de spalat si/sau vopsit– 1 buc;

Masini de spalat/vopsit -2 buc.

Aparat destinat probelor de vopsire – 1 buc.

Utilaje pentru centrifugare (stoarcere):

Centrifugi mari– 2 buc;

Centrufugi mici– 2 buc.

Utilaje pentru uscare:

Uscatoare– 6 buc;

Uscatoare– 2 buc.

Utilaje pentru efecte speciale:

Suporti pentru realizarea operatiei de tocire (scrapping) – 4 buc orizontale + 4 buc verticale

Cabine spray pentru aplicarea unei pelicule de permanganat de potasiu, rezina sau pigment – 2 buc

Presa pentru polimerizarea si fixarea foliei pe suprafata textila partiala/totala, procesul avand aspect lucios – 1 buc;

Cuptor pentru polimerizarea si fixarea rezinei pe suprafata textila totala – 1 buc;

Aparat de calcat pantaloni (topper) – 2 buc;

Masa de calcat – 2 buc.

b) Dotari pentru activitati conexe:

- Instalatii de ardere prevazute pentru preparare agent termic (abur tehnologic si apa calda):

Centrala termica echipata cu un cazan de pardoseala tip ARIKAZAN tip ACK2 (Pn=291KW) pentru incalzire spatii de productie si administrative si boiler bivalent de 500 l pentru apa calda menajera.

Centrala termica cu cazan de abur LOOS tip U-HD 300 (Pn=2940kW) - pentru prepararea aburului folosit in procesul tehnologic. Cazanul este prevazut cu rezervor cu apa de alimentare (degazor termic V=3,5 mc), statie de dedurizare apa DUPLEX apa, Q=10 mc/h, distribuitor de abur.

Depozitarea combustibilului lichid usor (CLU) utilizat drept combustibil la centralele termice se face in 2 rezervoare verticale existente,  de cate 30 mc fiecare. Rezervoarele sunt prevazute cu cuva de retentie, pompa si retea de alimentare la rezervorul de alimentare de 1 mc aflat in camera centralelor termice.

- Instalatii de aer comprimat: Compresor tip Atlas Copco.

- Statie de epurare ape uzate prevazuta cu trepte mecano-chimica, biologica si adsorbtie pe carbune activ. (Qmax=150 mc/zi).

-Instalatii tehnologice: 

  • retea de alimentare cu apa rece;
  • retea de conducte de alimentare cu abur de la camera centralei termic;
  • retea de alimentare cu aer comprimat;
  • canal (retea) de alimentare cu combustibil lichid usor (CLU) de la rezervoarele cu CLU existente, la camera centralei termice
  • retea canalizare ape uzate menajere, tehnologice si pluviale

Emisiile din mediul de lucru sunt evacuate prin ventilatie naturala (6 trape montate in tavanul halei de productie + 6 ferestre) si prin ventilatie fortata (2 ventilatoare montate in peretii halei).

 

  1. Alimentarea cu apa

Sursa de apa: retea centralizata comuna Tarlungeni conform Avizului favorabil nr.129/21.06.2017 emis de SC Tarlungeni Servicii Ape  SRL.

Instalatii de captare: Alimentarea cu apa potabila se va face din reteaua localitatii Tarlungeni , printr-un bransament  realizat cu conducta HDPE De 63 mm, in lungime totala de L=10 m, intr-un camin prevazut cu apometru si vane de linie.

Instalatii de tratare: Apa utilizata in scop tehnologic este tratata intr-o instalatie de dedurizate cu capacitatea Q=10 mc/h.

Instalatii de aductiune si inmagazinare a apei: Rezervor de apa potabila, tehnologica si pentru stingerea incendiilor, cu capacitate V=30 mc, prevazut cu grup de pompare compus din doua electropompe.

Retea de distributie: conducte HDPE cu De 32-63 mm, in lungime totala L=140 m

  1. Evacuarea apelor uzate se va realiza conform Avizului de gospodarire a apelor nr.116/20.06.2017 emis de SGA Brasov, dupa cum urmeaza:

Apele uzate menajere provenite de la grupurile sanitare, vor fi colectate de retele interioare de canalizare si vor fi descarcate la reteaua exterioara de canalizare. Reteaua exterioara de canalizare va fi realizata din conducte PVC-KG cu De = 160 mm in lungime totala de L=215 m si va conduce apele uzate menajere catre statia de epurare mecano-chimico-biologica. Dupa epurare, apele vor fi descarcate in paraul Tarlung prin aceeasi conducta de evacuare si gura de varsare cu apele tehnologice epurate, precum si pluviale conventional curate.

Debitele de apa uzata menajera evacuata:

Qzi.max.ev.=3,97 mc/zi; Qzi.med.ev.=3,40 mc/zi; Qzi.min.ev.=1,40 mc/zi

Apele uzate tehnologice provenite de la linia de spalare si vopsire materiale textile, vor fi colectate de retele de canalizare, in doua bazine subterane, hidroizolate, de cate 5.5 mc unde vor fi trecute prin separatoarele de scame si de resturi textile si vor fi conduse prin 2 tronsoane de canalizare in lungime totala de 54m catre statia de epurare  mecano-chimico-biologica si adsorbtie pe carbune activ. Dupa epurare, apele vor fi descarcate in paraul Tarlung prin aceeasi conducta de evacuare si gura de varsare cu apele menajere si pluviale .

Debitele de apa uzata tehnologica evacuata:

Qzi.max.ev.=120 mc/zi; Qzi.med.ev.=72,0 mc/zi; Qzi.min.ev.=24 mc/zi

Apele pluviale conventional curate provenite de pe acoperisul halei de productie vor fi colectate prin scocuri, burlane, rigole semifabricate din beton in lungime totala de 90 m si printr-o retea din conducte, in lungime totala de 104 m, vor fi descarcate  in paraul Tarlung prin racordarea la conducta de evacuare ape epurate de statia de epurare, (evacuarea in paraul Tarlung se va face prin aceeasi conducta de evacuare si gura de varsare cu apele menajere  si tehnologice epurate).

Qpl=64,5 l/s

Apele pluviale potential impurificate  provenite de pe parcari si carosabil vor fi colectate  printr-o retea de canalizare din conducte PVC-KG DE 160-250 mm, in lungime totala de L=136m, cu descarcare intr-un separator de nisip si hidrocarburi petroliere (Qsep.=30 l/s).  Dupa epurare, apele pluviale vor fi stocate intr-un bazin de retentie, prevazut cu preaplin ce se va racorda la conducta de evacuare ape uzate epurate printr-o conducta PVC-KG DE 110 mm in lungime totala L=34 m. Bazinul de retentie se va realiza din beton hidroizolat si va avea capacitateaa de V=25 mc. Apele pluviale potential impurificate, dupa epurare, vor fi evacuate in paraul Tarlung, prin aceeasi conducta de evacuare si gura de varsare cu apele uzate menajere si tehnologice epurate, precum si apele pluviale conventional curate.

`Qpl=27,20 l/s

Gura de varsare in paraul Tarlung: Apa uzata epurata va fi descarcata in emisar, paraul Tarlung, printr-o gura de varsare, in care tubul de OL Ǿ200 mm, prevazut cu clapeta de sens, va fi ranfosat intr-un masiv de beton de 0,5x0,5x0,5 m. 

Volum total ape uzate evacuate:

Nr.

Crt.

Categoria Apei

Re-ceptor

Volum total ape evacuate

zilnic maxim (mc)

zilnic mediu (mc)

anual (mii mc)

1.

Ape uzate menajere+ tehnologice care necesita epurare 

Paraul Tarlung

123,97

75,0

32,23

2.

Ape pluviale

Q = 64,51 (conventional curate) + 27,2 l/s (potential impurificate)

 

Descriere statie de epurate ape uzate menajere si tehnologice

In scopul epurarii apelor reziduale menajere si tehnologice ce vor rezulta in urma desfasurarii activitatilor propuse, s-a amenajat o statie de epurare Pentru epurarea apelor uzate rezultate de pe amplasament se va amenaja o statie de epurare care combina tratamentul mecano-chimico si biologica cu tratamentul adsorbtiei pe carbune activ. (Includerea adsorbtiei pe carbune activ a fost prevazuta pentru corectarea parametrilor de epurare obţinuţi în etapele de epuare chimica si biologica, in cazul in care apele uzate care por contine compusi nebiodegradabili). Statia a fost dimensionata  la Qmax=150 mc/zi.  

Statia de epurare este prevazuta cu urmatoarele etape de epurare:

  • Treapta chimica
  • Treapta biologica ( I+ II)
  • Treapta de adsorbtie pe carbune activ  cu adaogare de sulfat feros
  • Aerare finala
  • Ingrosare namol

 

Descriere proces tehnologic de epurare:

Treapta  chimică : 

Apele uzate brute patrund in camera de reactivi a bazinului de tratare chimica unde sunt tratate cu solutii de reactivi cu ajutorul pompelor dozatoare (solutie de sulfat feros 10% pentru floculare si solutie de hidroxid de sodiu 20% pentru a asigura un pH de 8,5 al apelor uzate).  Bazinul este echipat cu camera de amestec reactivi (in care patrunde printr-o conducta aerul necesar amestecarii reactivilor, aerul fiind furnizat de sistemul de suflante) si zona de decantare a namolului avand radier inclinat permitand namolului sa se adune intr-o basa de unde este refulat, cu ajutorul pompei, intr-un  bazin de ingrosare namol. In zona de linistire a apei tratate, nămolul format se va decanta împreună cu impurităţile mecanice nedorite precum scame rezultate din tratarea textilelor. În această primă treaptă de tratare chimica se scontează pe îndepărtarea suspensiilor decantabile existente în apa uzată, pe un efect parţial de decolorare a lor, precum şi pe îmbunătăţirea indicelui de biodegradabilitate.

Treapta chimica de epurare se compune din:

  • bazin de tratare chimica, din poliester armat cu fibra de sticla, (L=3,0 m, l=2,2 m , H=4,45 m), cu capacitatea Vu= 22 mc, prevazut cu difuzor bule fine;
  • recipineti stocare reactivi sulfat feros 10% si hidroxid de sodiu 20% (L=1,75 m, l=1,21 m, H=2,10 m).
  • pompe dozatoare Q=0,1-1,0 mc/h
  • bazin amestec reactivi, din poliester armat cu fibra de sticla (L=0,65m, l=2,7m, H=4,45 m) cu capacitatea Vu=4,4 m
  • statie de suflante Qmax=12 mc/h
  • bazin decantare (L=2,55m, l=2,7m, H=4,45m) cu capacitatea Vu=17,60 m.
  • pompa namol Qmax=18 mc/h
  • grup pompare (1a+1r) Hmax=10mCA, Qmax=18 mc/h

Treapta biologica :

Dupa treapta de epurare chimica,  apele decantate sunt dirijate spre treapta biologica. In scopul epurararii biologice optime este nevoie de asigurarea unui raport corespunzător de nutrienţi în speţă azot şi fosfor care se pot introduce sub formă de uree şi fosfat disodic. Tot atît de important este asigurarea unei cantităţi de oxigen dizolvat în apa supusă epurării biologice astfel încît valoarea acestuia să nu scadă sub 1 mg/l dar nici să nu depăşească 3 mg/l în caz contrar existînd pericolul mineralizării nămolului sau al instalării anaerobiozei în apă, ambele variante anulînd procesul de epurare. Pentru a se cunoaste modul de operare se vor face periodic analize de CBO5, CCO-Cr, conductivitate, valoare pH, concentratie de namol activ si continut de oxigen. In functie de rezultatele analizelor se stabileste concentratia de nutrienti necesara (care se vor adaoga manual) precum si necesarul de oxigen. Dupa decantare in primul bazin de tratare biologica cu namol activ, apele sunt conduse spre cel deal doilea bazin de tratare biologica, de unde namolul activ se recircula iar apele decantate sunt conduse spre bazinul treptei de adsorbtie pe carbune activ pentru corectarea parametrilor de epurare obţinuţi în etapele precedente.

Treapta biologica de tratare se compune din:

bazin aerare cu namol activ treapta I, din beton armat (L=4,5m, l=6,90m, H=3,4 m) si capacitatea Vu=85,40 mc.

bazin decantare treapta I biologica, din beton armat, (L=2,0m, l=6,6m, H=3,4m), capacitatea Vu=28 mc, sistem de aerare bule fine;

bazin aerare cu namol activ treapta II, din beton armat (L=6,5m, l=6,9m, H=3,4m) si capacitatea Vu=123 mc;

bazin decantare treapta II biologica, din poliester amat cu fibra de sticla, (L=4,0m, l=2,7m, H=4,45m) cu capacitatea Vu=30 mc;

pompa recirculare namol Qmax=7mc/h-2 buc.

Statie suflante Qmax=150 mc/h.

Treapta de adsorbtie pe carbune activ +adaogare de sulfat feros:

Apele decantate in treapta biologica pătrund în bazinul de adsorbtie pe carbune activ echipat cu camera de amestec reactivi si volum de decantare aferent, unde sunt tratate cu cărbune activ (de preferinţă aflat sub formă de praf pentru a uşura exploatarea). Pentru îmbunătăţirea procesului de limpezire se adaugă in spatial de amestec, cu ajutorul pompelor, sulfat feros (coagulant) si solutie de soda. În plus, adausul coagulantului menţionat în acestă fază  permite îndepărtarea parţială a unor compuşi ai azotului şi fosforului, compuşi care alături de alţi poluanţi sunt înscrişi în avizul referitor la evacuarea apelor epurate în emisar.

Nămolul decantat în spaţiul de decantare se preia cu pompa şi se trimite la bazinul pentru îngroşare namol, de unde este preluat şi evacuat prin firme specializate . Apele decantate patrund intr-un bazin de linistire-aerare.

Treapta de adsorbtie pe carbune activ se compune din:

  • bazin de adsorbtie pe carbune activ, din poliester armat cu fibra de sticla, (L=4,0m, l=2,7m, H=4,45m) cu capacitatea Vu=30 mc, prevazut cu difuzori cu bule fine;
  • suflanta Qmax=7,20 mc/h;
  • bazin de decantare (L=2,55m, j-2,7m, H=4,45m). cu  capacitatea Vu=17,60 m
  • pompa namol cu carcatreistici Qmax=7 mc/h;
  • bazin de linistire din poliestre armat cu fibra de sticla (L=4,0m, l=2,7m, H=4,45m) cu capacitatea Vu=30 mc.
  • bazin ingrosare namol, din beton armat, (L=6,8m, l-7,0m, H=3,4m) si capacitatea Vu-150 mc.

Aerarea finală. Apele decantate dupa treapta de adsorbtie cu carbune activ patrund intr-un bazin de linistire-aerare cu capacitatea Vu=30 mc, echipat cu suflanta, unde se pot verifica parametrii apei epurate inainte de deversarea in emisarul autorizat

Circuitul nămolului . Nămolurile rezultate de la treapta de tratare chimica si treapta de adsorbtie cu carbune activ sunt conduse cu ajutorul pompelor în bazinul destinat îngroşării nămolului cu capacitatea Vu=112 mc. Nămolul decantat se evacueză prin vidanjare prin  firme autorizate.

Descriere separator de nisip si produse petroliere.

Pentru epurarea apelor pluviale potential impurificate se va  amplasa pe reteaua de canalizare ape pluviale de pe pltforma, un separator de nisip si produse petroliere, prevazut cu filtru de coalescenta, capacitate Q=30 l/s, Vstocare=1662 l, dimensiuni separator H=1610 mm, D=2300 mm.

 

Agentul termic:

Incalzirea spatiilor de productie se va face cu agent termic  produs de centrala termica echipata cu un cazan de pardoseala.

Prepararea aburului folosit in procesul tehnologic se va face cu o centrala termica cu cazan de abur.

Alimentarea cu energie electrica:-Energia electrica va fi asigurata din retelele existente in zona.

Caile de acces nu se modifica si nu sunt necesare cai noi de acces.

Organizarea de santier:

- organizarea de santier se va realiza in incinta amplasamentului, intr-o zona delimitata, cu imprejmuire provizorie;

- in interiorul zonei imprejmuite vor fi amplasate toate elementele necesare: birouri, vestiare si grup sanitar;

- toate activitățile necesare executării lucrărilor se vor desfășura în interiorul amplasamentului;

b) cumularea cu alte proiectela momentul verificarii amplasamentului nu erau in derulare alte proiecte;

            c) utilizarea resurselor naturale – nu este cazul.

d) productia de deseuri:

- deseurile rezultate in urma desfasurarii lucrarilor de montare/amenajare prevazute prin proiect vor fi stocate selectiv, pe suprafete betonate, in spatii special amenajate si vor fi valorificate/eliminate cu societati autorizate.

- in perioada de functionare deseurile generate in urma desfasurarii activitatii (deseuri din fibre textile  prelucrate, namoluri de la tratarea apei uzate, deseurile municipale amestecate, deseuri de ambalaje contaminate si necontaminate, deseuri textile contaminate) vor fi stocate in spatii amenajate si vor fi valorificate/eliminate cu societati autorizate, cu care titularul va incheia contract;

e) emisiile poluante, inclusiv zgomotul si alte surse de disconfort:

În perioada de realizarea a lucrarilor propuse si in perioada de functionare, impactul proiectului/activitatii asupra factorului de mediu aer constă în generarea de emisii de către utilajele si mijloacele de transport utilizate. Ca urmare, vor fi luate toate măsurile in vederea limitarii generarii de praf, de catre prestatorul lucrarilor de constructii/titularul activitatii care va avea in vedere ca utilajele si mijloacele de transport utilizate sa fie corespunzatoare din punct de vedere tehnic si sa nu genereze noxe peste limitele admise. Substantele poluante pentru atmosfera se vor incadra in valorile limita ale emisiilor stabilite de Ord. MAPM nr. 462/1993 cu modificarile si completarile ulterioare coroborat cu Lg. nr. 104/2011;

Nivelul de zgomot se va incadra in limitele impuse de STAS 10.009/88.

Se vor respecta  de asemenea  prevederile Ord. MS nr. 119/2014 privind aprobarea Normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatiei.

f) riscul de accident, tinandu-se seama in special de substantele si de tehnologiile utilizate – lucrarile de montare/amenajare vor fi asigurate cu societati autorizate, astfel incat sa nu existe risc de accidente.

Prin proiect au fost luate toate masurile de siguranta astfel incat sa nu existe risc de accident.

 

2. Localizarea proiectelor:

2.1. utilizarea existenta a terenului: - Conform CU nr. 386/03.10.2016 si nr. 353/12.07.2017 eliberate de Primaria Comunei Tarlungeni, proiectul se realizeaza pe un teren  aflat in intravilanul localitatii Tarlungeni avand destinatia de subzona activitati industriale si depozitare.

In prezent in spatiul alocat noii investitii nu se desfasoara nici o activitate, conform rezultatelor verificarilor efectuate de catre institutiile abilitate, respectiv SGA Brasov, GNM Brasov, DSP Brasov. In trecut hala a fost destinata tot activitatilor industriale.

Vecinatati:

Sud- SC EURO STRADA SRL-Punct de lucru  Carpinis, nr.872, la distanta de cca. 50m, DJ103A;

Est -SC APT SRL- la distanta de cca. 20m;

Nord- strada Principala FN, (peste drum sunt amplasate  foste grajduri si adaposturi de caini)- la distanta de cca. 20m;

Vest-  hala industriala neutilizata, SC Remat Viky SRL - la distanta de cca. 50m;

2.2. relativa abundenta a resurselor naturale din zona, calitatea si capacitatea regenerativa a acestora – nu este cazul;

2.3. capacitatea de absorbtie a mediului, cu atentie deosebita pentru:

a) zonele umede - nu este cazul;

b) zonele costiere - nu este cazul;

c) zonele montane si cele impadurite – nu este cazul;

      d) parcurile si rezervatiile naturale – nu este cazul;

e) ariile clasificate sau zonele protejate prin legislatia in vigoare, cum sunt: zone de protectie a faunei piscicole, bazine piscicole naturale si bazine piscicole amenajate etc. – nu este cazul;

f) zonele de protectie speciala, mai ales cele desemnate prin OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si a faunei salbatice, cu modificarile si completarile ulterioare, zonele prevazute prin Legea nr.5/2000 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului national – Sectiunea a III-a – zone protejate, zonele de protectie instituite conform prevederilor Legii apelor nr.107/1996, cu modificarile si completarile ulterioare, si HG nr.930/2005, pentru aprobarea Normelor speciale privind caracterul si marimea zonelor de protectie sanitara si hidrogeologica – nu este cazul;

g) ariile in care standardele de calitate a mediului stabilite de legislatie au fost deja depasite: - Prin proiect au fost estimate emisii de oxizi de azot de 5814 Kg/an in perioada de functionare;

h) ariile dens populate – in apropierea amplasamentului, la cca. 300 m, pe partea opusa a drumului judetean DJ 103A, se afla proprietati private cu destinatie de locuinte;

i) peisajele cu semnificatie istorica, culturala si arheologica – nu este cazul.

           

            3. Caracteristicile impactului potential:

a) extinderea impactului aria geografica si numarul persoanelor afectate – nu este cazul;

b) natura transfrontiera a impactului – nu este cazul;

c) marimea si complexitatea impactului – impact redus, deoarece constructiile sunt executate si urmeaza a fi amenajate.

În perioada derularii lucrarilor de amenjare, impactul proiectului asupra factorului de mediu aer constă în generarea de emisii de către utilajele utilizate. Ca urmare, vor fi luate toate măsurile in vederea limitarii generarii de praf, de catre prestatorul lucrarilor de constructii care va avea in vedere ca utilajele utilizate sa fie corespunzatoare din punct de vedere tehnic si sa nu genereze noxe peste limitele admise. Substantele poluante pentru atmosfera se vor incadra in valorile limita ale emisiilor stabilite de Ord. MAPM nr. 462/1993 cu modificarile si completarile ulterioare coroborat cu Lg. nr. 104/2011;

- in perioada de exploatare a investitiei posibile emisii poluante: posibile emisii

Emisii in apa :

Tip apa uzata

Sursa de apa uzata

Componenta

Modul de evacuare

Ape uzate menajere

Consum menajer

Ape uzate menajere de la vestiare, grupuri sociale, birouri (cu continut de CBO5, CCO-Cr, MTS, subst.extractibile, detergenti, azotati, azotiti, azot total)

Dupa epurare intr-o statie de tratare mecano-chimica,  biologica si adsorbtie pe carbune activ, apele uzate vor fi descarcate in paraul Tarlung , impreuna cu apele pluviale, prin aceeasi conducta de evacuare si gura de varsare .

 

Ape uzate tehnologice

Consum tehnologic  la vopsire finisare (inclusiv spalare-clatire) materiale textile

Ape uzate tehnologice chimic impure (ape cu modificare pH,  acizi, COD, urme de metale si urme AOX din coloranti etc.)

Ape pluviale potential impurificate

Reteaua de canalizare a

apelor pluviale

Ape incarcate cu suspensii

Dupa epurare intr-un separator de nisip si produse petroliere prevazut cu filtru cu coalescenta, apele pluviale potential impurificate, epurate,  vor fi descarcate in paraul Tarlung  impreuna cu apele epurate (menajere si tehnologice si apele pluviale conventional curate) prin aceeasi conducta de evacuare si gura de varsare.

 

Emisii in aer : 

Nr. cos

Operatia

Sursa de poluare

Poluanti

Echipamente de depoluare

Caracteristici sursa de emisie

Observatii

S1

 

Preparare abur tehnologic 

Combustibil utilizat: tip CLU (continut de sulf total <1%)

Cos dispersie cazan de abur LOOS tip U-HD 300 (Pn=2940kW).

 

Gaze de ardere (CO, NOx, SO2. pulberi)

Tubulatura, ventilator, cos de dispersie

Cos dispersie

D=Ø 0,5 m, H=8m

Cazanele vor functiona cu combustibil lichid usor  cu continut de sulf total <1%.  Cazanele din centralele termice sunt automatizate din punct de vedere a functionarii arzatoarelor.

Instalatia de evacuare a gazelor arse este reprezentata de cosuri de dispersie, construite vertical. Acestea au inaltimea si diametrul calculate astfel incat sa permita o dispersare corecta a emisiilor gazoase .

 

S2

 

Preparare agent de incazire spatii de productie si adminsitrative 

Combustibil utilizat: tip CLU (continut de sulf total <1%)

Cos dispersie- centrala termica incalzire spatii tip ARIKAZAN tip ACK2 (Pn=291KW)

Gaze de ardere (CO, NOx, SO2. pulberi )

Tubulatura, ventilator, cos de dispersie

Cos dispersie

D=Ø0,3m , H=6m

 

S3

Procesul de realizare de efecte speciale prin spreyere cu permanganat de potasiu sau rezina sau pigment (in functie de comenzi)

 

Conducta de evacuare  cabina spray nr.1

Pulberi din ingredientele utilizare la spreyere

Filtru cu perdea de apa cu recirculare si sistem de ventilatie cu filtru uscat 

Cos dispersie

D=Ø0,5m ,

 

Cabinele sunt dotate fiecare, cu filtru cu perdea de apa recirculata   pentru absorbtia materialelor aplicate prin spreyere si sistem de ventilatie cu filtru uscat pe traseul de evacuare al emisiilor in atmosfera.

Prin intermediul ventilatorului montat in cabina se creaza in interiorul acesteia o depresiune care va determina formarea unui flux de aer ce traverseaza cabina din zona de pulverizare si  pana la cosul de evacuare. In timpul acestui tranzit, perdeaua de apa a cabinei retine particulele spreyate. Pompa submersibila pune in circulatie apa si ajuta la formarea perdelelor de apa. Prima colectare a pulberilor are loc sub perdeaua de apa frontala iar partea reziduala a pigmentilor este constransa sa treaca cu ajutorul unui ventilator prin filtru uscat avand loc o curatare completa inainte de evacuarea gazelor reziduale in atmosfera.

S4

Conducta de evacuare  cabina spray nr.2

Pulberi din ingredientele utilizare la spreyere

Filtru cu perdea de apa cu recirculare si sistem de ventilatie cu filtru uscat 

Cos dispersie

D=Ø0,5m ,

 

Utilajele de spalare/vopsire/uscare sunt amplasate in interiorul halelor de productie.

Nivelul de zgomot se va incadra in limitele impuse de SR 10009/2017. Se vor respecta  de asemenea  prevederile Ord. MS nr.119/2014 privind aprobarea Normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatiei.

d) probabilitatea impactului – redusa;

e) durata, frecventa si reversibilitatea impactului – pe perioada executarii lucrarilor durata impactului va fi scurta.

 

II. Motivele care au stat la baza deciziei etapei de incadrare, in procedura de evaluare adecvata, sunt urmatoarele:

  • proiectul propus nu intră sub incidenţa O.U.G. nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare;

           

Conditiile de realizare a proiectului:

  1. Se vor respecta prevederile OUG nr.195/2005, aprobată prin Legea nr.265/2006 cu  modificările şi completările ulterioare, privind protecţia mediului;
  2. Pe tot parcursul execuţiei lucrărilor se vor respecta prevederile legislaţiei de mediu în vigoare, condiţiile impuse prin toate actele de reglementare emise de autorităţile implicate şi proiectul înaintat spre avizare;
  3. Se va evita afectarea de către infrastructura temporară, creată în perioada de desfăşurare a proiectului, a altor suprafeţe decât cele pentru care a fost emisă prezenta aprobare de dezvoltare;
  4. Deseurile rezultate la faza de implementare a proiectului vor fi colectate selectiv, cu posibilitati de eliminare/valorificare cu societati autorizate si vor fi evacuate ritmic;
  5. Se vor lua masuri pentru evitarea poluarii solului prin depozitarea pe suprafete impermeabile a materialelor si a deseurilor rezultate in urma lucrarilor;
  6. Organizarea de santier se va face pe o arie cat mai restransa in jurul obiectivului, accesul utilajelor facandu-se exclusiv pe drumul de acces existent, depozitarea materialelor se va face in mod organizat doar in cadrul santierului; nu se vor bloca caile de acces pietonale si stradale;
  7. Se va asigura semnalizarea santierului cu panouri de avertizare corespunzatoare;
  8. Se va evita depozitarea necontrolata a deseurilor rezultate;
  9. Se va asigura salubrizarea zonei si mentinerea curateniei pe traseul drumurilor de acces, pe toata perioada realizarii constructiilor;
  10. Pentru evitarea poluarii accidentale cu materiale periculoase (scurgeri accidentale de combustibili, de ulei de motor), reparatiile la mijloacele de transport se vor executa doar la societati autorizate;
  11. Nivelul de zgomot se va incadra in limitele impuse de SR 10009/2017. Se vor respecta  de asemenea prevederile Ord. MS nr.119/2014 privind aprobarea Normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatiei;
  12. In vederea mentinerii calitatii aerului, in parametrii optimi, in zona amplasamentului, se vor respecta urmatoarele conditii:
  • utilizarea apei sau a soluţiilor speciale care măresc eficienţa apei în fixarea prafului la:  stropirea căilor de acces în şantier, a zonei de descărcare a materialelor de construcţie.
  • minimizarea, prin realizarea pe amplasament numai a lucrărilor strict necesare în ceea ce priveşte  activităţile generatoare de praf : ex. tăierea, măcinarea, şlefuirea, căderi de material, spargerea betonului, etc.
  • se vor lua masuri de acoperire, ingradire, inchidere a stocurilor de materiale de constructie sau deseuri, pentru prevenirea imprastierii cauzata de vant;
  • curatarea/spalarea  rotilor vehiculelor care ies de pe santier;
  • oprirea motoarelor tuturor vehiculelor aflate in stationare, in zona santierului;
  1. Se vor respecta prevederile HG nr. 1756/2006 cu modificările şi completările ulterioare privind limitarea nivelului emisiilor de zgomot în mediu produs de echipamente destinate utilizării în exteriorul clădirilor, fiind admisă doar folosirea echipamentelor ce poartă inscripţionat în mod vizibil, lizibil şi de neşters marcajul european de conformitate CE, însoţit de indicarea nivelului garantat al puterii sonore;
  2. Respectarea duratei de execuţie a proiectului astfel încât disconfortul generat de poluarea fonică să fie cât mai redus ca timp;
  3. In cazul unor poluari accidentale proiectantul si constructorul raspund in solidar;
  4. Răspunderea pentru refacerea amplasamentului, drumurilor de acces și tehnologice, etc. revine în totalitate titularului de proiect;
  5. Se vor respenta recomandarile tuturor autoritatilor publice implicate, recomandari mentionate in procesele verbale de verificare a amplasamentului.

 

            Conform art. 21, alin.(4) din Oug. 195/2005 privind protectia mediului, aprobată cu modificări si completări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările si completările ulterioare ”răspunderea pentru corectitudinea informaţiilor puse la dispoziţia autorităţilor competente pentru protecţia mediului şi a publicului revine titularului proiectului”.

Conform prevederilor articolului art. 39, alin. 1 si art. 40 din Ordinului MMP 135/2010 privind aprobarea Metodologiei de aplicare a evaluării impactului asupra mediului pentru proiecte publice şi private, titularul de proiect are următoarele obligaţii:

  1. de a notifica în scris autoritatea competentă pentru protecţia mediului despre orice modificare sau extindere a proiectului survenită după emiterea deciziei etapei de încadrare, anterior emiterii aprobării de dezvoltare;
  2. de a notifica în scris autoritatea competentă emitentă a aprobării de dezvoltare despre orice modificare sau extindere a proiectului survenită după emiterea aprobării de dezvoltare.

 

            La finalizarea integrala a investitiei titularul va notifica autoritatea competentă pentru protecţia mediului, care va face un control de specialitate pentru verificarea respectării prevederilor Deciziei etapei de incadrare, conform art. 49, alin. (3) din Ord. MMP nr. 135/2010 privind aprobarea Metodologiei de aplicare a evaluarii impactului asupra mediului pentru proiecte publice si private.

            Procesul-verbal de constatare întocmit se anexeaza si face parte integranta din procesul-verbal de recepţie la terminarea  lucrărilor, conform art. 49, alin. (4) din Ord. MMP nr. 135/2010 privind aprobarea Metodologiei de aplicare a evaluarii impactului asupra mediului pentru proiecte publice si private.

Dupa intocmirea procesului-verbal de constatare a respectarii tuturor conditiilor de realizare a proiectului, societatea va solicita si obtine autorizatie de mediu.

 

Prezenta decizie este valabilă pe toată perioada punerii în aplicare a proiectului, în condiţiile în care nu intervin modificări ale datelor care au stat la baza emiterii ei.

 

            Proiectul propus nu necesită parcurgerea celorlalte etape ale procedurii de evaluare a impactului asupra mediului si nu necesita parcurgerea etapelor  procedurii de evaluare adecvata.

Nerespectarea prevederilor decizie se sancţionează conform prevederilor legale în vigoare.

           

        Prezenta decizie poate fi contestată în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 445/2009 şi ale Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

 

 

 

DIRECTOR EXECUTIV,

    Sorin HORNOIU                                                                                      

                                                                                                              SEF SERVICIUL A.A.A,  

                                                                                                     Alexandrina VASILE

    

 

        

         

       

                                                                            

             INTOCMIT:

consilier Simona PASCU